法国,枫丹白,生态旅游中心 / Inca Architectes

建筑师: Inca Architectes

地点:法国,枫丹白露

设计团队:Cap Paysage, Arpente, Alpes Structures et Rostain Coste, M. Forgue

业主:Seine et Marne tourisme

预算:1,000,000 € H.T

面积:5400 sqm converted; 250 sqm built

竣工时间:2011

摄影:Courtesy of Inca Architectes

基地

Gorges de Franchard基地是法国枫丹白露森林地区最受欢迎的区域(法国最大的列管区域)。

这是新“生物圈”自然保护区中一个极其敏感的高品质基地,受到欧洲“PROGRESS”项目的支持。

顺序

本案项目也是法国大区最早的生态旅游中心,设计目标是管理该区域的交通流线,最大限度提高公众保护自然的意识。该项目围绕接待处和展览区组织布局,有一个大厅用于欢迎游客团体和进行教学活动。

建筑项目

本案项目的设计基于对建筑周围环境及建筑与景观的联系所做的分析。

建筑被构想为森林中的起居室。宽阔平滑的外形缓缓地融入受保护的森林中,其设计灵感来自基地中自然侵蚀的石头。

建筑与自然形成了真正的对话,确定了新的范围。一面是公共区域,另一面是限制进入的易遭破坏的森林。

指导项目设计的全球环境方法可以确保对项目所产生的影响的控制。朝向的选择和保护建筑免受大风影响的措施优化了生物气候解决方案和项目中使用的生态友好型能源。木材的使用使建筑师有了采用生态结构解决方案的机会。浅基础的设计也确保了项目拆除方便。

这个舒适的功能性项目根据季节和使用率的不同,具有极高的灵活性。


Architects: Inca Architectes

Location: Fontainebleau, France

Design Team: Cap Paysage, Arpente, Alpes Structures et Rostain Coste, M. Forgue

Client: Seine et Marne tourisme

Budget: 1,000,000 € H.T

Surface Area: 5400 sqm converted; 250 sqm built

Completion: 2011

Paragraphs: Courtesy of Inca Architectes

SITE

The site of the “Gorges de Franchard” is the most popular in the forest area of Fontainebleau (the biggest listed site in France).

This very sensitive site of high quality within the new nature reserve « biosphère » is supported by the European program « PROGRESS »

ORDER

The goal of the site, which is also the very first Eco tourism center within the île de France region, is the better management of the traffic flow in the area, as much as increasing the public awareness of its great fragility. Organized around a reception and exhibition area, the project includes a large hall designed for welcoming groups and conducting pedagogical activities.

ARCHITECTURAL PROJECT

The project has been developed based on the analyses the agency made on the building’s atmosphere and its connection to the landscape.

The building is thought of as a living room in the woods. Its wide and smooth shapes gently wandering along the preserved trees are inspired from the eroded stones seen on the site.

As a true dialogue between architecture and nature the project defines new limits. On one hand there are public areas and on the other the fragile forest with limited access.

The global environmental approach guiding the project ensures the control of its impact. The orientation choices and the protection from the main winds optimise the bioclimatic solutions and the eco-friendly energy sources used. The use of wood and its implementation gives us the opportunity for eco-construction solutions. Superficial foundations ensure the project’s reversibility.

This comfortable and functional project offers a high degree of flexibility depending on the season and the attendance rate.