葡萄牙,维拉诺瓦 ,Esmeriz房屋 / Cosimo Projectos

建筑师:Cosimo Projectos – João Pestana and Luís Caldeira

地点:葡萄牙维拉诺瓦

施工方:Ribeiro da Silva

景观建筑史:Jorge Maia

监督:Paula Pereira|CM de VN de Famalicão

推广:CM de VN de Famalicão Junta de Freguesia de Esmeriz

竣工年份:2011

摄影:Rui Pereira

房屋的概念通常与住房/家庭的功能有关,但它也包括一个特定团体的社会/文化实践活动。

该建筑是市民活动随时受保护的地方。它是一个多功能空间,连接着行政区域与另一个区域,后者仿佛是通过一条路径促进文化和文明的,在这条路径上分布着方案/计划的主要空间(秘书室、办公室、卫生间、礼堂),就像一只有千只脚的野兽舒适蜷伏在斜坡上。

本方案的基础是一系列住房和多户家庭建筑的一部分,而且设计类似。项目的实施是考虑众多元素的结果,包括地势、周围环境、方位、预定义功能设计/规划。

建筑师将入口作为建筑内部流线的开始。主要功能空间(秘书室、办公室、卫生间、礼堂)布置在蜿蜒的流线上。

从一进入大门开始,建筑室内就让人感觉如同置身山顶或谷底,建筑在复杂、脆弱的支柱结构中寻找支撑,避免结构倒塌。

建筑有两个大的主功能空间:一个作为行政援助/支持空间,包括一间秘书室和两间办公室,共同推动公共服务;另一个空间用于举行临时或定期活动,包括卫生间和礼堂。第二个空间中悬挂着一个结构,可用作备用入口,可以完全独立运作。


Architects: Cosimo Projectos – João Pestana and Luís Caldeira

Location: Vila Nova, Portugal

Construction: Ribeiro da Silva

Landscape Architect: Jorge Maia

Supervision: Paula Pereira|CM de VN de Famalicão

Promotion: CM de VN de Famalicão Junta de Freguesia de Esmeriz

Completion: 2011

Photographs: Rui Pereira

The concept of a house is usually related to the function of shelter/home but it also includes a socio/cultural exercise of a specific community.

This house is definitely that place where we act as urban individuals protected from time. It is a polyvalent space that articulates an administrative area with another one that promotes culture and civilization as if through a path where the main program/scheme is spread (secretary, offices, WC, auditorium), just like a beast with thousand feet snug to the slope.

This equipment/outfit is developed anthropomorphically in a ground that is part of a series of housing and multifamily buildings. Its implementation results from a group of elements like the topography, encircling elements, orientation and predefined functional design/scheme.

Setting the entry installment as the organizational platform of the rest of the pavements, we do adjust the main/functional program/scheme (secretary, offices, WC, auditorium) to a sinuous path that redesigns the level curves artificially.

Starting from the main door, the building throws itself on the valley/ dives into the valley, finding support in a fragile pillar structure mathematically knotty, that avoid the breakdown of the structure.

Two large spaces define the main usage of the building, one as administrative aid/support composed with a secretary and two offices driven to public service, and another one intended to the execution of temporary and periodical activities that includes the WC and the auditorium. To this last one, hangs a tray that can be used as an aleternative access and allows a totally independent operation.