法国,克雷泰伊,Dominique Duvauchelle体育场 / Atelier du Pont

建筑师:Atelier du Pont

地点:法国克雷泰伊Dominique Duvauchelle路

项目:Dominique Duvauchelle体育场900平方米(净面积)的更衣室与观众看台(300座),€1,900,000(税前)

交付使用:2012年1月

设计团队:Anne-Cécile Comar, Philippe Croisier, Stéphane Pertusier

客户:Plaine Centrale of Val de Marne

竣工时间:2012年1月

摄影: Luc Boegly

为了获得官方许可,克雷泰伊Duvauchelle足球体育场需要建造更衣室和300座的看台,项目现已竣工。建筑师利用两个地块的高差,将更衣室建造在地下,使其融入克雷泰伊此处的绿地之中。

看台包括一个凸出的混凝土块,有一点儿像便携式电脑,其上设置了一排排黄色的塑料坐椅。看台的后面和屋顶的下面覆盖了相同的金属网。参观者可以通过一条悬挂的步道达到背立面处,从哪里可以看到相邻其他运动场地(网球场、田径赛场等)的活动。

精确性与专业技术是建筑与体育的基础,在这个项目中二者与雅致朴素的设计结合了在一起。实心混凝土与透明金属网之间的对比给体育场带来了一种直率和敏感的特点,弥补了体育活动的刚强有力与诗意。

看台下方的更衣室采用了宏伟的野兽派风格,下面为混凝土。更衣室上方设置了高高的拱顶和采光井,很像某种后现代风格的教堂,为项目增添了新的激情与新的英雄气概。


Architects: Atelier du Pont

Location: Rue Dominique Duvauchelle, , France

Programme: Changing rooms and spectator stand (300-seats) for Dominique Duvauchelle Stadium 900 sqm (net), €1,900,000 (pre-tax)

Delivery: January 2012

Design Team: Anne-Cécile Comar, Philippe Croisier, Stéphane Pertusier

Client: Plaine Centrale of Val de Marne

Completion: January 2012

Photographer: Luc Boegly

To gain official approval, the football stadium at Duvauchelle de Créteil needed changing rooms and a 300-seat stand, which have now been completed. Making use of the height difference between two pieces of land, the changing rooms are located underground and consequently merge into the greenery of this part of Créteil.

The stand comprises an extruded concrete block, which bears a fleeting resemblance to a laptop and on which the yellow plastic seats are soberly lined up. The stand’s rear and the underside of its roof have been dressed in the same metal mesh. Accessible to spectators via a hanging walkway, the rear façade allows views over activities on the adjacent sports grounds (tennis, athletics, etc.)

Precision and technical expertise are fundaments of both architecture and sport, and are here combined in elegant simplicity. The contrast between solid concrete and transparent metal mesh brings a frankness and a sensibility that complement both the virility and the poetry of sporting events.

Beneath the stand, the changing rooms are styled in the noble Brutalist tradition of concrete undersides. Through their high vaults and the shafts of light that penetrate from above, they evoke a kind of Postmodern cathedral dedicated to new passions and new heroes.