西班牙,特内里费岛,圣救世主教堂 / Menis Arquitectos

建筑师:Menis Arquitectos

地点:西班牙特内里费岛San Cristóbal de la Laguna

教区建筑师:Fernando Menis

摄影: Simona Rotta, Courtesy of Menis Arquitectos

项目面积:1,050 sqm

占地面积:550 sqm

该项目建于西班牙特内里费岛的拉古那市。这里是一处鼓励人们沉思与冥想的空间,其内敛的气质让任何人都能在教堂中找回自我,或者融入这里的宗教文化氛围。

建筑外形为一大块混凝土被劈裂为四个体量,并且它们彼此之间产生了位移。这个空间内光线充足,让人们能够进入到内部,并融入这里的氛围,这几个体量的存在就好像意味着对于灵性与宁静祥和之感更深入的追求。

建筑看起来光秃秃的,剥除了华丽的外表,这些都是会让人无法专注于精神修行的物质。内部空间也以相同的思路设计。为了表现出项目的特质,最重要的就是保持建筑体量与空间的规模平衡。

我们选择利用混凝土的性能,根据其各向同性的特点,以墙壁的热惯性来优化能源效率。该建筑物也可以得到更好的声效,这要取决于混凝土和当地被称为picón的火山石的结合,后者被切碎后充当了粗糙的饰面,其吸声性能优于传统的混凝土。外部、内部、结构、形式、材料与质地在复杂的混凝土研究中存在着千丝万缕的联系。

建筑的体量及其基本材料的应用赋予混凝土一种潺潺流动的感觉,能够捕捉大把的自然光线,不但创造出教堂的内部空间,还能优化经济资源。这个空间反映的是永恒的情感。


Architects: Menis Arquitectos

Location: , Tenerife, Spain

Parish Architect: Fernando Menis

Photographs: Simona Rotta, Courtesy of Menis Arquitectos

Project Area: 1,050 sqm

Site Area: 550 sqm

This is a project built in the city of La Laguna on the Island of Tenerife. It is a place that encourages reflection, a meditation space, an intrinsic space where a person of any condition can go to find himself in the temple or join with others in the cultural center.

The building exists as a large piece of concrete split and cut into four large volumes, at these separations movement occurs. This space creates light, allowing to enter and penetrating into the space, they exist as if to signify a higher meaning inspiring a spiritual presence and sense of tranquility.

The building stands stark, stripped of superfluous elements that involve distractions far from its spiritual essence. The void has been sculpted to the same extent. The balance of proportions of void and building was vital to developing the identity of the project.

We chose to exploit the properties of concrete, based on its isotropic nature energy efficiency is optimized by the thermal inertia of the walls. The building also gets a better acoustics result; thanks to a combination of concrete and local volcanic stones called picón, which is chopped afterwards and acts as a rough finish that has a degree of sound absorption that is superior to conventional concrete. Exterior, interior, structure, form, material and texture are joined inextricably by a complex study of the concrete.

The volumetric impact of the building and its use of essential materials, treating concrete as if it were liquid stone capturing waterfalls of light, create the temple while also optimizing economic resources. The space reflects timeless emotion.