中国,北京,移动总部B区/ Leo A Daly

Leo A Daly设计公司与当地设计院WDCE(华通设计顾问工程有限公司)合作,最近赢得了中国移动有限公司北京国际总部B区二期设计权。中国移动有限公司是世界上最大的移动通信公司之一,此次为建造其研发办公楼与实验楼而举办设计竞标,这两个体量均为五层与九层体量的结合体,以南北人行道为轴线而设计,彼此成镜像效果,正式入口正好相对,都连接着一楼的内部庭院。稍候可看到更多图片与建筑师提供的文字介绍。

B区二期工程总占地面积为14.8万平方米,毗邻一个葱翠的公园,由研发办公楼和实验楼以及公共设施大楼构成。作为主要设计方,Leo A Daly设计公司负责三座大楼的室外设计、主要公共空间的室内设计以及景观设计,而WDCE负责其余空间的室内设计以及所有的工程工作。

每个体量都如同雕塑一般,立面的最大特色是安装了几个巨大的对角线形窗户,将内部的活力展示给外界。这些大窗户显示出建筑四周的楼梯,它们起到了临时聚集场所的作用,还能欣赏到优美的景色。Leo A Daly的主要设计理念就是借鉴研究大楼中央核心区域典型的传统室内楼梯,并把它们安置在建筑四周,便于员工随时随地都能集思广益,促进新科技成果的诞生。目前,全球领先的研究与科技公司都采用了这种提供非正式聚会场所的设计方法,目的就是支持年轻一代员工所推崇的全新工作与生活方式。

建筑的开窗法主要特色在于采用古铜色的百叶窗遮住了外部玻璃幕墙,其色彩从底部到顶端由深变浅,可以直观地减轻大楼的厚重感,营造有机质感,使建筑与场地产生联系。这两座建筑的设计重点在于减少生态和能源消耗所带来的影响。建筑屋顶是可持续的景观区,铺设了草坪,栽种了一年生和多年生的植物,其中包括一些人造材料(如彩色橡胶步行道)。建筑四周与庭院的景观都包括如雕塑一般的地面造型、喷泉、水池、露台和花园。

第三座公共设施大楼毗邻园区中央公园和标志性水路附近的研发大楼和实验楼。在这座建筑中,娱乐、餐饮、零售和中央园区会议设施为中国移动的员工和客户提供了种类众多的公共场所。其建筑设计与旁边两座不一样,精心设计的体量上显示着画像,有意设计为雕塑造型,再用对角线形竖板加以强调,巧妙地与其毗邻建筑互为呼应。建筑的覆层、材料和屋面均包含了一系列的可持续特性,而且能满足三星级绿色建筑标准(相当于LEED白金标准®),这是中国可持续建筑的最高等级。


Leo A Daly, in collaboration with Local Design Institute WDCE, recently won a competition to design Phase 2, Plot B, of the international headquarters campus of China Mobile Ltd. in Beijing. One of the largest mobile telecommunications companies in the world, China Mobile Ltd. selected their design for the research and development office and laboratory buildings, each a five- and nine-story facility, which are organized on an east-west pedestrian axis and mirrored in their massing to establish opposite, formal entries linked to internal courtyards at the ground level. More images and architects’ description after the break.

Phase 2, Plot B, of the campus, which totals 148,000 square meters near a green park space, consists of two research and development office and laboratory buildings, and a public facility building. As lead designer, Leo A Daly is providing the exterior design for the three buildings, interior design for the buildings’ major public spaces and landscape architecture while WDCE is providing interior design services for the rest of the spaces as well as all engineering work.

Each sculpted block features facades that convey the dynamic activity within by way of large, diagonal windows. The windows reveal perimeter stairs, which act as impromptu gathering steps with excellent views to the landscape. Central to Leo A Daly’s design concept is taking conventional, internal stairways typically found in research buildings’ central core zones and placing them on the perimeter in which employee brain storming activities may freely flow. This design approach of providing informal interacting zones is currently adopted by leading global research and technology firms whose goal is to support new work lifestyles preferred by younger generations.

The buildings feature fenestration that shades the external glass skin with copper-colored brise-soleil, graduated in color from dark at the bottom to light at the top, to visually ease the building’s mass and suggest an organic quality which links the building to the site. The two buildings are being designed with emphasis on reducing ecological and energy consumption impact. The buildings’ roofs provide sustainable landscape areas and are planted with grasses, annual and perennial materials and include some man-made materials (such as colorful rubber-based walking surfaces). The landscape for both perimeters and courtyards feature sculptural earth forms, fountains, pools, terraces and gardens.

A third, public facilities building is placed adjacent to the research and laboratory buildings in the campus’s central park and signature waterway. Within this building, recreation, food and beverage, light retail and central campus meeting facilities provide a multilevel, public place for both employees and China Mobile visitors. Its architecture is differentiated from the adjacent buildings by the portrayal of careful massing and purposeful sculpting of form, reinforced by diagonal fins which artfully echo the treatment of its neighbors. The cladding, materials and roofing of the facility incorporate a number of sustainable features, and are designed to meet Three Star Green Building standards (equivalent to LEED ® Platinum criteria), the highest rating for sustainable buildings in China.