瑞典,斯德哥尔摩,青年公寓/ Scheiwiller Svensson Arkitektkontor

建筑师: Scheiwiller Svensson Arkitektkontor 

地点:瑞典斯德哥尔摩南部Högdalen区

项目组:Ari Leinonen, Hanna Dahlbäck, Herbert Scheiwiller, Jörgen Wohlert, Mårten Nettelblad

客户:Sbc Mark AB

面积:5,100 sqm

摄影:Åke Eson Lindman

SBC在斯德哥尔摩南部郊区的Högdalen区中心附近建造了78个青年公寓单位。该建筑由饰面精美的预制混凝土建造而成。精心设计的阳台与入口廊道也同样重要。建筑的两侧各具特色。在面对着地铁入口的入口廊道这一侧,立面以半透明的linite玻璃与细长条的透明玻璃交替安装而成。

立面呈现出一天之中不同时段的光线变化。玻璃膜内的区域由多种颜色组成,每当夜晚,华灯璀璨,建筑物总会点亮周围的环境。

庭院的立面主要为彩色的玻璃阳台,为建筑内部带来了生气。带有凹槽的混凝土表面光影交织。居住者将会在庭院及社区建筑中拥有自然的聚会地点。这里如同一片绿洲,除了天井就是绿色植物。施工工作始于2006年的夏天,一年后租户相继入住。


Architects: Scheiwiller Svensson Arkitektkontor 

Location:Högdalen, Stockholm, Sweden

Project team: Ari Leinonen, Hanna Dahlbäck, Herbert Scheiwiller, Jörgen Wohlert, Mårten Nettelblad

Client: Sbc Mark AB

Area: 5,100 sqm

Photographs: Åke Eson Lindman

SBC has built 78 youth housing units directly adjoining Högdalens Centrum. The building is made of prefabricated concrete with highly finished detailing. Equally important is the careful design of balconies and access galleries.The two sides of the building differ in character. The access gallery side, opposite the underground railway, is faced with semi-transparent linite glass with slits of clear glass.

The façade assumes different expressions at different times of day.The area inside the glass membrane is composed in a variety of colours, lighting up its surroundings at evening time.

The courtyard façade is dominated by the coloured, glazed balconies, which put life into the building.The fluted concrete surface presents a play of light and shade. Residents will have a natural meeting point in the courtyard and community building. A green oasis with patios and plantings. Construction work began in the summer of 2006 and tenants moved in a year later.