西班牙,电信企业大学/​ Batlle + Roig Architects

建筑师: Batlle & Roig Architects Enric Batlle, Joan Roig

地点:西班牙巴塞罗那La Roca del Vallès

合作者:Albert Gil, architect, Carla Cadavid, Miriam Aranda, architects, Diana Calicó, technical architect, Static, Gerardo Rodríguez, engineer, structure, G3, Gestión de Proyecto, Master Enginyeria, installations, Elena Mostazo, agricultural engineer, Nina Masó, Interior design

竣工时间:2009

客户:Parc de Belloch SL

承包方:Proinosa

面积:20,000 sqm (construction), 50,000 sqm (urbanization and landscaping)

摄影师: José Hevia

Parc de Bell-lloc园区占地122公顷,坐落在西班牙La Roca del Vallès的一座山上,可沿着Granollers-Sant Celoni直达。园中栽种了茂盛的橡树和松树,它们与农田相互交错,犹如一幅美丽的拼图,这就是周围环境的特色,也是Vallès郡的普遍风貌。上世纪60年代,当时的土地所有者Caixa de Barcelona在山顶建造了一所颇具规模的学校,作为其社区项目的一部分。

该建筑占地18000平方米,建筑师为Manuel Baldrich i Tubau(巴塞罗那,1911-1966年),他也是巴塞罗那Llars Mundet综合建筑与圣·乔迪游泳池的设计者。建筑风格为参照了北欧风格的后期理性主义风格,也展示了Josep Maria Subirachs和Arlette Martí等当时著名艺术家的作品。

该综合建筑在建材的品质与空间布局上保留了当时的诸多建筑特色。走廊与门厅的宽度、楼梯等部位设计合理,充分利用了自然光线,户外凉亭连接着建筑物,同时也没有忘记使室内外形成流畅的联系,定义出场所的环境,赋予其不可磨灭的印记。

20世纪70年代中期,Parc de Bell-lloc园区就在教育领域和社交圈享有盛名,其出色的装置设备令人纷纷效仿,这里曾有多达1200名学生和超过200名教职员工。园区的一部分交给果农打理,其余地区保留为林地。2002年,Parc de Belloch, SL公司买下了这里,这是Santa & Cole Ediciones de Diseño SA的一家子公司,然后开始将其总部安置在旧楼之中,并且恢复大片废弃的农田,作为种植观赏树木的苗圃。

2006年,我司受Parc de Belloch, SL公司的委托,对现存建筑进行改造,使之能够容纳西班牙电信企业大学校园项目,并与新项目共同持续发展。考虑到设计范围(180间卧室、20间研究室、餐厅、自助餐厅和几个休息室),并维持现有三栋楼原先的用途(教室、餐厅和厨房,以及原先的宿舍),我们决定建一座新建筑,容纳主入口与卧室。

该新建筑位于曾经的服务区域,在校园与附近农田之间形成了一道边界。这样既可以维持Baldrich设计的综合建筑的外观,同时又让人能在综合建筑中俯瞰美景,创造出全新的户外画面。新建筑楼层平面图的几何形状充分利用了已有建筑场地与周围丛林之间有限的空间。因此,新建筑既成了校园一角的边界线,也对周围景观敞开了怀抱,房间的全景布置更是形式利于欣赏到绝佳的风景。

新建筑在结构上对现有的住宅建筑做出了干预,在衔接教学楼与宿舍楼的底层创造了巨大的公共空间。它为综合建筑提供了一个大型的休息室,鼓励生活在这里的人们互相交流,这也是这所学校的主要办学宗旨之一。

新大厦与现有建筑高度相同,从而在整个校园形成了统一高度的飞檐,确保没有带来强烈的视觉冲击力。立面设计基于Baldrich对于综合建筑的设计风格,采用了现代建筑技术,有意以天然材料覆盖表面。


Architects: Batlle & Roig Architects – Enric Batlle, Joan Roig

Location: , Barcelona, Spain

Collaborators: Albert Gil, architect, Carla Cadavid, Miriam Aranda, architects, Diana Calicó, technical architect, Static, Gerardo Rodríguez, engineer, structure, G3, Gestión de Proyecto, Master Enginyeria, installations, Elena Mostazo, agricultural engineer, Nina Masó, Interior design

Completion: 2009

Client: Parc de Belloch SL

Contractor: Proinosa

Area: 20,000 sqm (construction), 50,000 sqm (urbanization and landscaping)

Photographer: José Hevia

Parc de Bell-lloc is a 122-hectare property situated on a hill, in the municipality of La Roca del Vallès, and is reached via the Granollers-Sant Celoni road. Most of the property is a rich mosaic of the oak and pine woods and farmland that is characteristic of the surroundings and of the Vallès county in general. In the 1960s, Caixa de Barcelona, the then owner of the land, built a large school on the peak of the hill as part of its community project.

The 18,000 m2 building, designed by the architect Manuel Baldrich i Tubau (Barcelona, 1911-1966), who also designed the Llars Mundet complex and Sant Jordi Swimming Pool in Barcelona, is constructed in the late rationalist style with Nordic references, and also displays the work of well-known artists of the time such as Josep Maria Subirachs and Arlette Martí.

The complex splendidly conserves the character of the time at which it was built, thanks to the quality of the materials used and the spatial layout. The judicious width of corridors and hallways, the design of the stairways, the clarity of the natural light and the system of outdoor pergolas connecting the buildings, not forgetting the fluid relations between interior and exterior, define the atmosphere of the place and give it an unmistakeable character.

In the mid-1970s, Parc de Bell-lloc became famous in teaching circles and socially, and was exemplary for its installations, having as many as 1,200 pupils and a teaching staff of over 200. Part of the property is given over to fruit farming, and the rest is kept up as woodland. In 2002, the property was purchased by Parc de Belloch, SL, a subsidiary of Santa & Cole Ediciones de Diseño SA, which then started to introduce its head offices into a sector of the old buildings and recover tracts of abandoned farmland as nurseries for the production of ornamental trees.

In 2006, our firm was commissioned by Parc de Belloch, SL to adapt the remaining buildings to accommodate the project for a campus for Universidad Corporativa de Telefónica (Telefónica Corporate University, UCT) where it could hold continuing development programmes for its top management. In view of the breadth of the programme (180 bedrooms, 20 seminar rooms, a restaurant, cafeteria and lounges), as well as maintaining the original use of three of the existing buildings (classroom block, canteen and kitchens, and former residence), we decided to construct a new building to accommodate the main entrance and the bedrooms.

This new building is situated in what used to be the service area, forming a border between the campus and the neighbouring farmland. This served to maintain the image of the complex designed by Baldrich, while creating a new outer image by turning the complex to overlook the landscape. The geometry of the new building’s floor plan draws on this condition of limit between the built space, with which it is connected, and the woodland it overlooks. The resulting building picks up the orthogonal lines of the campus and opens up to the surrounding landscape and the best views with a panoptic arrangement of the rooms.

This new building, along with a structural intervention in the existing residence building, generates a large communal space on the ground floor that relates the classroom block with the residence. It provides a large lounge for the complex, furnished to encourage interrelation among the people staying there, one of the main objectives of the UCT.

The new building stands the same height as the existing construction, thereby maintaining a unitary cornice throughout the campus and ensuring that there was no strong visual impact. The façade design is based on the logic that Baldrich imposed on the complex, using contemporary construction technologies and techniques that are deliberately clad in places with natural materials.