西班牙,萨拉戈萨,112户公寓建筑 / Basilio Tobías

建筑师:Basilio Tobías

地点:西班牙萨拉戈萨Avenida de Ranillas

合作者:Javier Prieto, Isabel Gómez, Daniel Fuertes, Enrique Morales, Susan Valdivia , Carlos Jaén. BOMA S.L.(结构), JG Ingenieros(设备)

建筑商:Estructuras Aragón S.A

竣工时间:2008年4月

预算:6,152,500 €

建筑面积:18,085 sqm

摄影: Pedro Pegenaute

这座建筑由两个侧翼结构组成,顺着地块的两条准线而建。这种形式形成了L形的平面,方向朝南,面向Ranillas大道边上宽阔的空间,能够看到河流的景色和市中心建筑的北立面。这座建筑的建成填补了萨拉戈萨市的一块空白土地。

这座建筑在地块中的位置由城市规划决定,创造了一个部分带有景观的宽敞开放空间,非常适合世博会期间使用,世博会之后还可以用作私人公寓建筑。这些开放空间调整了建筑与毗邻街道的关系。

设计的起点是根据建筑所在道路的形状创造一座一般形状的九层建筑,强调整体的水平特性。在平面最顶点处和建筑东侧的剖面上,最上面四层有两个切口。中间的切口连接着两个侧翼结构,而东侧结构高度较低,因此与街道和周围的健康中心产生了渐变的关系。

建筑的形状设计源自整体平面布局与结构体系之间的关系,结构体系界定了由长长的灰色金属陶瓷板墙体覆层组成的围合结构。在由金属陶瓷板形成的背景上,分布着纵向的悬挑板和推拉铝百叶板,它们组成了双层立面,立面后设置有玻璃窗。


Architect: Basilio Tobías

Location: Avenida de Ranillas, Zaragoza, Spain

Collaborators: Javier Prieto, Isabel Gómez, Daniel Fuertes, Enrique Morales, Susan Valdivia , Carlos Jaén. BOMA S.L. (structure), JG Ingenieros (installations)

Builder: Estructuras Aragón S.A

Completion: April 2008

Budget: 6,152,500 €

Floor area: 18,085 sqm

Photographer: Pedro Pegenaute

The building is composed of two wings that hold the two main directrix of the plot. That makes the L shape plan face south, towards the wide spaces that limit Ranillas Avenue, counting on views of the river and the north façade of the city core. The building contributes to finish an unfinished part of the city.

The building’s position in the plot established by the urban plan allows the creation of a wide open space, partially landscaped, that will make possible both a grateful use during the Expo and after it as a building of private flats. These open spaces adjust the relationship of the building with the adjoining streets.

The starting point has been to make a general shape nine floors high that emphasize the ensemble’s horizontality, according to the crossroad in which the building is constructed. Within this shape a work on the profile has been done making two cuts in the last four floors both in the vertex of the plan and in the east end. The central cut articulates the joining between the wings while the east end’s lower height allows for a graduating of the relationship with the street and the neighbour Health Centre.

The shaping of the building comes from the relationship between the overall layout and the constructive system that defines the encircling made up of walls clad with long grey metallic ceramics panels that define a background on which longitudinal cantilever slabs have been made, provided with sliding aluminium louvres panels that make up double façades, behind which glass rails have been placed.