墨西哥,日落教堂/ BNKR Arquitectura

建筑师:BNKR Arquitectura

地点:墨西哥格雷罗Acapulco

合伙人:Esteban Suárez (Founding Partner), Sebastián Suárez

项目负责人:Mario Gottfried, Javier González & Roberto Ampudia

项目组:Mario Gottfried, Rodrigo Gil, Roberto Ampudia, Javier González, Óscar Flores, David Sánchez, Diego Eumir, Guillermo Bastian & Adrian Aguilar

合作方:Jorge Arteaga y Zaida Montañana

结构工程师:Juan Felipe Heredia & José Ignacio Báez

机电:SEI

照明:Noriega Iluminadores – Ricardo Noriega

施工:Factor Eficiencia – Fermin Espinosa & Francisco Villeda

项目面积:120 sqm

项目年份:2011

摄影:Esteban Suárez

我们设计的第一个宗教项目是一座婚礼小教堂,为了庆祝一对新婚夫妇的大好日子而设计,而第二个宗教项目的设计目的却正好相反:为了缅怀逝去的亲人。这一前提是设计的主要驱动力,有两种情绪向来就是站在对立面的。前者赞美生命,而后者哀悼逝去。设计思路就是在各种对比之中形成的:玻璃与混凝土、透明与坚实、轻盈与沉重、经典的协调感与明显的混乱、脆弱与坚不可摧、瞬间与永恒……

设计要求简单到不能再简单了:首先,礼拜堂必须充分利用壮观的美景。其次,太阳必须能正好在十字形祭坛后方落山(当然,只有一年的春分和秋分两天才能满足这一点)。最后也最重要的是,礼拜堂地下室有一部分必须在室外能看到。打个比方说,这座建筑将会与天空周而复始的不断变化实现完美的同步。

有两个元素阻碍了主要的视野:高大的树木和丰富的植被,以及一块如庞然大物一般的巨石挡住了欣赏日落的视线。为了清除这些障碍(将巨大的岩石炸毁无论从道德、精神、环境还是经济方面来考虑都是绝对不可能的),教堂的水平高度必须抬高至少五米。因为只有风景如画的奇花异草包围着这片原始的绿洲,我们会尽量减少对场地的影响,减少建筑的占地面积,将近一半的建筑面积都集中在上层。

阿卡普尔科的丘陵由巨大的花岗岩石堆叠而成。我们会努力模仿这种环境,让教堂看起来就像是山上的又一块巨石。


Architects: BNKR Arquitectura

Location: Acapulco, Guerrero, Mexico

Partners: Esteban Suárez (Founding Partner), Sebastián Suárez

Project Leaders: Mario Gottfried, Javier González & Roberto Ampudia

Project Team: Mario Gottfried, Rodrigo Gil, Roberto Ampudia, Javier González, Óscar Flores, David Sánchez, Diego Eumir, Guillermo Bastian & Adrian Aguilar

Collaborators: Jorge Arteaga y Zaida Montañana

Structural Engineers: Juan Felipe Heredia & José Ignacio Báez

MEP: SEI

Lighting: Noriega Iluminadores – Ricardo Noriega

Construction: Factor Eficiencia – Fermin Espinosa & Francisco Villeda

Project area: 120 sqm

Project year: 2011

Photographs: Esteban Suárez

Our first religious commission was a wedding chapel conceived to celebrate the first day of a couple’s new life. Our second religious commission had a diametrically opposite purpose: to mourn the passing of loved ones. This premise was the main driving force behind the design, the two had to be complete opposites, they were natural antagonists. While the former praised life, the latter grieved death. Through this game of contrasts all the decisions were made: Glass vs. Concrete, Transparency vs. Solidity, Ethereal vs. Heavy, Classical Proportions vs. Apparent Chaos, Vulnerable vs. Indestructible, Ephemeral vs. Lasting…

The client brief was pretty simple, almost naïve: First, the chapel had to take full advantage of the spectacular views. Second, the sun had to set exactly behind the altar cross (of course, this is only possible twice a year at the equinoxes). And last but not least, a section with the first phase of crypts had to be included outside and around the chapel. Metaphorically speaking, the mausoleum would be in perfect utopian synchrony with a celestial cycle of continuous renovation.

Two elements obstructed the principal views: large trees and abundant vegetation, and a behemoth of a boulder blocking the main sight of the sunset. In order to clear these obstructions (blowing up the gigantic rock was absolutely out of the question for ethical, spiritual, environmental and, yes, economical reasons) the level of the chapel had to be raised at least five meters. Since only exotic and picturesque vegetation surrounds this virgin oasis, we strived to make the least possible impact on the site reducing the footprint of the building to nearly half the floor area of the upper level.

Acapulco’s hills are made up of huge granite rocks piled on top of each other. In a purely mimetic endeavor, we worked hard to make the chapel look like “just another” colossal boulder atop the mountain.