葡萄牙,维拉维索萨学校 / Cândido Chuva Gomes

建筑师:Cândido Chuva Gomes

地点:葡萄牙埃武拉维拉维索萨

客户:Parque Escolar, E.P.E.

项目年份:2008—2011年

建筑承包商:Lena Construções / Abrantina / MRG Engenharia e Construção

摄影: José Campos

采取干预措施的区域包括学校操场,这是一个宽阔、荒芜的区域,位于原有建筑之间,周围有三棵大松树。

中央的建筑具有社会管理功能,另两座建筑容纳了教室和实验室,另一座建筑仍然容纳工作室,最后还有一个体育馆。

原先的建筑功能陈旧,形式上缺乏吸引力,结构脆弱,设备早已老化,明显不能成为热情友好的学校社区。

除了以上列出的几个方面,建筑也迫切需要解决热、声和空气处理以及建筑障碍和户外空间等方面的问题。这种实际情况是以新学校建筑理念为基础的设计方案的起点。

首先,建筑师选择了需要保存的建筑,并绘制了线图,试图设计出独特的最终建筑。在保留教学楼和体育馆的同时要填充它们之间的空间,并建造新建筑,从而使其形成一个连续的整体。

建筑师重新组织了“新”的学校建筑,首先设计了入口和庄严的大厅。空间延伸到了户外,与一个户外广场融为一体。建筑内部需要一个清晰、简洁明快的形象,有明晰的小道,实现几座建筑物之间的连接。

建筑外部,由工匠建造的坚实的砖覆盖层为建筑提供了保护,降低了维护成本,同时也让整个综合设施成为一个整体。玻璃纤维增强水泥栅格使得光的强度可控,也使建筑的外部形象十分均匀一致,推动了原有楼群的整合。建筑师对整个周边区域都进行了重新设计,加强了户外活动以及室外与室内空间的关系,并改善了建筑框架。


Architects:  Cândido Chuva Gomes

Location: Vila Viçosa, , Portugal

Client: Parque Escolar, E.P.E.

Project Years: 2008-2011

Building contractor: Lena Construções / Abrantina / MRG Engenharia e Construção

Photographs: José Campos

The intervention area consisted of school grounds, vast and arid, where, between the existing buildings, three large pine trees grew.

The central block had social and management functions; other two held classrooms and laboratories, another was still devoted to workshops and, finally, a sports pavilion.

Functionally outdated, formally unattractive and structurally fragile, it denoted an aging prematurely equipment and an obvious inability to become warm and friendly to the school community.

Beyond the aspects listed above, it also became urgent and essential to solve the thermal, acoustic and air handling problems, as well as architectural barriers, outdoor spaces, etc. This reality is the starting point for a new school concept based proposal.

Firstly, the buildings to preserve were selected, and the drawing found its way into a unique final object. Maintaining both classroom buildings and the sports pavilion, the answer became to fulfill the spaces between them, creating new volumes and thus becoming a continuous element.

This “new” school building re-organized, and started by marking its entrance and a dignified hall. That space extended itself outdoors, joining an exterior square. On the inside, a clear, simple and bright image was wanted, with obvious paths, easing the connection between the several operational entities.

Externally, a solid artisan brick covering provides protection to the building, reducing maintenance costs, while giving unity to the whole complex. The GRC grid allows the control of light intensity and provides uniformity to the outside image of the building, boosting the integration of pre-existing blocks. The entire surrounding area was redesigned, enhancing outdoor activities, the relationship with the interior spaces and assuming an improved framework for the building.