中国,昆山,有机农场采摘亭/直向建筑

建筑师:直向建筑

地点:中国昆山

客户:Kunshan City Investment Company

主管合伙人:Gong Dong, Chien-ho Hsu

项目建筑师:Feng Xu

项目顾问:Nan Wang

建筑面积:150 sqm

竣工时间:2012

摄影: Shu He Photo

该项目坐落在昆山阳澄湖的一个生态农场,农场包含4座小规模公共建筑:俱乐部、采摘亭、植物展厅和信息中心。2012年春,采摘亭项目第一个建成。这个农场规模庞大,土地平坦,一览无余。不同于拥挤的都市钢筋水泥丛林,如此空旷而平坦的建筑场地拥有一项非常重要的特质,我们认为建筑设计应该与之形成呼应。

我们的设计任务是探索让建筑形式融入这种环境的方式,创建一个全新而独特的场所,而且还能与大自然相协调。采摘亭看似一个简单而明亮的半透明长方体,水平而狭长的平面盘旋于顶部,与远处的地平线平行。这个平面由预制铝棒构成,从四个方向悬挑出去,伸出的长度还各不相同。雨篷平面下方的空间成为一个由内至外的过渡区,起到了遮阳的作用,提供舒适的环境,促进了各种活动的举办。

建筑立面系统由垂直层压竹制百叶、通高的无框玻璃板以及玻璃旋转门构成。这种材料组合所具有的透明与轻盈在视觉上将建筑体量与周围景观融为一体,使建筑特别易受光线的影响。在天气条件良好的情况下,玻璃旋转门全部开放,室内空间实际上一直延伸到农田。


Architect: Vector Architects

Location: Kunshan, China

Client: Kunshan City Investment Company

Design-Partner-In-Charge: Gong Dong, Chien-ho Hsu

Project Architect: Feng Xu

Project Advisor: Nan Wang

Building Area: 150 sqm

Completion: 2012

Photographs: Shu He Photo

Sited in an Eco-farm alongside the Yang Cheng Lake, Kunshan the project consists of 4 small scale public buildings: a club house, a harvest pavilion, a botanical showroom, and an information center. In the spring of 2012, the harvest pavilion became the first one being completed. The farm is vast, flat, and wide open to sky. Different from the congested vertical massing image of urban life, such an empty flatness of the site is an essential nature that we believe the architecture should respond to.

Our design task is to explore how architecture should be integrated into such a context, to create a new and unique place, however harmonize with nature. The harvest pavilion appears a simple, light, and translucent cuboid, with a horizontal thin plane hovering at the top, flying parallel with the horizon in the distance. The plane, made of pre-fabricated aluminum rods, cantilevers out at 4 sides at various depths. The space below becomes a transition zone from the interior to exterior, and promotes the potential activities because of the pleasant shadow casted by the canopy.

The building façade system consists of vertical laminated bamboo louvers, floor-to-ceiling frameless glass panels, and pivoting glass doors, The transparency and lightness of such a material combination visually fuse the building volume with its surrounding landscape, and make the architecture sensitive to light. Under the condition of nice weather, when the pivoting glass doors are all rotated to open, the indoor space is literally stretched out into the farmland.