卢森堡,欧洲共同体法院/多米尼克·佩罗

建筑师:Dominique Perrault Architecture

地点:卢森堡公国Kirchberg platform

参与设计建筑师:Bureau CJ4 (Dominique Perrault Architecte, Paczowski & Fritsch, M3 architectes)

占地面积:76,000 sqm

建筑面积:100,000 sqm

竣工时间:2008

摄影: Georges Fessy

多米尼克·佩罗受邀设计一个新的扩建项目,将法院的建筑面积从5万平方米增加到15万平方米,他面临的挑战不仅是增加空间,同时也要为这座已经扩建三次的建筑带来一种和谐之感。建筑建成于1973年,当时欧洲共同体只有六名成员国家,后来法院分别在1988年、1993年和1994年得到了扩建。正如佩罗所看到的那样,该项目具有三重挑战:功能上的、城市环境上的,以及符合公共机构的特色。

首先,法院要求额外扩建10万平方米,容纳逾2000名法官、职员和翻译人员。第二,经过连续的扩建,建筑物有些设计互相矛盾,需要进行合理化改善,并将各种功能结合为一个整体。因此不仅需要创建额外的空间,还要统一整体建筑,使第四次扩建显得更加和谐。第三,佩罗的设计力求强化这一著名机构的象征意义。

原先的建筑由耐候钢建成,中间“挖空”用来容纳审判室,周围由完美的正交环形接待办公室、法官办公室、法律顾问办公室以及司法大厅环绕。

在大楼主体结构的较低楼层,作为建筑脊髓的“大画廊(grande galerie)”得到了重组和扩建,在各个扩建结构以及两座新大楼之间提供了循环通道,为使用23种语言的超过600名翻译和法律官员提供办公空间。新大楼每座都高100米,如今是卢森堡最高的建筑。

北侧的广阔空间经过周到的设计,创造了一条主要通道,穿过巨大的门廊通往入口大厅和会议室。

在地下室,法庭的天花板以灯光点缀,灯光周围是阳极氧化金色铝网,不但给室内营造了一种庄严肃穆的气氛,体现出法律的无上权威,同时也不乏诗情画意。

阳极氧化金色铝网的材料质感是令不同扩建结构实现统一效果的主要成分。在整个项目中都在使用这种铝网,能为两栋新楼提供遮阳,不但为法官办公室遮挡光线,还能为主要法庭的天花板遮阳。金属网的节奏感、其令人眼花缭乱的纹理及其立面上的浮雕装饰,都为这个占地面积7.6万平方米的地块创造了一种真正意义上的视觉标识。

根据佩罗的方案,在法院中增加了一间主要法庭、四间小型法庭、管理办公室、职员办公室与法院登记处、翻译办公室(在两栋新大楼中,共计24000平方米)、图书馆、餐厅、休息室、银行、停车场和一个23000平方米的休闲广场。总建筑面积为10万平方米。

此外,自2004年以来,佩罗的建筑事务所承接了一个城市规划项目,包括景观设计、流通、运输,以及为Kirchberg高原门户地区的发展设计一个混合项目。其目标是赋予该地区更城市化的外观,在该地区及其各种使用者之间创建更为良好的关系,使这里成为通往欧洲的门户。该项目预计在2020年竣工。


Architects: Dominique Perrault Architecture

Location: Kirchberg platform, Grand Duché du Luxembourg

Associated Architects: Bureau CJ4 (Dominique Perrault Architecte, Paczowski & Fritsch, M3 architectes)

Site Area: 76,000 sqm

Built Area: 100,000 sqm

Completion: 2008

Photographs: Georges Fessy

Invited to create a new extension and to triple the Court’s capacity from 50,000 sq metres (538,195 sq ft) to 150,000 sq metres (1.6 million sq ft), Perrault’s challenge was not only to increase space but also to give harmony to a building that had already been extended three times. First inaugurated in 1973, when the European Community included only six member countries, the Court of Justice was extended in 1988, 1993 and 1994. As Perrault saw it, the scheme’s challenge was threefold: functional, urban and institutional.

First, the Court required an additional 100,000 sq metres (1.08 million sq ft) to house more than 2,000 judges, clerks and translators. Second, successive expansions, with sometimes contradictory designs needed to be rationalized and brought together to function as a whole. It was therefore not only necessary to create extra space but to unify the whole, creating a building that would seem more like an harmonious “injection” than a fourth extension. Third, Perrault’s scheme sought to reinforce the symbolic importance of the prestigious institution.

The original building, made of corten steel, is hollowed out, to accommodate the courtrooms, which is encircled by a perfectly orthogonal ring hosting offices, chambers for the judges, advocate generals, and the Great Hall of justice.

On the lower level of this major body, the “grande galerie” is reorganized and extended, serving as a spinal cord, to provide circulation between the different extensions as well as to the two new towers, which provide office space for more than 600 translators and legal officers working in 23 languages. With a height of 100 metres each, the new towers are now the tallest in Luxembourg.

The vast space to the north, designed to be discreet, creates a major access across a large porch to the entrance hall and to the meeting rooms.

In the basement, the courtroom’s ceiling is dressed with lights encircled in an anodized gold- tinted aluminium mesh, giving the chamber a majestic and authoritative atmosphere while also providing a lyrical and poetic feel.

The material qualities of the anodized gold-tinted aluminium mesh are a major component of the new unity introduced in the different extensions. It has been employed throughout the project, for the sun-shades of the two towers, as a screen for the judges’ chambers, as well as on the ceiling of the main courtroom. The rhythm of the metallic mesh, the dazzling texture, and the relief of its folds bestow a genuine visual identity to the 76,000 sq metre (818,057 sq ft) plot area.

With Perrault’s scheme, the Court is endowed with a main courtroom, four smaller courtrooms, offices of the presidency, the members and the court registry office, translators’ offices (24,000 sq metres in two new towers – equivalent of 258,333 sq ft), library, restaurants, lounges, banks, parking garage and an esplanade of 23,000 sq metres (247,570 sq ft). The total built area is 100,000 sq metres (1,07 million sq ft).

In addition, since 2004, Perrault’s firm has been engaged to conduct an urban planning project, including landscape architecture, circulation, transport and a mixed-use program for the development of the entrance to the Kirchberg plateau. The aim is to give a more urban look and feel to the Porte de l’Europe by creating a better relationship between the different elements of the district and its various users. The work is to be completed in 2020.