意大利,维琴察,多功能建筑/ GSMM Architetti

建筑师: GSMM ArchitettiG. Santagostino, M. Margarido

地点:意大利维琴察Dueville

客户:Comune di Dueville

总面积:1,390 sqm

造价:1,315,000 Euro

设计组:Olga Chiaramonte

结构工程:GAP Progetti

机械设备:Brescia Progetti

摄影:Michele Gusmeri

建造这幢大楼的目的是给它所在的小镇提供一个视觉上的地标。建筑的特色是柔和地融于环境,丝毫无强行介入之态。其屋顶结构为多面体,看上去就像打褶的纸,令人过目难忘,明确表明这是一幢具有代表性的公共建筑。

地面下沉,低于街面,这样设计是考虑到了周围空间的大小,也适应人体尺度。因此,建筑既显得与众不同,又能做到以人为本。

屋顶下方形成了一个巨大的带顶公共区域。在这里,还有另外三个小型结构:阅览室、通往下沉空间的公众通道,以及用于户外公共活动的厨房。

多功能大厅三面均为通高的玻璃墙。屋顶结构似乎盘旋在地面上方,并且衔接大厅内部与户外空间。到了晚上,这种悬空效果在人造光线的强调之下更显突出,光线似乎在支撑着屋顶结构。

项目周围并无其他重要建筑,因此材料的选择具有很大的自主性。在这方面唯一的限制就是有限的可用预算。建筑主要由预制组件建成,采用了简单而廉价的技术。

较小的结构和大厅的后壁采用了未经加工的钢筋混凝土。大厅的内部表面覆盖着水泥与木材复合板,高度一直到入口门的位置。其余地方均为装配在钢框架中的大玻璃窗,高度直达房顶。


Architects: GSMM Architetti – G. Santagostino, M. Margarido

Location: Dueville, Vicenza, Italy

Client: Comune di Dueville

Total Area: 1,390 sqm

Cost: 1,315,000 Euro

Design Team: Olga Chiaramonte

Structural Engineering: GAP Progetti

Technical Equipment: Brescia Progetti

Photographs: Michele Gusmeri

The purpose of this building is to provide the small town in with its located with a visual landmark. The features of its personality softly emerge without direct imposition on the environment. Its multifaceted roof structure, which looks like pleated paper, is immediately recognizable and represents a clear statement of public and representative architecture.

The sunken floor, lower than the street level, is designed to respect the proportions of the surrounding space and accommodate the human scale. Subsequently, the building appears to be exceptional but yet compatible with humans.

The roof projects itself into the space to form a large covered public area. Within this area, another three, smaller structures: a reading room, the public access to the sunken floor and a kitchen used for public outdoor events.

Three sides of the multipurpose hall are floor-to-ceiling glass walls. The shelter seems to hover above the ground and connects the interior of the hall and the outdoor space. By night this hovering effect is emphasized by the artificial light, which seems to become the immaterial support on which the roof rests.

There are no other significant buildings in the immediate surroundings and therefore the choice of the materials was autopoietic. The only constraint in this respect was the limited available budget. The building is mainly made with prefabricated components and using simple and inexpensive technology.

The smaller structures and the back wall of the hall are in raw reinforced concrete. The interior of the hall is covered in composite wooden and cement panels up to the entry door level. The rest is in glass panes assembled on a steel frame up to the roof.