法国,巴黎,扎克克劳德·伯纳德多功能建筑 / Atelier Zündel + Cristea

建筑师: Atelier Zündel & Cristea

地点:法国巴黎

项目年份:2008—2011

摄影:  Stephane Chalmeau

这座用作居住功能的建筑(可容纳各个年龄段的居民)遵循了托盘堆叠的逻辑。一层为商业空间和养老院的入口,上面的五层容纳了养老院的主要部分,最高的四层是私人住宅。地下室包含居民停车场以及养老院的辅助设施:厨房、维修室和储藏室。

建筑长43米,进深28米,每层的“托盘”面积都非常大,为了满足养老院特殊配置的需要,下面五层被房间占满。项目最高四层的密度较低,“托盘”连续收缩,从而使建筑符合麦克唐纳大道城市当地规划(PLU)的需要,同时为大多数居民提供了大量的阳光通道。

由于项目养老院部分的密度较大,因此下面五层形成了一个紧凑的结构体量。通过对结构体量的测试得知,外墙某些部分为了防止墙体分开而设置的微小的容许误差有可能导致紧凑体量发生断裂。这种运动的实现、每个楼层铺地板材的运用以及每个房间全高窗户的选择,使建筑设计符合人体尺度。

在朝南的一侧,外墙自由后退,使整座建筑可以呼吸,并形成了线性夹层。建筑上层部分外墙和铺地板材的变化,以及“托盘”的逐层收缩,标志着功能的变化。这座建筑作为一个整体,通过其结构体量的使用,展示了不同功能的叠加。


Architects: Atelier Zündel & Cristea

Location: Paris, France

Year: 2008-2011

Photographs:  Stephane Chalmeau

The operation of this building for residential use (by all ages) adheres to the logic of a stacking of trays. Business space and the entrance to the retirement home are found on the ground floor, followed by five floors containing the main section of the retirement home, while the top four floors contain privately owned homes. The basement contains parking lots for the residents as well as supplementary annexes of the retirement home: its kitchen, maintenance and storage rooms.

With a length of 43m by a depth of 28m, the trays form vast surface areas that will be entirely filled on the first five floors by the requirements of the project that is the specific configuration of the retirement home. With the project’s lowest density on the last four floors, there will be a successive shrinkage of the trays, thus bringing the building into correspondence with Boulevard Macdonald’s Local Plan of Urbanism (PLU), and meanwhile providing a generous amount of sunny passageways for the majority of residents.

The retirement home on the first five floors forms a compact volume due to the density of the project in this segment of it. We understood, through a testing of volume, that the subtle allowances certain outer walls contained for unsticking, could result in a rupture in this compactness. The realization of this movement, combined with the employment of paving slabs corresponding to each floor, and the choice of full height windows for each room, put the building back on a human scale.

On the south-facing side, the outer walls recede freely to form breaths in the assembled mass, and become a linear set of mezzanines. In the building’s upper part, the movements of the outer walls and paving slabs, combined with a successive shrinkage, signal a change in function. The complex as a whole demonstrates, through its usage of volume, a superposition of functions.