西班牙,巴塞罗那,庞培法布拉大学校园大楼 / Nomen Architectes

建筑师: Nomen Architectes

地点:西班牙巴塞罗那Tanger122-140, 08018

项目团队:Frederic Crespo Nomen, Silvia Crespo Nomen, Miguel Del Rio Francos, Juan Carlos Colicchio Angeles, Anne Cecile Landru, Leticia Nieto Rodriguez, Meritxell Tortosa Alemany, Xavier Butinya Sitja

建筑面积;8,500 sqm

客户:Universitat Pompeu Fabra

项目年份:2009

摄影:Manuel Giron Perez

这座大楼坐落在巴塞罗那22@区——巴塞罗那的一块老工业区,最近经过翻新改造,建成了很多自给自足的科技建筑。大楼原来的工业特性被工厂生产的产品的不同名字所取代。

这座大楼是老“Can Framis”工厂大楼的一部分,曾经是两座工业建筑,建筑特点很少,但是却意义重大,有一种归属感。

大楼的形式是将老建筑的轮廓与塞达尔城市街道规划平面重叠而得到的,从而形成了一座复杂的综合建筑,不但围合了空间,还将空间还原成原来的样子。

最后设计出的建筑是沿Tange街的一个四层结构和另一个较矮的结构,为了顺应街道的走向,后者与前者呈一定角度设置。正是这种不对称的设计形成了综合建筑的入口,建筑与旁边两条交叉的街道共同组成了内部广场。门厅是一个开放的三层高空间,来访者在这里可以感受到两座建筑就是在这里交叉的,光线与不同材料的对比运用可以让来访者更好地了解这个空间。

反映老工业建筑的存在感在设计中非常重要,这一点是通过尊重原有的轮廓和确定紧凑的形式而实现的。

临街立面几乎是实心的,只有少数几个孔洞,材料为石材,表现出较重的外观、纹理和几乎傲慢的存在感。相比之下,内层立面则更加透明,可以让中心花园融入室内环境中。

结构分解了内部空间,由于缺少支柱,建筑师得以设计出多功能的空间,可以灵活适应未来的需求变化,因此建筑得名“移动实验室”。


Architects: Nomen Architectes

Location: Tanger122-140, 08018, Barcelona, Spain

Project Team: Frederic Crespo Nomen, Silvia Crespo Nomen, Miguel Del Rio Francos, Juan Carlos Colicchio Angeles, Anne Cecile Landru, Leticia Nieto Rodriguez, Meritxell Tortosa Alemany, Xavier Butinya Sitja

Built Area: 8,500 sqm

Client: Universitat Pompeu Fabra

Project Date:2009

Photographs: Manuel Giron Perez

The Building is located in the 22@ District of Barcelona, anold industrial part of the city that has recently been renewed with self-sufficient technological buildings. Its industrial character gave way to different names being given according to the what the factories produced.

This building is to be found in a part of the old ‘Can Framis’ factory block, where there used to be two industrial buildings with little architectural interest but an important sense of belonging to this complex.

It’s form was created from superimposingthe oldbuilding’s out-line over the Cerda’s urban street plan, resulting in an articulated complex that envelopes a space and returns it to its origins.

This resulted on one hand, a four story building aligned to Calle (street) Tanger and on the other a lower building that comes in at an angle in respect to the alignment of the street, it is this misalignment that forms in the entrance to the complex, surrounding an inner square, made up by buildings and the intersection of the two bordering streets. The foyer is an open three-story high space that allows the visitant to perceive the crossing of these two bodies that intersect at this point, giving a full understanding of the space thanks to the light and the contrast of different materials used.

Importance was given to reflecting the presence of the old industrial buildings, this was achieved by respecting the original out lines and the compact well defined forms.

The façades that faces the street are mostly solid with few perforations, made from one stone volume, which reflexes a heavy appearance, texture and an almost arrogant presence. By contrast the inner façades are more transparent allowing the centre garden participate in the interior.

The structure resolved the interior, due to lack of support pillars we were able to form a multipurpose spaces, which could be adapt to future changes in distribution this gave the name ‘movement lab’.