丹麦,哥本哈根,Sølvgade学校/ C.F. Møller Architects

建筑师:C.F. Møller Architects

地点:丹麦哥本哈根Sølvgade

项目年份:2012

摄影: Adam Mørk

项目面积:4,500 sqm

景观设计:C. F. Møller Architects

工程:Esbensen Rådgivende Ingeniører and Sloth Møller

名列历史保护建筑的Sølvgades学校建于1847年,是丹麦历史最悠久的学校,附近是历史上有名的丹麦国王克里斯汀四世的海军军营,位于哥本哈根的Nyboder,多年来这里一直缺乏空间和现代化设施。C. F. Møller建筑师事务所对学校进行了细致的翻新与扩建,从外形与彩色上都能融入周围的环境,同时也为学校增添了几分现代化的风姿。

Sølvgade学校周围环绕着历史建筑和古老的公园,如Nyboder、洛森堡宫及其周围的花园,后者称为国王公园。附近为特色鲜明的现代住宅楼群,名为Dronningegården(1943—1958年),由C. F. Møller建筑师事务所与建筑师费斯科尔设计。

新的六层楼建筑以其引人注目的玻璃立面赋予Sølvgade学校生动活泼的外观,但其倾斜的外形与色彩设计方案也很符合历史环境。

室内的平面布局蜿蜒扭曲,有棱有角,而连续的色彩设计方案统一了室内外,打造一种鼓舞人心的学习环境。

这种非同寻常的双层立面使建筑的保温隔热性能卓越,最大化地减小了噪音,还起到了自然通风竖管的作用。混合的通风概念结合了自然与机械通风,尽量减少使用能源,创造最佳的室内气候,这对于学习环境来说是至关重要的。总之,每年的能耗不超过68千瓦时/平方米。

总体而言,这所学校完全融入了周边环境。建筑物不仅考虑到其自身的自然照明需要,也没有遮挡周围建筑物的光线。这种体贴还体现在建筑的其他形式设计上。它不但保留了现代化的风格,还从周围的历史环境中借鉴了色彩与规模。结构体尊重了现有的模式,将屋顶轮廓改成了在另外一侧使街边历史建筑与立面相连。


Architects: C.F. Møller Architects

Location: Sølvgade, Copenhagen, Denmark

Project Year: 2012

Photographs: Adam Mørk

Project Area: 4,500 sqm

Landscape:

Engineer: Esbensen Rådgivende Ingeniører and Sloth Møller

Denmark’s oldest school, the listed Sølvgades School built in 1847, close to King Christian IV’s famous historic naval barracks, Nyboder, in Copenhagen, has for many years been lacking space and modern facilities. C. F. Møller has carefully renovated the school and done an extension which in its form and colours is true to the surroundings, but also adds a modernistic twist to the school.

Sølvgade School is surrounded by historic buildings and parks like Nyboder, the Castle of Rosenborg and its surrounding gardens, called Kongens Have. Nearby is the significant, modernistic residential complex, Dronningegården (1943-58) by architects C. F. Møller and Kay Fisker.

The new six-storey building with its striking glass façade gives Sølvgade School a lively and dynamic expression, but with its slanted shapes and colour scheme, it also corresponds with the historic surroundings.

Inside, the floorplan layout twists and angles, walls are sloping, and the coloristic colour scheme continues, linking inside and outside and creating an inspiring learning environment.

The unusual double layering of the façade creates a highly insulated building, minimizes traffic noise, and functions as vent stack for natural ventilation. The hybrid ventilation concept combines natural and mechanical ventilation to minimize the use of energy and create the optimal indoor climate crucial to a learning environment. All in all, the energy consumption does not exceed 68 kWh/m2/year.

All in all the school is a good neighbour. Considering not only its own natural lighting needs, the building preserves the light for surrounding buildings. This thoughtfulness continues through the rest of its form. While maintaining its modern sensibilities, the building borrows colours, proportions and references from the historic surroundings. The structure respects existing patterns by changing rooflines to connect a historic side street building to façades on the other side of the block.