奥地利,格拉茨 ,气候保护超市 / LOVE Architecture

建筑师:Love Architecture

地点:奥地利格拉茨

面积:NSF 1,100 sqm, GFA 1,500 sqm

竣工时间:2011年12月

摄影: Jasmin Schuller

本案项目是首个能源自给商店,能够生产盈余的能量。

有机产品和健康的生活方式是我们社会的主流,食品工业也是如此。

环境友好和可持续性越来越成为建造超市的重要考虑因素。经济和生态可持续的建筑结构和运行方式使生态足迹最小化,同时也减少了建筑的生命周期成本。

这个超市是获得奥地利绿色建筑委员会金奖认证的第三代气候保护商店。事实上,这个商店可以生产盈余的能量,是奥地利首个能源自给超市。

从建筑上来讲,该结构包括一个跨越三角形地块之上的简单的可折叠外壳。

商店在三个维度上面向停车场开放——正面、侧面和上面——在这一侧形成了宽敞的入口,欢迎人们的到来。

在建筑南侧,商店是呈锥形渐缩的,玻璃立面成为“正面”,面向Floßlend广场。这种设计加强了商店内部的虚拟效果,使它看上去是开放、明亮和友好的。

建筑外围护结构自身的特点是轻微折叠和褶皱。这使人们从不同的角度观看都有不同的效果,建筑因此获得了重要的动态效果和张力:“就像一名就要做跳跃运动的运动员”。

立面的设计目标是利用材料创建强烈的触觉特性,传达出气候保护和自然的主题,而且还必须体现现代和创新。

立面由镀锌钢板和木材组成。这两种材料对比强烈,传达出不同的主题,同时也创造了额外的令人兴奋的效果。

屋顶被设计成第五个立面,上面设有圆形的、小山状绿色空间。

气候保护商店——技术实现:为了实现气候保护商店的设计目标,必须实施一系列的措施,总结起来有以下五点:

高度保温的建筑外围护结构最大限度地减少能量损失和能量输入。

建筑技术包括室内通风、热回收以及用于制冷和供暖的分段基础板;照明设备使用LED技术和日光控制系统。

使用可持续、可分离和可重复使用的建筑材料,最好是无溶剂、无毒。

建筑基地的微气候。这意味着创造尽可能多的绿色空间,包括在屋顶上,设计目的是过滤建筑表面的水,以实现水分平衡。此外,装卸区要进行封闭,以尽量减少噪音排放。

产能。光电设备设置在停车场内,水力涡轮机将被安装在旁边的Mühlgang河流中进行发电。这些特点为商店创造出盈余的能量,多余的能量可以被输送入电网。

能量自给的气候保护商店的总体设计结果是为购物者提供了一个温馨的氛围,为员工提供了高品质的工作场所。


Architects: Love Architecture

Location: Graz, Austria

Area: NSF 1,100 sqm, GFA 1,500 sqm

Completion: December 2011

Photographs: Jasmin Schuller

The first energy self-sufficient store that produces more energy than it uses.

Organic products and a healthy lifestyle are mega trends in our society and therefore in the food industry as well.

When building supermarkets, environmental friendliness and sustainability are becoming increasingly important. Economically and ecologically sustainable construction and operation minimize the ecological footprint and reduce the life-cycle cost of buildings.

This market is a 3rd generation climate protection store with a gold certification from the ÖGNI (Austrian Green Building Council). In fact, the site produces more energy than the store uses, making it Austria’s first energy self-sufficient supermarket.

Architecturally speaking, the structure consists of a simple folded shell that arches over the triangular-shaped property.

The store opens onto the parking lot in all three dimensions, to the front, sideways and upwards, which creates very broad and inviting entry from this direction.

On the south side, where the store tapers, a glass façade offers a “front side” to the Floßlendplatz. This reinforces the virtual effect of being drawn in and through the store and makes it appear as an open, bright and friendly market place.

The building envelope itself features slight folds and wrinkles. This creates a different effect from each perspective, and the building thereby achieves a significant dynamic and tension: “like an athlete before jumping.”

For the façade, the goal was to create a strong haptic quality with materials that convey the themes of climate protection and naturalness, but also modernity and innovation.

The façade consists of galvanized sheet steel and wood. Due to their contrast, the two materials convey the different themes, while also creating additional excitement.

The roof was designed as a fifth façade, with circular, hill-shaped green spaces.

Climate protection store – technical implementation: In order to achieve the goal of a climate protection store, a wide variety of measures were necessary, which can be summarized in five large areas:

The highly-insulating building envelope minimizes both energy loss and energy input.

The building technology includes room ventilation, heat recovery and a sectional foundation slab for cooling and heating; lighting with LED technology and daylight control systems.

The use of sustainable, separable and reusable building materials, preferably solvent-free and non-toxic.

The micro climate at the site. This means the creation of as many green spaces as possible, including on the roof, which were designed to achieve a hydrologic balance by leaching all of the surface water on the property. In addition, the delivery area is enclosed to minimize noise emissions.

The energy generation. In addition, a photovoltaic power plant is located in the parking lot, and a hydropower turbine will be installed in the adjacent Mühlgang stream for energy generation. These features create more energy than the store uses, and the excess energy can be fed back into the grid.

The overall result is an energy self-sufficient climate protection store that offers an inviting atmosphere for shoppers and a high-quality workplace for employees.