塞维利亚,大学教育大楼 / Cruz y Ortiz Arquitectos

建筑师:Cruz y Ortiz Arquitectos

地点:西班牙塞维利亚

客户:Universidad de Sevilla

预算:22,000,000 €

面积:25,420 sqm

施工时间:2007-2010

摄影: Fernando Alda, Pedro Pegenaute

客户需要一个多功能项目,并要求每一个功能空间都有最适合的特点与尺寸,建筑师因此设计了两个叠加的平面,以此来组织新建筑的结构。第一种平面用在两座四层建筑上,两座建筑沿着建筑基地较长的一侧跨越19.50米的距离。最具代表性的功能空间就设置在这两座四层建筑里,教室的设置形成了一个景观天井。第二种平面用在最上面随意布置的两层结构中,这个结构跨度10米。不同的部门设置在这个结构中,可以为下面的天井遮阳。建筑立面连续覆盖了一种材料,从而使整座建筑具有了一致性。

易于辨识的横剖面和多变的体量特征赋予建筑一种独有的特点,与其公共建筑的功能相符的,同时还使建筑与周围的住宅建筑区分开。

除了具有不同的功能,入口道路的对比设计还在这些功能空间之间产生了一种对角张力,吸引师生们在花园中行走。中央的天井因此而成为整座建筑的连接元素与“心脏”。


Architects: Cruz y Ortiz Arquitectos

Location: Sevilla, Spain

Client: Universidad de Sevilla

Presupuesto: 22,000,000 €

Superficie construida: 25,420 sqm

Construction dates:  2007-2010

Photographs: Fernando Alda, Pedro Pegenaute

The need to host a multi-purpose program and to offer the most appropriate specificity and dimension to each of the uses, has generated the two superimposed layouts that organize the structure of the new building. On one hand, two four-storied buildings that have a cross-span of 19,50 metres spread along the longest side of the building site. The most representative uses are carried out there, the disposition of the classrooms creating a landscaped patio. Superimposed on this structure, there is a more arbitrary, two-storied structure with a 10-metres cross-span. The departments are situated in this other structure, which generates a shading element above the patio. The façade is continuous and is covered with a single material, thus providing unity to the whole.

An easily-recognizable cross section and varied, volumetric features endow the building with a very singular character in consonance with its function as a public building and differentiate it from the neighbouring residential buildings.

Besides allowing a differentiated use, the contrasting disposition of the accesses generates a sort of diagonal tension among them that favours inside movement through the garden. Thus, the central patio turns into the bonding nexus and “heart” of the building.