中国,北京,昌平区,第七届世界草莓大会场馆/ DADA Architectural Design + Planning

建筑师: DADA Architectural Design + Planning

地点:中国北京昌平区

设计建筑师:DADA总设计师:Wu Hua; 设计合伙人:Zhao Zhao

项目经理:Duan Gong, Li Gang, 项目建筑师:Jonathan Kan

参数设计:Zhou Difeng

设计组:Jessica Strandell, Yao Cong

记录建筑师:ZJHJ

竣工时间:2011.9.10

预算:300M CNY ( US$47.6M )

建筑面积:50,000 sqm

占地面积:28,760 m

摄影:Courtesy of DADA Architectural Design + Planning

第七届国际草莓大会的主场馆占地50000平方米,坐落在北京郊区的一片农业区,这里长期以来都以草莓的种植和生产传统而闻名遐迩。本次活动为园艺科学家与草莓产品制造商提供了一个交流思想、促进合作的平台。

主场馆包括培训中心、会展中心和工厂。驱动此次设计的根本目标是为了在实现项目的同时在高速公路的一侧建立一个地标,并且在工厂与展会类型建筑平凡无奇的立面设计上增添一种统一的迷人特色。因此我们从场地功能的角度出发,采用一系列白色曲线壳体结构来包裹这个盒子造型的体量,既暗喻了草莓的外形与质感,还具有传统的中国纱窗样式。

建筑采用多种壳状板材和具有随机烧结图案的倾斜玻璃幕墙,实现了分解效果,使外观显得流畅生动,有一种“有朋自远方来不亦说乎”的意味。这些壳状板材被细分成斜肋构架,安装着鳞次栉比的窗户,白色的釉料朝着中心的方向逐渐褪色,模糊了框架,进一步呈现出一种抽象之感。从而使设计实现大规模和差异化的目标,同时在风格上更接近于天然的草莓质感。

壳体板材以SRC材料覆盖,这是一种使用玻璃纤维加固的混凝土复合面板。因此实现了花费不高的双曲线形立面;考虑到预算有限,节约经费也是一项至关重要的因素。此外,因为面板是预制的,我们得以在紧张的8个月工期内完成任务,同时丝毫无损于建筑精细的几何形式。该项目标志着第一次在中国成功利用这种技术建造建筑外墙。

我们为实现高度的可持续性,使用了被动和主动方式相结合的环境控制系统,安装了地热供热+冷却系统。还采用了许多额外的绿色措施,包括安装便于废水循环的雨水收集系统、选择生命周期较长的材料(例如SRC可保用50年)、使用高效的光导照明装置(如光纤一般多方位传递光照),而且立面上超过30%的窗户都可开启,便于自然通风。设计原本还包括绿色屋顶,但是由于预算限制而放弃了。该项目旨在满足“三星级绿色建筑”的认证标准,这是中国可持续设计认证的最高级别。


Architect: DADA Architectural Design + Planning

Location: Changping District, Beijing, China

Design Architect: DADA- Principal: Wu Hua; Design Partner: Zhao Zhao

Project Managers: Duan Gong, Li Gang, Project Architect: Jonathan Kan

Parametric Design: Zhou Difeng

Design Team: Jessica Strandell, Yao Cong

Architect of Record: ZJHJ

Completion:

Budget: 300M CNY ( US$47.6M )

Built Area: 50,000 sqm

Site Area: 28,760 m

Photographs: Courtesy of DADA Architectural Design + Planning

The 50,000 m2 complex for the 7th International Strawberry Symposium is located on the outskirts of Beijing, in an agricultural area renowned for its long tradition of strawberry cultivation and production. The event provides a forum for horticultural scientists and makers of strawberry products to exchange ideas and foster collaboration.

It is comprised of a Training Center, Convention Center, and Factory. The fundamental objectives driving the design were to fulfill the program while establishing an iconic presence towards the highway, and to infuse a unifying, engaging language upon the normally plain facades found on factory and convention center building types. We thus wrapped the boxy forms resulting from the functional layout with a series of white curvilinear shell structures that refer both to the organic form and texture of a strawberry, as well as traditional chinese screen patterns.

The massing is broken down via the use of multiple shells and canted glass curtainwalls with random frit patterns, allowing the scale of the architecture to become fluid and inviting. The shells tessellate into diagrids with progressively scaled windows, upon which white frits fade towards the center, obscuring the frames and further advancing the sense of abstraction. The design thus achieves a sense of scale and differentiation yet uses a language more akin to natural textures than building.

The shells are clad with SRC, a composite concrete panel using fiberglass reinforcement. This allowed for a low-cost, double-curved faade; a critical consideration given the modest budget. Moreover, panel prefabrication allowed us to meet the extremely rapid 8 month construction schedule without compromising geometric complexity. This project marks the first time that this technology has been utilized in an exterior application in China.

We set out to achieve a high degree of sustainability, using a combination of passive and active environmental control systems. Geothermal heating + cooling systems were installed. Additional green measures include a rainwater collection system for greywater recycling, selecting of materials with long lifespans ( -e.g. SRC carries a 50 year guarantee ), use of high-efficiency solatubes which pipe multidirectional sunlight like a fiber optic, and operable windows covering over 30% of faade areas to naturally ventilate most interior spaces. Green roofs were proposed but abandoned due to budget limitations. The project is designed to meet standards for the Three Green Star certification, the highest sustainable design rating in China.