日本,东京,江户川区车友会翻修/ Jun’ichi Ito Architect Associates

建筑师:Jun’ichi Ito Architect & Associates

地点:日本东京江户川区

项目年份:2009

摄影:Naoomi Kurozu

项目面积:84.7 sqm

占地面积:231.57 sqm

总建筑面积:165.00 sqm

如波浪一般起伏的穿孔钢质带状结构形成了一张面具,即这座古老仓库的第二层立面。光影的变化凸显了颜色的变化,产生了令人意想不到的多变模式以及金银色调,增强了立面用途多种多样的特色。

概念# 1

该项目是对东京一座旧仓库的维修设计。以下为设计主题。

环境:在拆除与新建筑的设计中避免二氧化碳的排放,并且重新利用现有的建筑。

场地特性:使该设计成为基于地域性的场景塑造的核心。

为实现目标,设计师采取了以下手段:为了确保在窗口附近自然光线充足并且拥有自然通风,同时还能防止外部入侵,在这座建筑表层覆盖了经过特殊处理的穿孔钢板。面板上多变的不均衡特点确保了结构的强度。此外,为了保证建筑的卫生状况,采用了单片的面板,折成一定的角度拼接在一起,此举还利于挡雨。这种设计对于周围的自然环境反应敏锐,随着光线、空气与空间的每一种变化而时刻变化着,并且如同河面荡漾着的涟漪一样令人感到赏心悦目。

概念# 2

建筑物位于城市中,所以对于其中的使用者来说,它并不会产生对于自然环境的敏感变化。事实并非如此,这难道不可能吗?

如果它位于森林,循着声音就能感受到风的变化。如果它位于海中,眼睛就能感觉到色彩的变化。该建筑的设计目标就是捕捉这种大自然的细微变化。这个微小的项目正是这样一种挑战。


Architects: Jun’ichi Ito Architect & Associates

Location: Edogawa, Tokyo, Japan

Project Year: 2009

Photographs: Naoomi Kurozu

Project Area: 84.7 sqm

Site Area: 231.57 sqm

Total Floor Area: 165.00 sqm

Ribbons of wave-like perforated steel form a mask, the second façade of this old warehouse. Colour variations highlighted by light changes produce unexpected chequered patterns as well as silver and gold toning enhancing the façade’s versatile nature.

It is a repair plan of the old warehouse in Tokyo. A theme is the following.

The following things were done in order to attain it. In order to secure the available light and natural ventilation from a window at the same time it prevents the invader from the outside, the building was covered by the steel plate panel which made the hole and which carried out special processing. Strength of structure was secured by attaching checkered unevenness to a panel. Moreover, the building is kept from becoming dirty from one-sheet one panel also inserting in a corner portion, and cutting rain. This design acts sensitively in union natural environment which changes every moment, such as light, air, empty, and begins to make a beautiful expression just like the ripples of a surface of a river.

It lives in a city and does not feel a sensitive change natural for people who work. No, isn’t it impossible?

If it goes to woods, change of a wind will be felt to sound. If it goes to the sea, an empty color will be felt by the eye. The architecture which catches such a natural sensitive change is aimed at. This small, small project is such one challenge.