法国,斯特拉斯堡,欧洲理事会大楼 / Art Build Architecs

建筑师:Art&Build Architecs

地点:法国斯特拉斯堡

参与设计建筑师:Denu & Paradon

项目年份:2007

项目面积:22,000 sqm

摄影: Courtesy of Art Build

在本案中,明确识别居住者的身份可以使建筑师更好地塑造该机构大楼的形象,提高其声望,同时还能提供最佳的日常功能。六个建筑体块矗立在巨大的标志性屋顶下方,它们之间还设有中庭与花园。该项目旨在集生活空间、聚会空间以及工作场所于一体,包括办公室、会议室、餐厅、酒吧、打印室、档案空间和托儿所。设计目标瞄准了优质的环境、高能源效率、自然通风等优势,这些均与整体形象的构建紧密相连,希望能增强欧洲理事会在其用户心目中的归属感。

技术设计主要考虑到了居住者的舒适度与单独智能控制的空间。建筑的特色是拥有混合通风系统(自然通风+双通通风)。巨大的织物通风管在中庭的自然通风方面发挥了重要的作用。这是因为斯特拉斯堡的气候为超级大陆性气候,很快就能变得温暖和潮湿起来。

从玻璃立面底部进入的空气更加新鲜,因为这是从运河上吹来的。

通风管在建筑上方排出的热空气能自然地移动到中庭,为居住者提供了更良好的舒适度。中庭除了具有社交方面的功能,它们还充当了室外与办公空间之间的缓冲区。


Architects: Art&Build Architecs

Location: Strasbourg, France

Associate Architect: Denu & Paradon

Project Year: 2007

Project Area: 22,000 sqm

Photographs: Courtesy of Art&Build

In this case the clear identification of the occupant enabled the architects to draw on the image and prestige of the institution, at the same time providing optimal, day-to-day functionality. Six building sections were erected under the large iconic roofline, with the atria and gardens between them. Designed to be a living and communication space as well as a place of work, the structure includes offices, conference rooms, cafeteria, bar, print room, archive space and a crèche. The objectives of high environmental quality, energy efficiency, natural ventilation and so forth are tied to the overall image of the building, designed to strengthen the sense of belonging to the Council of Europe among its users.

Technical choices consider primarily the occupant’s comfort and smart individual control of space. The building features a mixed ventilation system (natural ventilation + double-flux ventilation). The big textile chimneys play their role in the natural ventilation of the atria. The Strasbourg climate being ultra-continental, it is getting warm and humid very quickly.

The air entering through the bottom of the glassed façades is fresher because it comes from the canal.

The chimneys evacuating the hot air in the building’s upper portion are naturally moving the air in the atria for a better comfort of the occupants. Apart from the social aspects linked to the atria, they are also acting as a buffer zone between the exterior and the office areas.