日本,福冈县,太宰府市,星巴克咖啡厅 / 隈研吾建筑都市设计事务所

建筑师:隈研吾建筑都市设计事务所

地点:日本福冈县太宰府市

客户:Manten Corporation

结构工程师:Jun Sato Structural Engineering

设施设计:Tosai Corporation, Kyu-den Ko Corporation

施工:Matsumoto-gumi Corporation

建筑面积:212.98平方米

竣工年份:2008年

摄影:Masao Nishikawa

这间星巴克咖啡厅位置独特,因为它坐落在通往大宰府天满宫的主路上。大宰府天满宫是日本最重要的神社之一,建于公元919年,这里供奉着“学识之神”,每年能接待大约两百万期盼获得成功的游客。在通往神社的主路沿线,建造了多座一层或两层的传统日式建筑。本案项目旨在采用一套独特的斜向编织窄木条系统,建造一个能与这样的城市景观相协调的结构。

该建筑由2000根棍状构件组成,长度为1.3米到4米,截面6厘米见方。木棍的总长度达到了4.4千米。建筑师在Chidori和GC口腔科学博物馆研究中心项目上尝试过编织木棍的设计,这次采用的是斜向编织的方法,以创造方向感与流动感。在Chidori和GC项目中,木棍只交于一点,而在星巴克项目中,因为是斜向交叉,连接更加复杂,因此四个步骤才能组成一点。

建筑师稍微改变了支点的位置就解决了这个问题,将四根木棍分成两组,以避免在一点聚集。从地面开始累积小的构件在传统的日式和中式建筑中十分常见。本案项目中结合了最先进的技术,从而大大改善了这个方法,因此能够吸引人们进入建筑的深处。这是一个流动、洞穴般的空间。


Architects: Kengo Kuma & Associates

Location: Dazaifu, Fukuoka Prefecture, Japan

Client: Manten Corporation

Structure: Jun Sato Structural Engineering

Facility Design: Tosai Corporation, Kyu-den Ko Corporation

Construction: Matsumoto-gumi Corporation

Built Area: 212.98 sqm

Completion: 2008

Photographs: Masao Nishikawa

Location of this Starbucks is somehow characteristic, as it stands on the main approach to the Dazaifu Tenmangu, one of the most major shrines in Japan. Established in 919 A.D., the shrine has been worshiped as “the God for Examination,” and receives about 2 million visitors a year who wish their success. Along the main path to the shrine, there are traditional Japanese buildings in one or two stories. The project aimed to make a structure that harmonizes with such townscape, using a unique system of weaving thin woods diagonally.

The building is made of 2,000 stick-like parts in the sizes of 1.3m – 4m length and 6cm section. Total length of the sticks reached as far as 4.4km. We had experimented the weaving of sticks for the project of Chidori and GC Prostho Museum Research Center, and this time we tried the diagonal weaving in order to bring in a sense of direction and fluidity. Three sticks are joined at one point in Chidori and GC, while in Starbucks four steps come to one point because of the diagonal – a more complicated joint.

We solved the problem by slightly changing positions of the fulcrums, dividing the four sticks into two groups to avoid concentration on a single point. Piling up of small parts from the ground was highly developed in the traditional architecture of Japan and China. This time the method was greatly improved in combination with state-of-the art technology so that people are brought further into the architecture. It is a fluid, cave-like space.