中国,上海,夏雨幼儿园/大舍建筑设计事务所

建筑师: 大舍建筑设计事务所(柳亦春/庄慎/陈屹峰) (Liu Yichun/Zhuang Shen/Chen Yifeng)

地点:中国上海市青浦区华乐路

项目团队:陈屹峰、柳亦春、庄慎、范敏姬、唐煜

基地面积:17070平方米

建筑面积:6328平方米

项目年份:2009年

摄影:Zhang Siye

夏雨幼儿园坐落于青浦新城区。幼儿园基地周围的场地闲置,因此这里没有传统意义上的城市的感觉。幼儿园东侧的高架桥是废气噪音的潜在污染源,但是从桥上通过的时候,可以以不同的视线水平、不同的高度和不同的速度来看这栋建筑。河流是良好的景观资源,但同时也使得建筑师认真思考保护儿童安全的方式及建筑在河边的形象。在夏雨幼儿园的设计中,建筑师特别注重建筑内部和外部的差异。建筑师通过边界的确立来适度隔离“内”“外”,创造出“内”“外”的差异。

建筑内部是受保护的,而外部环境是经过过滤的。建筑师找到了一种和缓的曲线形式,与直线相比能更好地与基地相融合。因此建筑师将15间教室和教师办公室分成两个曲线群体,各自分别被实心材料和空心材料包裹着。在班级单元的设计上,活动室因为需要和户外操场相连而全部设于一层,色彩鲜亮的卧室则置于二层。为了强调其漂浮感和不确定感,建筑师将彩色的盒式二层结构设计成与一层屋顶脱离的形式。

这种不确定性以及尺度恰当的相互分离导致一种看似随意的集聚状态,产生了空间张力。每三间卧室以架空的木栈道相连,从而创造了一种像卧室村落一样友好亲切的氛围。建筑体量因点缀庭院的大树而分散设置,这些树木使建筑形象充满了活力。因此,建筑和大树两者相得益彰,共同和谐地栖息在狭长的河流边。


Architect: Atelier Deshaus (Liu Yichun/Zhuang Shen/Chen Yifeng)

Location: Huale Rd, Qingpu, Shanghai, China

Project Team: Chen Yifeng, Liu Yichun, Zhuang Shen, Fan Minji, Tang Yu

Site Area: 17070 sqm

Building Area: 6328 sqm

Project Year: 2009

Photographs: Zhang Siye

Xiayu Kindergarten lies in the Qingpu New Town. The area around site is vacant, thus the traditional urban feeling is non-existent. The eastern side elevated highway is a potential source of exhausted gas and noise, but it also provides the possibilities of viewing the building from various eye levels, altitude and speed in process of passing by. The river provides the fine landscape, and it also let us think about the way of ensuring the children’s security and the figure of building by the river. In design of Xiayu Kindergarten, we emphasize the difference between inside and outside. We moderately isolate the inside from the outside of the building by conforming the boundary, thereby creating the difference between them.

The inner region is protected, while the outer environment is filtrated. We find a soft curve form that could benefit for the site better than straight lines. So we separate the 15 classrooms and teacher offices into two curve clusters that are wrapped by solid and void material respectively. In the design of the class unit, we arrange all the living rooms on the first floor with outdoor playgrounds, and leave brilliant colored bedroom boxes on second floor. To emphasize floating and uncertain feeling we detach the colored boxes’ floor from the roof of first floor.

It’s this uncertain and isolation on proper scale that leads to a seemed random convergence condition and produces spatial tension. Every three bedrooms are linked by raised wooden walkways, thus we create a friendly and kind atmosphere like a bedroom village. The architectural volume is scattered by the tall trees dotted in those courtyards, while final architectural figure is full of vigor because of the trees. As a result, the architecture and tall trees bring out the mutual brilliant status and cohabit harmoniously in the narrow riverside.