意大利,拉奎拉,复活教堂/ Antonio Citterio Patricia Viel and Partners

建筑师:Antonio Citterio Patricia Viel and Partners

地点:意大利拉奎拉

客户:Order of the Friars Minor of “San Bernardino” – Ass. Fraterna Tau Onlus

年份:2010

面积:1,770 sqm

摄影: Leo Torri

本次设计竞标的指导方针要求建造一座具备礼拜功能的宗教综合建筑与一座小修道院,以及以慈善救济为目的的食堂。

起初设计文件为礼拜与慈善救济这两项活动设计了各自独立的建筑物,目标是分隔开入口通道与内部循环通道。而我们建议针对指导方针采用一种截然不同的方法,以西多会修道院的建筑为蓝本设计平面布局,将两种功能结合在一座拥有内院/回廊的有机体系内。

尽管隔离开了食堂,但是教堂与修道院的体积之间的联系,内部空白空间的创建,都能够让人以更加有效的方式利用这些空间。在教堂前方留出了一块巨大的空地,这是专为行人设计的前院,尽管该建筑必须保持小体积,但是前院的设计也奠定了礼拜场所的基调。

建筑师还设计了内部的围墙,形成了行人专用的前院入口,禁止车辆进入,这样就能根据入口处周密的宗教仪式来组织空间,同时使综合建筑的设计更紧凑,也让人们从大街上就能看到大部分立面。

这座建筑采用了金属框架,由金属片与木材制成的绝缘板围合。灰色的运用与屋顶的设计表现出了教堂的建筑特色。教堂立面的设计体现出了本项目的象征性,灵活运用了文艺复兴时期的长方形廊柱大厅的基本配备,后者的立面设计已成为城市空间引人注目的背景了,有效的建筑设计偶尔也会关系到项目的象征性。

木板条立面结构作为一种特征显著的背景,能在一天中不同的光照条件下表现出透明与不透明的特色。


Architects: Antonio Citterio Patricia Viel and Partners

Location: , Italy

Client: Order of the Friars Minor of “San Bernardino” – Ass. Fraterna Tau Onlus

Year: 2010

Area: 1,770 sqm

Photographs: Leo Torri

The competition guidelines called for the construction of a religious complex for liturgical functions and a small monastery, as well as the construction of a dining hall for charitable assistance.

The preliminary design document hypothesized independent buildings for the two activities – worship and assistance – with the goal of keeping access and internal circulation separate. Our proposal took a different approach with respect to the guidelines, organizing the footprint on the basis of the model of a Cistercian abbey and combining the functions in a single organism with an internal courtyard/cloister.

The connection between the church and the volume of the monastery, and the creation of an internal void, though with the separation of the dining hall, permitted use of the area in a much more efficient way, generating a large set-back in front of the church, a parvis exclusively for pedestrians that sets the tone, in spite of the necessarily small size of the building, of a place of worship.

The access to the parvis by pedestrians only and the blocking of vehicle access are achieved by the construction of an inner enclosure wall capable of ordering the spaces according to a precise ritual of access, while making the design more compact on the side of the complex, the facade most exposed and visible from the street.

The building has a metal framework enclosed by insulated panels of sheet metal and wood. The use of the color gray and the design of the roofing represent the architectural characteristics of the volume. The symbolic aspect of the project emerges in the design of the church facade, which activates the typical device of the Renaissance basilica, where the facade becomes a striking backdrop for the urban space, only occasionally in relation to the effective architectural section.

The construction of the facade in wooden slats makes it function as a sort of textured backdrop capable of expressing both transparency and opacity in different sunlight conditions throughout the day.