中国,上海,嘉定,螺旋式画廊 / 大舍建筑设计事务所

建筑师: 大舍建筑设计事务所(柳亦春/陈屹峰)

地点:中国上海嘉定新城天竺路

项目团队:柳亦春、陈屹峰、范蓓蕾

项目年份:2011年

项目面积:250平方米

摄影:Shu He , Yao Li,  Zhang Siye, Liu Yichun

这个画廊位于嘉定新城中央绿地旁。绿地景色宜人,在设计之初就已存在。因此,建筑师选择“螺旋”的形式不仅是一种组织展览空间的方式,也是一种观赏风景的方式。

螺旋插入纯粹的圆形中,形成了一个主要的内部空间,内部螺旋型流线逐渐从公共转为私密,而且最重要的是,它是从景观进入建筑的通道:人们可以直接进入环形的室内空间,也可以沿着螺旋的室外楼梯先到达屋顶较高的的位置,然后再从那里向下进入中央庭院,进而进入建筑。随着螺旋高度的不断变化,观景的位置、视角和高度也在不停变化。随着走动方向的不同,封闭与开放的空间也在相互改变。行走其中会有一种游弋的愉悦,这是中国园林的一种抽象方式。在这里,看风景的方式也就是进入建筑的方式。


Architect: Atelier Deshaus (Liu Yichun / Chen Yifeng)

Location: Tianzhu Rd, Jiading New Town, Shanghai, China

Project Team: Liu Yichun, Chen Yifeng, Fan Beilei

Project Year: 2011

Project Area: 250 sqm

Photographs: Shu He , Yao Li,  Zhang Siye, Liu Yichun

This gallery is adjacent to the central greenland of Jiading new town. The green land has pleasant scenery, and has existed from the beginning of the design. For this reason, the “spiral” type we choose is not only a way to organize the exhibition space; it is also a way to see the view.

Pure round is inserted by a spiral, brings into a primal space with a spiral interior flowing from the public to the private; most importantly, it gives a way to enter the building from the landscape: you can enter the annular interior space directly, or walk along the spiral external stairway to first get onto the higher place of the rooftop, and then go downstairs to the central courtyard to enter the building. The plot, angle and height of the view are continuously transformed, the spatial height is changed, and the introverted and open spaces are being mutually altered by the walking direction as well. A cruise joy is provided, which also can be seen as an abstract way of the Chinese garden. Here, the way to view is also the way to enter the building.