阿拉伯联合酋长国,迪拜,垂直村落 / GRAFT Architects

由GRAFT建筑师事务所设计的垂直村落是一个集住宅、酒店、娱乐等功能于一体的开发项目,它位于迪拜,充分利用了沙漠中最强大的可再生资源——阳光。建筑的组织布局以减少太阳得热和最大化太阳能生产为目的,基地东西轴线北侧的建筑被设计成自遮阳的板楼,以减少照射到室内的入射角较小的阳光。基地南侧的建筑安装了大量的太阳能集热器,安装角度根据太阳照射方向进行优化,面对着主要的公共区域,有助于项目达到可持续发展的目的和LEED金奖标准的性能。下面是更多的图片和建筑师的描述。

太阳能屋顶发挥功能的方式就像一片树叶,“叶脉”将太阳能分散输送给不同的使用单元,为建筑提供能量,还能运输能量,例如将热水输送回建筑中,这能极大地降低空调的能耗,并为建筑提供热水。屋顶下方是城市规模的娱乐区,包括电影院、餐厅、商店和一家剧院,剧院改变了南面主娱乐区和北面住宅和酒店建筑之间空间的私密程度和规模。

住宅与酒店建筑被设计得很薄,方向倾斜,第一个目的就是创造大规模的焦点,使每一座板楼都独具特色,第二个目的是创造壮观的、在开车路过的人的眼里不断变化的天际线。板楼之间的空间随着人慢慢走近建筑会变得开放、互锁、消失,又出现,使不同的体量之间充满戏剧性互动,指明了去往娱乐区和剧院的方向。


Designed by GRAFT Architects, Vertical Village is a residential, hotel and entertainment development in Dubai that harnesses the most powerful renewable energy source in the desert, the sun. Organized to reduce solar gain and maximize solar production, the buildings are massed as self-shading slabs at the north of the site on the east-west axis to reduce low-angle sun penetration. At the southern end of the site, a vast solar collector array optimally angles itself toward the sun and faces the main public strip as a potent gesture to the developments sustainable intent and minimum LEED Gold rated performance. More images and architects’ description after the break.

The solar roof behaves much like a leaf, with veins that break the solar field up into serviceable units to provide structure but also transport energy, in this case hot water, back to the building where the energy is used to significantly reduce air conditioning consumption and provide hot water. Beneath the roof lies an urban scale entertainment district of cinemas, restaurants, shops and a theatre that shifts in degree of privacy and scale between the main entertainment strip to the south and the residential and hotel towers to the north.

The residential and hotel buildings have been sliced and leaned to firstly create large scale focal points, giving a unique address to each slab, and also to create a powerful and constantly shifting skyline as one drives by. Spaces captured between the slabs open up, interlock, disappear and then reappear as one approaches the building, offering a theatrical play of volumes that gesture towards the development’s entertainment and theatre program.