荷兰的电力船屋 / Sebastiaan Jansen Architectuur

建筑师:Sebastiaan Jansen Architectuur

地点:荷兰弗里斯兰省海赫It Butlan 9

主要负责人:Sebastiaan Jansen

竣工年份:2011

建筑面积:700平方米

摄影:Sebastiaan Jansen

在Sebastiaan Jansen事务所的设计中,可持续性与建筑组合成了一个特殊的共生体。这座船屋不仅外观特别,还十分耐用。转角的体量集成设置了72块太阳能电池板,可以为1385x电船充电。这座“电力船屋”是荷兰首座将电船与建筑结合在一起的建筑。

一位路人停下来困惑地看着这座建筑,旁边的人说:“我们把它叫作红色的积木,这座建筑完全不同于你在这里看到的标准工业建筑。它需要你花一定的时间来适应,但它很特殊,很美好。”

这座建筑中不但设有一个仓库,存放着大量的用于建造(或重建)电船的机械设备,还有一个室内展览空间,其中的船只漂浮在水面上,此外还有一间办公室。这三个功能空间无论在形态上还是在外观上都具有自己的特色。

看上去漂浮在全玻璃展览空间之上的黑色建筑体量是通过环境与可持续性之间的相互作用形成的。从基座处可以看出建筑在地块中旋转的角度,上部表面能聚集太阳光。这在正立面上创造了摆动的雕塑式建筑外观。

屋顶朝南,创造了非常适合安装光伏电池的表面。转角体量安装了72块太阳能电池板(约91平方米),每年能提供约11072千瓦时的能量,能为电船充电1385次。

除了太阳能电池板,这个项目还使用了很多可持续解决方案。雨水被收集在一个水箱中,可用于清洗船屋和冲洗厕所。为了对该建筑进行供暖和制冷,还安装了连接土地接口的加热热泵(HCS)。

该建筑的设计和实现过程都体现了从“摇篮到摇篮”的理念。在建筑的组装过程中,在可能的情况下都选择了机械连接。此外,有些材料是以最纯净的形式使用的。只有少数几种材料涂抹了油漆进行装饰。但总体而言,木材还是木材,砖还是砖。


Architects: Sebastiaan Jansen Architectuur

Location: It Butlan 9, Heeg, Friesland, The Netherlands

Principal in Charge: Sebastiaan Jansen

Completion: 2011

Building: 700 sqm

Photographs: Sebastiaan Jansen

In the design of Sebastiaan Jansen context, sustainability and architecture are combined into a special symbiosis. This boathouse is not only striking in its appearance, the building is also very durable. In the corner volume 72 solar panels are integrated. With these panels one can charge 1385x electric boats. The ‘electric boathouse’ is the first building in the Netherlands in which elec-tric boats and architecture are put together as one unity.

“We call it the red lego blocks,” said the neighbor, while a passing person stops and looks a puz-zled. The neighbor continues: “It’s totally different than the standard industrial buildings you see here. It takes some getting used to, but it is special and nice. ”

The building houses a warehouse, with an extensive range of machinery for the (re) building of electric boats. An indoor exhibition space where the boats floats in water.And an office space. These three functions have been given their own character, both in morphology as in appearance.

The black volume, which seems to float over a full glass exhibition space, created by interplay be-tween context and sustainability. The rotation angle in the plot can be read at the base, while the upper surface focuses the sun. This creates a sculptural architectural gesture with a nod in the front elevation.

The roof which faces south, creates a surface that is suitable for processing PV cells. On the cor-ner volume 72 solar panels are fitted (about 91m ²). These panels provide approximately 11,072 kWh each year, which allows recharging 1385 electric boat.

Besides solar panels, there are plenty of sustainable solutions applied. Rainwater is collected in a tank. With this water boats are washed and the toilets are flushed. For heating and cooling of the building a earth mouth linked heating heat pump (HCS) is installed.

The cradle to cradle concept is reflected in the design and materialization of the building. In the assembly of the building, where possible, there are mechanical connections chosen. Furthermore, there are materials used in its purest form. Only a few materials have a finish in the form of paint-ing. But wood is wood and brick is brick.