中国,香港,莲塘-香园围口岸 / WAU Studio

香港与深圳是互补和互惠互利的伙伴关系,将作为一个整体参与到全球化进程中,并从中获利。在各方亲密合作之下,由WAU设计完成的香港—深圳莲塘/香园围口岸将成为密切沟通的象征。该计划的概念源于“连接”:许多单元被扭转成坚实的、综合的结构。这个项目是一个扭转的连接,表明香港和深圳之间在经济、文化等多方面所进行的多层次深入合作。下面是更多的图片和建筑师的描述。

香港特别行政区政府和深圳市人民政府共同计划在香港和深圳市罗湖区新界东北部的莲塘/香园围创建一个新口岸,为来往于香港和深圳东部的过境货车和乘客提供服务。

这个项目的基部是一个长方体,以此为基础将建造一座从一端顺时针旋转90°的动态建筑。这种建筑形状可以弱化外围护结构之间的边界。经过扭转变形后,屋顶变成了墙体,或墙体成为地板。这种变形也表明了香港和深圳之间生活方式和政治层面的多层次结合。这个项目也是建筑内部空间设计的一次新体验。

传统的通关模式设计是将出境大厅和入境大厅设置在同一层楼,这就会导致枯燥和乏味的空间行为。而将香港一侧的出境大厅和深圳一侧的出境大厅设置在不同楼层上,就会使一些过境旅客产生困惑。

遵循以“以人为本”的原则,建筑外形根据人的需要进行了调整,两个通关流线被简化合并成一个,两个候机大厅均设置在二层。开辟狭小的路径将旅客引导到入境大厅,避免对垂直运输的过多依赖。与此同时,来自于不同方向的人们可以看到一个可视化的十字路口,并对客运大楼有一个丰富和充实的印象。

一个简单的“扭转”动作就能合理地处理流线、结构和建筑设计,为建筑使用者提供一种新的空间体验。建筑外形的中间部分将被压缩,以实现内部空间新流线的需要,并优化深圳河的景观优势,避免产生压迫感,避免巨大的建筑体量与城市景观分离。

建筑师:WAU Design

地点:中国香港/深圳

功能:基础设施

基地面积:22.6公顷

项目面积:24,000平方米

设计年份:2011年


A complementary and mutual beneficial partnership, Hong Kong and Shenzhen will join the globalization as an integrated image and get benefit. With intimate collaboration, the proposal for the Hong Kong-Shenzhen boundary control point by WAU Design will serve as a symbol of close communication. The scheme concept comes from “link”: many single units can be twisted into a solid and integrated form. This scheme, a twisted link, indicates multi-level and deep cooperation between Hong Kong and Shenzhen on economic, cultural, and multi-faceted levels. More images and architects’ description after the break.

HKSARG and SMPG jointly planed to create a new boundary control point passager at Liantang / Heung Yuen Wai in the north-eastern New Territories of Hong Kong and Luohu in Shenzhen to serve the cross-boundary goods vehicles and passengers travelling between HK and SZ East.

Based on a basis shape——a cuboid , a dynamic building shape will be created from twisting one end 90 degrees clockwise. This building shape can weaken the boundary between building envelope. After deformation, the roof turns into wall, or wall into floor. This deformation also indicates the multi-level combination as life-style and political formation between Hong Kong and Shenzhen. It also brings a new experience about building internal space.

On the traditional clearance schema, the exit and entry halls are located on the same floor which causes dull and vapid spatial behavior. Moreover, the exit hall from Hong Kong and the exit hall from Shenzhen are located on different floors which can make some cross-boundary passengers confused.

Taking a “people-oriented” principle, the building shape is adjusted according to human’s need, two clearance streamlines are combined into one, two departure halls are both set on the 2nd floor. A low-scope path leads passengers to the arrival hall and avoid too much dependence on vertical transportation. Meanwhile, the people from different directions can have a visual intersection and get a full of abundance and enrichment image of passenger terminal building.

A simple action “twist” can handle the streamline, structure and building design reasonable and provide building user with a new space experience.The middle part of building shape will be compressed to achieve the internal space need of new streamline and optimized the landscape superiority of Shenzhen river, avoid compressive feeling and a city vision separation from huge building volume.

Architects: WAU Design

Location: Shenzhen/Hong Kong, China

Function: Infrastructure

Site Area: 22.6 ha.

Project Area: 24,000 m2

Design Period: 2011