墨西哥,塔巴斯科,墨西哥利物浦百货大楼/ Iñaki Echeverria

建筑师: Iñaki Echeverria

地点:墨西哥塔巴斯科

项目年份:2012

摄影:Jaime Navarro, Luis Gordoa, Josue Lee, Ivan Parra

该项目的挑战是找到一个简单而有效的建筑体系,在加快立面生产、装配、安装的同时提供一份复杂而有趣的设计提案。

鉴于塔巴斯科属于热带气候,而且这里日晒猛烈,湿度很低,所以混凝土被选为项目的材料;这种材料有很强的承重能力,而且使用寿命长,非常耐用。项目还开发了新式施工技术,力图使利物浦百货大楼呈现全新的形象。

解决方案源自于研究与开发过程,设计师以复杂的几何形体探索了混凝土的潜能。另一方面,他们还进行了大量的实验,尝试不同的浇筑方法与模板材料,譬如玻璃纤维、混凝土和沙子。

因此,立面结合了五种不同类型的预制件,形状像螺旋桨。每个螺旋桨都绕轴旋转180°,高度取决于其位置,在16米到20米之间变化。

这些简单可控的变化形式为每一个部件都创造出了大量的效果,从总体上看给人一种运动之感。这种效果最好隔一段距离欣赏,或者乘车高速经过这里的时候。从上方靠近细看,混凝土就像一根纤细的木材,最外面的涂层为酸性涂层,显现出了混凝土的纹理,反而赋予材料这种奇特的外观。

另外,光线在白天不断地变化,夜晚采用人工照明,带来有趣的色彩、反光与阴影的混合效果,实现了一个不断变化、从不停止的立面形象。


Architects: Iñaki Echeverria

Location: Tabasco, Mexico

Project Year: 2012

Photographs: Jaime Navarro, Luis Gordoa, Josue Lee, Ivan Parra

The project’s challenge was to find a simple and effective construction system that would accelerate the production, assembly, and installation of the façade and, at the same time, provide a complex and interesting proposal.

Given Tabasco’s tropical climate and its severe solar incidence and humidity levels, concrete was selected as the project’s design material; a material both resistant and with extraordinary aging qualities. With the development of innovative construction technologies, the project would seek a new image for Liverpool.

The solution emerged from a research and development process, where the concrete’s potential and ability to form complex geometries was explored. On the other hand, extensive trial and error processes were applied involving different pouring methods and formwork materials, such as, fiberglass, concrete and sand.

The result was a façade that’s built by combining 5 different types of precast pieces shaped like a propeller. Each propeller rotates 180° on its axis; heights vary between 16 to 20 meters, depending on their position.

These simple and controlled variations create numerous results for each piece, which as a whole, give a sense of movement; this effect is better appreciated at a distance and when passing trough by car at high speed. From up close, the concrete looks like a fine wood; the acid layer applied as a final coating, brings out the concrete’s grain, which in return, gives the material this odd appearance.

Additionally, the light changes that occur during the day, and the artificial lighting at night, provide an interesting mixture of colors, reflections and shadows, achieving an always changing and never static image for the façade.