中国,三亚,洲际度假酒店/ WOHA

建筑师: WOHA

地点:中国海南三亚鹿岭路27号

主要建筑师:Richard Hassell, Wong Mun Summ, Herbert Salim, Ranjit Wagh, Lai Soong Hai, Miikka Leppanen, Muhammad Sagitha, Jascha Oakes, Gabriella Patai, Mappaudang Ridwan Saleh, Anapat Chanadisai

项目经理:Metro Millennium Consolidated Building Consultants Ltd

项目年份:2011

项目面积:129,117 sqm

摄影:Patrick Bingham-Hall

三亚洲际度假酒店位于中国的热带岛屿——海南三亚,这是一家拥有350间客房及其附属设施的酒店。酒店从一条繁华的娱乐设施主干道一直延伸到堆满岩石的大森林。

三分之一的客房都位于一个十层楼高的弯曲线性体块之中,这也形成了入口空间。所有的房间都有海景,可从自然通风的开放走廊进入,站在走廊里就能尽情领略周围山脉的美景。临街的房间有观景浴室和内置坐卧两用沙发的大阳台。这些房间由于靠近休息室与功能设施,因此既能度假,又能处理公务。三分之二的客房都位于巨大的水景庭院,这里更有旅游胜地的感觉。这些客房都创新混合了独立式别墅与客房的形式。每间客房都拥有一间私有的露天花园浴室和一间可经由小桥或花园到达的独立小屋。小屋位于巨大的水景花园内,每个都占地一公顷。

设计结合了整体规划、景观设计、建筑设计和室内设计,从而创造了一系列观景视野和远处的海景,由椰子树组成的景色倒映在水中,而后再次由石材、木头与织物围成一幅美景,确保每间客房都能拥有独特的景致。各种公共区域的设计风格各异,有正统的城市风格,也有休闲的沙滩风格,使酒店能够满足不同客户的需求。

整个度假村的设计如同各式各样人居花园的混合体。从空中花园和高空建筑中的繁花似锦,到客房内的巨大水景花园,从客房通道边围墙环绕的庭院到spa室的兰园,每个空间都融入到了风格与氛围迥异的户外空间之中。这一设计方法最能淋漓尽致地展现三亚的热带气候。甚至连屋顶也被布置成了花园,所以从周围的高层建筑俯视过来,酒店就如同一件庞大的园林设计作品,为海景的构筑提供了一个前景。屋顶和花园的几何形状设计灵感来源于三亚的稻田。椰子树也构成了一幅幅海景。设计灵感来源于中式屏风、宫殿以及四合院,并以当代方式进行了解读。巨大的预制混凝土屏风采用了一种无规则的数学原理铺砖方式。

从风格上来看,酒店现代化十足,生机勃勃。建筑与室内设计充分利用了中国的传统工艺、材料与技术,共同营造了一个连续而完整的当代亚洲环境。

酒店设计符合可持续原则。被动式节能设计(大型悬挑结构、自然光、空气对流、带遮阳的庭院和种植屋顶)、当地的季节性景观利用以及对水资源的保护和循环利用,都是建筑师所采用的一部分策略。

全新的整体设计方法结合花园表现形式与城市类型,将这家大型酒店转换为一种新类型,从而创建了一种极其成功的划分私人与公共活动区域的分层法。


Architects: WOHA

Location: 27号 Luling Rd, Sanya, Hainan, China

Architect In Charge: Richard Hassell, Wong Mun Summ, Herbert Salim, Ranjit Wagh, Lai Soong Hai, Miikka Leppanen, Muhammad Sagitha, Jascha Oakes, Gabriella Patai, Mappaudang Ridwan Saleh, Anapat Chanadisai

Project Manager: Metro Millennium Consolidated Building Consultants Ltd

Project Year: 2011

Project Area: 129,117 sqm

Photographs: Patrick Bingham-Hall

The Intercontinental Sanya Resort is in Sanya, Hainan, China’s tropical island and comprises of a hotel with 350 rooms and related facilities. The hotel stretches from a busy entertainment spine to the natural forest of the rocky point.

One third of the rooms are located in a 10-storey curved linear block that frames the arrival space. All rooms have sea views, and are accessed off naturally ventilated open corridors that have views over the surrounding mountains. These wide-frontage rooms have bathrooms with a view, and large balconies with built-in daybeds. These rooms work equally well for holiday or business, as they are close to the lobby and function facilities. Two thirds of the rooms are located in huge water courtyards, and are more resort-like in feel. These rooms are an innovative hybrid of detached villas and room blocks. Each room has a private open air garden bathroom, and a detached cabana that is reached via a bridge or garden. The cabanas sit within the huge watergardens, each a hectare in size.

The design combines masterplanning, landscape, architecture and interiors to set up a series of views and vistas to the sea, framed by coconut trees, reflected in water, and then reframed again with stone, timber and fabric, ensuring every room has a special view. The design of the various public areas varies from urban and formal to casual and beachy, allowing the hotel to address many different markets and customers.

The entire resort is designed as a patchwork of inhabited gardens. From the sky gardens and flowering bougainvilleas in the sky block to the huge watergardens in the room blocks, to the walled courtyard gardens of the guestroom walkways to the orchid gardens in the spa, every space relates to an outdoor space of different character and mood. This strategy shows off Sanya’s tropical climate to the fullest. Even the roofs are treated as gardens, so the surrounding high-rise blocks look down at and over the hotel as a huge garden design providing a foreground framing their sea views. The geometry of the roofs and gardens are inspired by the rice-paddy fields of Sanya. Coconut palms frame views of the sea.The design is inspired by Chinese screens, palaces and compounds, interpreted in a contemporary fashion. The huge precast concrete screen is an aperiodic mathematical tiling.

Stylistically the hotel is contemporary, fresh and light. Making full use of the availability of craftsmanship, materials and technology of China, the architecture and interiors are designed together to create a continuous integrated contemporary Asian environment.

The hotel is designed to sustainable principles. Passive energy saving design (large overhangs, natural light, cross-ventilation, shaded courtyards, and planted roofs), use of indigenous seasonal landscape and water conservation and recycling are some of the strategies used.

The overall design innovation is in the reworking of the large hotel model into a new typology, which combines garden expression with urban typologies to create a hierarchy of privacy and vibrancy that is highly successful.