智利,圣地亚哥,FEN经济学与商业学院大楼 / Marsino Arquitectos Asociados

建筑师: Marsino Arquitectos Asociados Jorge Marsino P., María Inés Buzzoni G. , Claudio Santander L.

地点:智利圣地亚哥

设计组:Francisca Valenzuela, Alfonso Kunstmannm., Fernando Tocornal, Oscar Leiva

施工年份:2009-2011

占地面积:3,670 sqm

总建筑面积:8,404 sqm

客户:Universidad de Chile, Banco Del Estado

结构工程:Enzo Valladares

承包商:Bravo Eizquierdo ltda.

技术检查:Asesorías Prigan ltda

摄影:Aryeh Kornfeld

设计任务

本次设计大赛旨在根据现行的课程需求,建造新的经济与商业学院大楼,为学校教职员工提供全新工作空间。新建筑应该具有代表性,并在FEN学院起到一部分持续鼓励投入研究、进行创新和创业的作用。

FEN学院位于圣地亚哥市中心,Diagonal Paraguay大道与Vicuña Mackenna大道的交叉路口,是智利大学安德烈斯·贝洛分校的一部分。学院项目旨在为专业学者提供一流的工作区,可与圣地亚哥的Nueva Las Condes或El Golf商业办公区媲美。

学院改造项目

本次设计任务是为这所大学创建一个全新的标准,即新FEN标准。新大楼可促使学校的改造迈向更高的台阶,有助于使智利大学在智利的教育危机中成功转型。

设计策略

设计的主要策略考虑到了城市文脉以及与现有建筑的联系,譬如FEN的“Tecnoaulas”和FAU的设计大楼,建造中低层当代建筑,拥有自己的角色与功能,同时与该地区附近建筑物的风格与取材相和谐,恰如其分地体现出校园及其教学机构这一角色的规模。

项目

建筑场地狭窄,项目采取了Z形的平面格局,为求尽量扩大日照面积,获得充足的自然光线与通风。结构体如同一副外部骨骼,意味着完全暴露在外,创造了一座各个立面均开放、通透的建筑,同时也形成了空间灵活性更大的开放式布局,使建筑体量足以应对变化无穷的功能格局。

由于建筑外形纤巧,地面层和二楼与毗邻的老楼通过庭院上方的一条通道相连,为校园内的开放式会议和表演礼堂提供了空间。屋顶有一部分可上人行走,从这里可以直接俯瞰San Borja公园、校园,以及更远处的地面景致和圣克里斯托瓦尔山。

效果

建筑无论从外形上还是视觉效果方面都利用了我们所称的循序渐进的项目开发方式。这种方式在清晰的总体规划中满足了项目最初阶段的核心要求,总体规划包含监管、外观情况和预算信息。在第二阶段添加的建筑设计要求扩大至结构、建设系统、材料和路径上。因此,在中标的初始设计方案与最终建成的建筑之间产生了一个巨大的飞跃,为大楼从功能型简洁体量到复杂的空间形式体量过渡赋予了重要意义。

本设计提案目标在于创新,不仅满足于项目的基本要求,更要通过设计使FEN学院改头换面,以创新的设计方式(Z形格局、外部骨架和复杂的建筑材料)从建筑群中脱颖而出。最终建筑也反映出了FEN学院的办学精神:永久鼓励研究、创业与创新。


Architects: Marsino Arquitectos Asociados – Jorge Marsino P., María Inés Buzzoni G. , Claudio Santander L.

Location: Santiago, Chile

Design Team: Francisca Valenzuela, Alfonso Kunstmannm., Fernando Tocornal, Oscar Leiva

Construction Year: 2009-2011

Site Surface: 3,670 sqm

Gross Floor Area: 8,404 sqm

Client: Universidad de Chile, Banco Del Estado

Structural Engineering: Enzo Valladares

Contractor: Bravo Eizquierdo ltda.

Technical Inspection: Asesorías Prigan ltda

Photographs: Aryeh Kornfeld

The Assignment

The Design Competition to create the new Economics and Business School Building followed the current curricular demands to give space to new academic staff offices. The new building should represent and be part of the permanent encouragement put into research, innovation and entrepreneurship at FEN.

FEN is located in Santiago City Centre, in the intersection between Av. Diagonal Paraguay and Av. Vicuña Mackenna, as part of the Andrés Bello Campus university complex of the Universidad de Chile. The aim of the School in the assignment and development of the project was to offer the academics first class workspaces, as found in Santiago’s office districts of Nueva Las Condes or El Golf.

The University Renovation

The asignment was to project a new standard for the University, the new FEN standard. The new building fosters the School renovation towards a higher level, supporting the Universidad de Chile to transform itself amidst the Chilean educational crisis.

The Strategy

The main strategy regarding urban context and linkage with existing buildings, as ‘Tecnoaulas’ at FEN and Design at FAU, was to project a low-to-medium-rise contemporary building, with its own character and functionally autonomous which, while maintaining the style and materiality of surrounding buildings in the area, projects the right scale of the campus and institutional identity.

The Project

The building is projected in Z shape within the narrow constrains of the site looking for the maximum exposure perimeter in order to make the most of the sunlight and natural ventilation. The structure is thought to be an exoskeleton, which means is completely exposed to the exterior, creating an open and transparent building in all its facades, as well as allowing an open layout for greater spatial flexibility, helping to preserve the architectural volume over any changing programmatic layout.

Ground and first floor levels are connected to the closer existing one through pathways over the courtyard created as a result of the vase-like shape of the building, giving space to an open auditorium for meetings and performance within the campus. The partially walkable roof allows direct views of the San Borja Park, the Campus and, in a further plane, the San Cristobal Hill.

The Result

The formal and visual result of the building comes about what we call step-by-step project development. This solves hard-core requirementsin the very first stage under a clearly defined master-plan, containing regulation, surface and budget information. In the second stage added architectural aspects widen the scope to structure, constructive systems, materials and pathways.

Consequently a huge project leap happens between the awarded initial schematic design and the finished building, adding significance to the building when moving from the functional-programmatic simplicity to the spatial-formal complexity.

The proposal is a bid for innovation, going beyond the basic requirements of the assignment and changing the FEN image with a design that distinguishes and transforms in an innovative way –through the ‘Z’ shape, exoskeleton and material sophistication. Finally this mirrors what FEN stands for: permanent encouragement to research, entrepreneurship and innovation.