中国,吴江,绿地大厦设计竞标方案/SOM芝加哥事务所

Skidmore, Owings & Merrill LLP(SOM)事务所芝加哥分部宣布,他们在一次国际设计竞标中取得了胜利,这次竞标是为位于中国吴江的绿地集团苏州中心而举办的。这座大厦高358米,高效的分体式结构令人惊叹不已,“带有弧度的锥形构造将办公、酒店和住宅结合在一个体量之内”。

SOM的设计总监罗斯Ross Wimer表示:“该设计是芝加哥分部跨学科真诚合作的成果。就如同高性能的车子,空气动力学数字建模对于建筑的外形同样至关重要。设计团队包括结构工程师和机械工程师,他们从一开始就参与到设计当中,因而有助于确定大厦各方面的设计。”

这座75层高的多用途大楼位于中国江苏省一块37000平方米的建筑基地上,屹立在太湖之畔,酒店与住宅楼层的立面上安装有30层楼高的活动窗,成为建筑的一大特色。这个窗户对整个太湖地区开发项目的环保成效都具有重大的影响。

项目的一半结构都位于大堂两侧,彼此靠钢结构支撑相连,在提高建筑结构能效的同时,也创造了一个令人印象深刻的大堂空间。

中庭最大化实现了日光穿透,也便于在大堂和公共空间利用混合模式进行通风,同时还作为供应整座大厦新鲜空气的来源。建筑的方位利用了烟囱效应以及穿过中庭东西两个立面的盛行风。

SOM的可持续与机电工程部门主任Luke Leung补充道:“绿地集团苏州中心的设计将中庭当成建筑的“肺”来提供通风,将结合一系列高效措施,以期实现以下两个目标:比传统美国高层建筑节能60%,节约使用60%的饮用水。”

主要的高性能节能策略包括:高性能立面,利用高层室外较为凉爽的空气为中庭进行自然通风;利用日光感应控制装置收集自然光;使用高效设备和居住者控制装置优化照明能源;能源回收系统;要求控制通风;以及附设热电联产电厂的现场能源中心,充分利用开发项目整体不同时使用能源的特性。

绿地集团苏州中心项目是绿地集团第六次与SOM芝加哥分部合作了。


The Chicago office of Skidmore, Owings & Merrill LLP (SOM) has announced their victory in an international competition to design the Greenland Group Suzhou Center in Wujiang, China. The 358-meter tower’s efficient split-core configuration demands a double-take, as the “curved, tapered form unifies the office, hotel and residential uses within a single volume.”

Continue reading for more!

Ross Wimer, SOM Design Director states, “This design is the result of a serious interdisciplinary collaboration in our Chicago office. Like a high performance car, the digital modeling of aerodynamics was critical to the shaping of the building. The design team included structural and mechanical engineers from the very beginning and their input helped to define all aspects of the tower.”

Standing along the Taihu Lake on a 37,000 square meter site in the Jiangsu Province of China, the 75-level mixed-use building features a 30-story tall operable window that corresponds with the hotel and residential floors. This window has a significant impact in the environmental performance of the lakefront development.

Half of the program is placed on each side of the lobby and is interconnected with structural steel braces, increasing the efficiency of the building structure and creating a dramatic lobby space.

The atrium maximizes daylight penetration and facilitates mixed mode ventilation in the lobbies and public spaces while acting as a source of fresh air supply throughout the tower. The building is oriented to harness the stack effect and prevailing winds via the east and west facades of the atrium.

Luke Leung, SOM Director of Sustainable and MEP Engineering, adds, “The design of the Greenland Group Suzhou Center utilizes an atrium as the ‘lung’ of the building to provide ventilation and will incorporate a series of high efficiency measures with the objective to achieve a 60% savings in energy consumption compared to a conventional US high rise and a 60% reduction in potable water use.”

Major high performance energy saving strategies include a high performance façade, utilizing cooler outside air at higher levels for natural ventilation of the atrium, natural light harvesting using daylight responsive controls, lighting energy optimization using efficient fixtures and occupant controls, energy recovery systems, demand controlled ventilation, and an onsite energy center with combined heat and power plant to capitalize on the overall load diversity of the development.

The Greenland Group Suzhou Center is the sixth collaboration with the Greenland Group and SOM Chicago.