韩国,首尔,首尔陵园 / Haeahn Architecture

建筑师: Haeahn Architecture

地点:韩国首尔

项目年份:2012

摄影:Park Young-chae

项目面积:18,000 sqm

占地面积:36,000 sqm

客户:Seoul Municipal Facilities Management Corporation

首尔陵园坐落在韩国首尔郊区牛眠山的一个宁静的山谷里,连绵的丘陵阻挡了熙熙攘攘的高速公路入口,将这里与世隔绝。首尔陵园是一个火葬场,与基址的天然地势和谐相融,这里此前曾为多少耽于沉思的徒步旅行者带来了平静的景致,而今变成了纪念生命旅程结束的庄严场所。

地景艺术的画布

陵园本就不受社区的欢迎,为了减少这种厌恶感,首尔陵园的设计师努力使建筑不突出于地面,而是以“地景艺术”的形式嵌入现有的地形中,拥有一系列流畅的建筑外形与基本图案。建筑向地下凹进公园的中心,位于一个庭院内,四周包围着一系列各具功能的仪式空间。这些空间层次紧邻庭院,与远处的山中小路和山脊共鸣。这个两层楼高的火葬场设施中沿着庭院配置了曲线形带状结构,使屋顶结构如同花瓣针轮式码放一般叠放,并不时被庭院正中央的反光水池打断。

人生最后一段安详旅程

承受丧亲之痛的家庭成员会沿着一条如同教会空间的路径绕着庭院步行,送逝去的亲人最后一程。这里安装着拱形天花板,采用间接照明的方式。天花板面对着火葬室的壁龛,强势上扬,成为三拱式拱廊上方的采光天窗。在这条路的尽头是一座曲径通幽的花园,可以稍微慰藉失去亲人的痛苦。随着水流从山上流入池中,花园焕发生机,可能会令人在景仰大自然和谐之美的同时扭转一些悲痛的心情。花园里阳光闪烁,冬季飘落的雪花在耳边低语,春季伴着春雨起舞。年复一年,人们在这里找到了宁静,重新精神焕发。正如大自然融入了这个栖息在山谷中的建筑,首尔陵园呈现出一幅地景艺术作品的画面,赞美生活,洗刷悲伤。


Architects: Haeahn Architecture

Location: Seoul

Project Year: 2012

Photographs: Park Young-chae

Project Area: 18,000 sqm

Site Area: 36,000 sqm

Client: Seoul Municipal Facilities Management Corporation

Secluded by mountain hills from a bustling highway gateway, Seoul Memorial Park rests in a serene valley area of the Woo-Myun Mountain on the outskirts of Seoul, South Korea.  Seoul Memorial Park is a crematorium constructed in harmony with the natural terrain of the site, which previously lent calming scenic views to meditative passing-by hikers, and is now converted to a sanctuary for solemn rituals concluding life’s journeys.

Canvas for Land Art

To overcome the unwelcomed response from the community, this crematorium was sought to be a “non-erected” building.  Instead, Seoul Memorial Park emerges as a form of “land art” sculpted into the existing topography with a flowing array of architectural forms and motifs.  Concaved at the center of the Park, lies a courtyard encompassed by a series of ritual spaces devoted to separate functions.  These spatial layers bordering the courtyard resonate from a distance with the surrounding mountain trails and ridges.  The 2-storey high crematorium facility configured in the curvilinear belt along the courtyard has roof structures linked in the way flower petals pinwheel one another, punctuated by a reflective pool at the very heart of the courtyard.

Comfort in the Final Journey

Families in bereavement take the final journey of parting as they encircle the courtyard along a path reminiscent of spiritual spaces with vaulted ceilings and indirect lighting. Towards the cremation alcove, the ceiling rises drastically as a clearstory above a triforum. Upon completion of the path, a meandering garden comforts the bereft. As the water from the mountain flows  down and gives life to the garden, one might be reminded of the transfiguration of sorrows in praise of the harmony in nature.  The garden shimmers with sunlight, whispers with snowfalls, and dances with spring rains. Season by season, tranquility is discovered and the spirit is renewed.  Just as nature was dissolved into a building to rest in the valley, Seoul Memorial Park was embodied in a piece of land art to celebrate life and transfigure sorrows.