法国,南特,“过山车”集合住宅/ Peripheriques Architectes + BERRANGER and VINCENT Architectes

建筑师: Peripheriques Architectes +  BERRANGER & VINCENT Architectes

地点:法国南特Île de Nantes

项目经理:Sébastien Truchot (Peripheriques Architectes), Antoine Roy (BERRANGER & VINCENT Architectes)

项目年份:2008

项目面积:6,200 sqm

摄影:Stéphane Chalmeau

这栋建筑为U形结构,围绕着一座面向南方的中央花园而建。选取这种外形能让阳光穿透到体块的最内部,因而赋予公寓非常理想的朝向。

在屋顶平面有一系列斜坡切去了部分体量。建筑体量如同一条舒展的缎带提升至九楼,之后再次下降至三楼。为了不挡住西南方向的采光,最高点位于北侧。

庞大的建筑单体立面覆盖着涂漆的钢板,在光线反射下,闪烁着珍珠般的光泽。建筑的颜色随着亮度与观看角度的变化而变化,可从五颜六色变成统一的灰色。

立面的精确严谨在四种类型的木头或金属板覆面阳台的点缀下也变得活泼起来。

All the apartments are light, disposing of a double orientation, in the same way that a permeability is instaured between the block and the street. Along with the multi-orientated views, all the occupants benefit of an exterior garden space or a loggia/ balcony (according to the cases) overviewing the garden or the street.


Architects: Peripheriques Architectes +  BERRANGER & VINCENT Architectes

Location: Île de Nantes, Nantes, France

Project Managers: Sébastien Truchot (Peripheriques Architectes), Antoine Roy ()

Project Year: 2008

Project Area: 6,200 sqm

Photographs: Stéphane Chalmeau

The building is U-shaped around a south orientated central garden. The shape choice allows the sun to penetrate deeply in the heart of the block, and therefore offers a good apartment orientation.

The volume is cut by a series of ramps on the roof surface. Like a deployed ribbon, the volume elevates up to 9 levels, before coming down again to the 3rd floor. The highest point is in the North in order not to block the South-West orientation.

The monolithic volumetrics is emphasized by the pearly shaded « scales », made of lacquered steel, covering the facades. The coulour of the building changes according to the luminosity and the view angles, going from coloured to uniform grey shades.

The rigour of the facade is animated by four types of balconies with wood or metal covering.

All the apartments are light, disposing of a double orientation, in the same way that a permeability is instaured between the block and the street. Along with the multi-orientated views, all the occupants benefit of an exterior garden space or a loggia/ balcony (according to the cases) overviewing the garden or the street.