澳大利亚,昆士兰州,凯恩斯植物园游客中心/Charles Wright Architects

凯恩斯植物园访客中心藏身于澳大利亚昆士兰州偏远的北部热带雨林之中,其独特的入口设计获得了澳大利亚建筑师协会(AIA)颁发的2012年度 Eddie Oribin建筑奖。2009年6月,Charles Wright Architects建筑师事务所(CWA)受凯恩斯市政府之邀参加了为设计凯恩斯植物园的新游客中心而举办的设计竞赛。凯恩斯市政府希望获得新颖有趣的设计创意,建造一座令人难忘的热带建筑,并能天衣无缝地融入周边环境。

为了满足市政府的要求,CWA提出了一种镜子立面的设计方案,能如实反射出周围的花园景致。建筑师将之描述为“与1987年的电影《铁血战士(Predator)》中外星怪物穿的隐形外套拥有相似的视觉效果”。隐藏的入口内包含咖啡馆露台、信息和展览空间,以及政府员工办公室。这里使人行长廊更富有活力,并连接艺术中心与花园,同时还能全年为游览闷热潮湿的热带花园的游客提供一处阴凉干爽的区域。

CWA与机械、结构、水力学及景观设计顾问保持合作,得以将以下ESD措施与镜面顶棚设计概念相结合:收集能源反馈到能源网的太阳能电池板、雨水池、混合模式的空调系统、安装在整个场所中的低能耗照明设备、节水设施、耐用的循环高效材料和施工、所有窗户都可利用太阳能、自然通风的循环走廊和内部带遮蔽物的裸露蓄热体。

评审团评论说:“这个新方案义无反顾大胆脱离了昆士兰州游客中心的经典工艺轻型结构,与环境相融合,很明显地产生了一种强有力的位置感,对光线的应用也非常到位。在清晰的可持续发展理念下向人们展示了出色的工作环境与游览环境。”

建筑师:Charles Wright Architects

地点:澳大利亚凯恩斯

客户/地方议会:Cairns Regional Council

项目组:Charles Wright, Richard Blight, Justine Wright, Katja Tsychkova

项目经理:Charles Wright Architects / Cairns Regional Council / Aecom

建造商:Hansen Yuncken

土木结构:ARUP Pty Ltd

水力:CMRP Pty Ltd

机电:WSP Lincolne Scott Australia Pty Ltd

施工技术:Turner & Townsend

景观设计:JNP Pawsey & Prowse

ESD /能效设计:Brad Pinches Consulting

摄影:Patrick Bingham Hall

占地面积:GFA 1415m2

造价:$4.7M

完成时间:4 months Design & Documentation, 10 months construction

项目年份:2011


Camouflaged in an Australian rainforest located in Far North Queensland, this unique gateway into the Cairns Botanic Gardens Visitors Centre is the recipient of the 2012 Eddie Oribin Award for Building of the Year presented by the Australian Institute of Architects (AIA). In June 2009, Charles Wright Architects (CWA) was invited by the Cairns Regional Council to enter a limited competition for the design of a new Visitors’ Centre for the Cairns Botanical Gardens. The Council sought fresh and challenging ideas to create a memorable piece of tropical architecture that would blend seamlessly into the surrounding environment.

Continue after the break for more.

Continue after the break for more.

In an effort to satisfy the Council’s request, CWA proposed a mirrored facade that literally reflects the surrounding gardens.  The architects’ describe it as having a “visual effect similar to the suit as worn by the alien hunter in the original 1987 Predator film.” The camouflaged gateway houses a café terrace, information and exhibition space, and offices for the council staff. It activates the pedestrian promenade and links the gardens with the Arts Centre, while serving as a cool and dry zone all year round for tourists visiting the often hot and wet environment of the tropical gardens.

In collaboration with mechanical, structural, hydraulic and landscape consultants, CWA was able to incorporated the following ESD initiatives into the mirrored canopy concept: solar panels for feedback into the energy grid, stormwater harvesting tanks, mixed mode air-conditioning systems, low energy light fittings throughout, low water usage fittings, long life cycle efficiency materials and construction, solar treatment to all windows, naturally ventilated circulation corridors and shaded exposed thermal mass internally.

The jury commented, “A courageous and radical departure from classic crafted and lightweight Queensland visitor centres, this alternative approach to environmental fit has clearly generated a potent sense of place and use of light. Exhibits both outstanding working and visitor environments within a clear sustainability ethos.”

Architect: Charles Wright Architects

Location: Cairns, Australia

Client/Council: Cairns Regional Council

Project Team: Charles Wright, Richard Blight, Justine Wright, Katja Tsychkova

Project Managers: Charles Wright Architects / Cairns Regional Council / Aecom

Builder: Hansen Yuncken

Structural & Civil: ARUP Pty Ltd

Hydraulics: CMRP Pty Ltd

Electrical & Mechanical: WSP Lincolne Scott Australia Pty Ltd

Quantity Surveyor: Turner & Townsend

Landscape Architect: JNP Pawsey & Prowse

ESD / Energy Efficiency: Brad Pinches Consulting

Photography: Patrick Bingham Hall

Size: GFA 1415m2

Cost: $4.7M

Time to complete: 4 months Design & Documentation, 10 months construction

Project Year: 2011

Continue after the break for more.