新加坡,璧山公共图书馆 / LOOK Architects

建筑师:LOOK Architects 

地点:新加坡5 Bishan Place

基地面积:1400.30 sqm

客户:National Library Board, Singapore

结构工程师:Meinhardt (Singapore) Pte Ltd

机电工程师:Meinhardt (Singapore) Pte Ltd

工料测量师:BEC Consultants

竣工年份:2006

摄影:Patrick Bingham-Hall, Tim Nolan

树屋的灵感从设计概念阶段就形成了,目的是通过发现与游戏之旅创造一个学习环境。天窗、格架结构和有色玻璃的使用将入射的日光转变为多种色调与颜色的光线,在图书馆内营造了有趣的光影斑驳的效果,就像是光线穿过树木的枝叶一样。“吊舱”结构从主建筑立面上悬挑出来,在外表皮上创造出独特的魅力,而在室内则形成了一个个私密的凹室。图书馆从周围混合用途的小区中脱颖而出,旨在引起社区内的人们的好奇心。

视线方向、太阳能控制、根据消防安全规定调整没有保护的洞口,这些相互矛盾的要求通过高度理性的空间设计策略都得到了满足。设计中加入了一个内部中庭,可以引入自然光线,使其照射到深处的主要交通流线区域以及图书馆的大部分楼层。图书馆的后勤区集中在西立面处坚固的核心筒中,还能为建筑遮挡刺眼的傍晚阳光。一条和缓的坡道引导人们从街道层向上经中庭进入藏书区,这条坡道也是分散大批人群的有效路线。

本案基地是成熟的卫星城中一个受到高度限制的城市地块,根据这一情况,设计满足了高效施工的要求,将对周边环境的影响降到最低。现浇混凝土结构包括四种典型的楼板,下面设置地下室,不同楼层通过一个公共电梯和楼梯核心筒相连,由于使用了预张拉楼板,内部柱子的数量做到了最少,不但有效地增大了楼面面积,还提高了藏书区的灵活性。为了发挥噪音隔离的潜力,儿童区设在了地下室,形成了一个地下洞穴般的区域,在这里,孩子们可以尽情放飞自己的想象。


Architect: LOOK Architects 

Location: 5 Bishan Place, Singapore

Site Area: 1400.30 sqm

Client: National Library Board, Singapore

Structural Engineer: Meinhardt (Singapore) Pte Ltd

Mechanicalme &Electrical Engineer: Meinhardt (Singapore) Pte Ltd

Quantity surveyor: BEC Consultants

Completion: 2006

Photographs: Patrick Bingham-Hall, Tim Nolan

The metaphor of a tree house was invoked from the onset of design conceptualization to create an environment for learning via a journey of discovery and play. The use of skylights, trellises and colored glass transforms incoming daylight into a myriad of shades and colours, creating an intriguing dappled light quality within the library that simulates light filtered through the foliage of trees. ‘Pods’ cantilevered off the main building façade exude a distinctive charisma on the exterior and create suspended alcoves at an intimate scale from the building interior. The library is raised above the anonymity of its mixed used neighborhood and sets out to stir the curiosity of the community.

Conflicting requirements – view orientation, solar control and regulation of unprotected openings mandated by the statutory fire safety code – were satisfied by a highly rationalised spatial strategy. An internal atrium was incorporated to introduce natural daylight deep into the main circulation zone, as well as most of the library floors, and the back-of-house was concentrated as a solid core on the western elevation that also serves to shield the building from the harsh evening sun. A gently sloping ramp leads people from the street level up to the collection zone through the atrium and also acts as an efficient discharge route for large crowds.

Responding to a highly constricted urban site amidst a mature satellite town, the design answers demands for an efficient construction method that minimises impact on its surroundings. Insitu concrete structure comprising four typical floor slabs over a basement are linked by a common lift and staircase core, and internal columns are kept to a minimum through the use of post-tensioned floor slabs, effectively maximising floor area and increasing flexibility of collection storage. Exploiting its potential of noise segregation, the basement was designed to house the children’s section, defining a subterranean cavern-like realm where imagination can run free.