赤道几内亚,马拉博,Sipopo议会中心/ Tabanlioglu Architects

建筑师:Tabanlioglu Architects

地点:赤道几内亚马拉博

设计组:Salih Yılgörür, Ali Çalışkan, Sertaç Tümer, Utkan Yonter, Emre Çetinel, Elvin Erkut, Tugce Güleç

室内设计:Hacer Akgun Marino, Eda Lerzan Tuçbil, Esra Çanakkale, Gonca Yılmaz Ağbaş, Anday Bodur

项目年份:2011

摄影:Emre Dörter

项目面积:13.708 sqm

结构工程师:Emir Mühendislik, Adnan Öğüt

建筑照明设计顾问:ZKLD Studio

占地面积:11.700 sqm

客户:Oficina Nacional de Planification Y Seguimiento de Proyectos de Guinea Ecuatorial “GE- Proyectos”

赤道几内亚共和国位于中非的西海岸,包括几个近海的小岛屿和包含安诺本岛和比奥科岛在内的远海岛屿。马拉博是赤道几内亚的首都,也是该国第二大城市,位于比奥科岛的北部海岸。SIPOPO议会中心的基址坐落在海边,身处大森林的怀抱之中,旁边是新落成的会议厅。

矩形的双层建筑嵌入一个半透明的金属外围护结构中,金属外壳起到了盾牌的作用,挡住了强烈的日照,营造了安全的空间,在避免室内受到强烈日晒的同时还能最大化地利用阳光。

网格的花边结构如同破云而出的阳光,光芒四射,却丝毫未影响背阴室内的透明度。建筑以其优雅的面纱从视觉上与海洋以及周围的绿色植物安详地融为一体,映照出周围的美景。

建筑与四周郁郁葱葱的森林、碧波万顷的大海和谐相融,其四周不间断的纯玻璃幕墙映照着大自然的美景。灰暗青铜色网格参考了树干的颜色以及包裹在坚硬石灰华外壳下的现有会议厅建筑的色调。

立面的金属板造型各异,以各种高度与角度排列安装,呈现出一种有趣的几何形式的混合,在阳光下闪烁着光泽,不仅呼应了风声与波浪的颜色,还配合了它们的动态效果。

面板根据建筑物的朝向、与室外的关系以及日光的轨迹能扭转到各个方向,半透明的立面“盾牌”由经过精心设计的青铜色网格构成,围绕在大楼周围,使内部的玻璃墙能减少热量的吸收,从而提高建筑物的能源效率。

玻璃墙体系全无水平或竖向的窗框挡住视线,可最大限度地欣赏到周围波澜壮阔的大海。特别是在餐厅,能直接面向大海,欣赏到全方位的海景。

在玻璃上的折射加上网格移动带来的闪闪发光的映像能将周围的大自然美景结合在镜像中。网格幕墙的立体效果让人感觉如同浩瀚的大海波澜起伏,微风轻轻拂过树叶。

这座引人注目的标志性建筑在外观的设计上以当代建筑设计语言展现出了大自然一点一滴的变化。

雕刻图案可以控制日光渗入建筑内部,而每当夜晚,大堂与餐厅灯火通明,从缝隙中渗透而出的光线仿佛在与森林和海洋的守护神窃窃私语。

进入双层高的中庭空间,即主要大堂,这里的室内装饰给人感觉非常宽敞,创造出了一个宽阔的流通区域。主要的会议大厅位于二楼的矩形空间,一排排的座位被设计为圆形。大厅坐落在结构中间,可通过从三面连接的大堂进入;随着光与影达到一种平衡效果,公共空间的透明度与国家大事的机密性都能够恰如其分地体现在建筑物中。VIP活动场所位于一楼主要大厅的后排。俯瞰着海湾的餐厅也位于二楼,两侧均与门厅交叉相连。

建筑师就该项目提出了对当代建筑的理解,所有技术基础设施都能对此提供支持。从特殊的墙体设计开始,建筑设计就一直关注着声学问题以及技术设备的质量问题。

木材、天然石材和玻璃等天然材料在整个构造中成为首选。从地毯到天然石地板,每一项无不体现出了设计中的精挑细选。每个空间的三维墙体都参考当地材料进行特殊设计,如餐厅的木材与镜框模仿了松树皮的外貌,大堂墙面的几何形体呈现出非洲的传统。枝形吊灯等所有的照明装置都是特别定制的,有的还象征着晶莹剔透的水晶、五光十色的波浪或一股跳跃的溪流。该建筑从实体到象征性方面都不愧为这片土地的标志。

建筑中采用了高技术和高级的安全系统。所有技术房间、储藏室、设备间和维护设施都设在地下室(+ 0.00标高位置)。

透明的连接桥使新楼与现有的大厅相连,两者在相同的自然环境下采用了相同的设计方式。在走廊的起点,该建筑会令整个非洲都引以为豪:由非洲地图制成的灯在入口迎接着各国领导人,丰富了议会中心的交流特质。

新建的议会中心旨在成为一种外交手段,将作为总统办公区的核心,单独举办各种会议,并且与周围的树林和海岸相协调。该建筑不仅作为总统的会议场所,还具有强烈的现代化象征,不但简洁,而且功能强大,外观典雅。议会中心与环境和谐相融,尽最大努力利用了阳光、绿地、海洋及迷人的风光等各种自然资源。

该建筑从自然资源和文化遗产的角度来说都完全符合其地域性,它并非进口的国外玻璃箱子式的建筑模型,而是真正地代表了当代的非洲发展轨迹。

非洲领导人将在Sipopo议会中心这个令人瞩目的象征性场所碰面,放开非洲文化的磋商步骤。Sipopo议会中心正如同强大的古爪哇木棉树(这也是赤道几内亚国旗的图案),将各个国家的代表汇聚在其象征着“团结、和平与正义”的屋檐之下。


Architects: Tabanlioglu Architects

Location: Malabo, Equatorial Guinea

Design Team: Salih Yılgörür, Ali Çalışkan, Sertaç Tümer, Utkan Yonter, Emre Çetinel, Elvin Erkut, Tugce Güleç

Interior Design: Hacer Akgun Marino, Eda Lerzan Tuçbil, Esra Çanakkale, Gonca Yılmaz Ağbaş, Anday Bodur

Project Year: 2011

Photographs: Emre Dörter

Project Area: 13.708 sqm

Structural Engineer: Emir Mühendislik, Adnan Öğüt

Architectural Lighting Consulting: ZKLD Studio

Site Area: 11.700 sqm

Client: Oficina Nacional de Planification Y Seguimiento de Proyectos de Guinea Ecuatorial “GE- Proyectos”

Republic of Equatorial Guinea is located in the west coast of Middle Africa, including several small offshore islands and an insular region containing Annobon and Bioko islands. Malabo is the capital and the second largest city of Equatorial Guinea, located on the northern coast of BiokoIsland. The SIPOPO Congress Center building site is situated by the ocean and surrounded by the woods, next to the recently built Meeting Hall.

The rectangular  two-storey block is nested in a semi-transparent metal envelop as a shield protecting from strong lights and create an implication of security, protecting the interiors from sharp sun beams yet benefiting the daylight at optimum.

The lacy texture of the mesh behaves like sun-break and grants a shady interior without hindering the accent of transparency. The building with its elegant veil visually merges to the ocean and the surrounding greenery in serenity, reflecting the beauty of the surroundings.

Encircled and harmonized with the green woods and the blue ocean, mirroring the nature on the building’s uninterrupted sheer glass walls, the gray-bronze mesh follows the color of the tree trunks and the existing Conference Hall materialized in solid travertine.

Through the placement of metal panels in variations at different levels and angles, the façade is perceived as an assortment of playful geometries glittering with day light, echoing not only the colors and tones but also the motions of the winds and waves.

The panels is to change in every direction with the orientation of the building and depending on its relation with the exterior and the course of sunlight; the semi-transparent perimeter “shield” of designed bronze mesh application that flows around the building, protects the inner glass walls to reduce the heat in order to improve building’s energy efficiency.

The glass wall systems allow for the maximum viewing area with no horizontal or vertical mullions to obstruct the vision towards the ocean. Especially the restaurant, directly facing the ocean, benefits the maximum view.

The refraction on the glass together with the glittering reflection of the moves of the mesh joins the mirror image of the surrounding nature. The three-dimensional effect of the mesh curtain gives the feeling of floating expression by the vast sea and the breeze gliding through the leaves.

The iconic building gains gestures of its own and presents the moves and processes of nature in its appearance using the language of contemporary architecture.

Incise patterns permit controlled daylight to diffuse into the building interior and at night, when lobbies and the restaurant are lighted, the oozing beams through the slits communicate with the spirits of the forest and ocean.

Entering the main lobby, which is double space atrium, the interiors grant a feeling of spaciousness, and create a wide circulation zone.  The main conference hall is a rectangular space at the first floor, with a circular seating design. The hall is situated amid the structure and accessed through the connecting lobbies at three sides; as the balances of light and shadow, transparency of a communal space and confidentiality of affairs of state is carefully practiced in the physical existence of the project.  Situated as a back row of the mail hall, VIP launches are designed at the ground floor.  The restaurant, overlooking the bay, is also located at the first floor flanked by the foyer at two intersecting sides.

An understanding of contemporary architecture is proposed for the building which is supported by all means of technological infrastructure. Starting with the design of special walls, the acoustic concerns are supported by architecture, as well as the quality of technical equipment.

Natural materials like timber, natural stone and glass is preferred all through the construction. From carpets to natural stone flooring, each item is the choices of elaborate design. The three dimensional walls of each space is uniquely designed with reference to local sources, such as the bark of pine trees mimicked in timber and mirror at the restaurant, or the geometric motives of African tradition on the walls of the lobby. All lighting elements like chandeliers are tailor made; some representing precipitations in crystal driblets, colorful waves or a lively stream. Not only physically but also symbolically, the building is a sign of its land.

High technology and high security systems are applied in the building. All technical rooms, storage, service and maintaining facilities are solved at the basement (+0.00 level) floor.

The transparent connection bridge links the new building to the existing Hall repeating the same design manners in the texture of the natural environment. At the start of the corridor, the building as a source of pride for Africa, the Africa map made up of lights welcomes the leaders at the entrance and enriches the communicative nature of the CongressCenter.

Aimed to develop as a diplomatic resort, the new Center will be the core of the presidential zone and host the exclusive meetings in harmony with the adjacent grove and the seaside. Align with its function as a meeting place for the presidents, the building is strong and symbolizes to be modern; it is simple but functional and finds its expression in elegance. The Center is in harmony with the environment and makes optimum use of natural resources such as daylight, the greenery, the ocean and the view.

The building is in accord with its “place” in terms of natural resources and cultural heritage, it is not an imported glass box model but a genuine African trace of our era.

Open to negotiations of African cultures, African leaders shall meet up at the SipopoCongressCenter which is a strong element of high representation. Like the powerful ancient silk cotton tree –Ceiba- of the Equatorial Guine flag, the SipopoCongressCenter will gather the delegates of nations under its roof for ‘Unity Peace and Justice’.