葡萄牙,卡斯凯什,Juso持续护理中心/ SARAIVA + ASSOCIADOS

建筑师:SARAIVA + ASSOCIADOS

地点:葡萄牙卡斯凯什Aldeia de Juso

项目年份:2012

摄影: João Morgado

该项目实现在现有的建筑中,即位于葡萄牙Aldeia de Juso的Standard Eléctrica电子工厂总部,由中长期的护理中心与逐渐康复医疗单位组成。

本项目的主要关注点在于保持原有体量的特色,因此所选用的干预设计手段主要都用在室内空间、全新的室外饰面以及所有基础需求功能的集成上,后者也是为了完善医疗单位的功能性。

建筑由地上五层和地下一层构成,可容纳73个床位。因为这是对现有建筑的改造,所以很有必要为其增添一种现代而素净的形象。因此,项目投资集中在研究建设性的解决办法上,确保外墙、门窗和屋顶的保温效果。这些系统应该为整个综合体项目的坚固耐用、健康卫生以及易于维护的特点提供明确的帮助。建筑的新形象源自于对于原有建筑各种外形元素、项目内部目标功能性的诠释,同时也要符合该领域的法律法规要求。

因此,设计师减少了立面上的窗户,创造了足以照亮每间公寓的洞口,在立面上规律地形成了如同裂缝一般的标志性窗口。这种设计为建筑带来了一种和谐而现代化的外观形象。所有的入口无论在视觉上还是功能上都具有强大的特色。例如,与主入口相关联的屋顶不仅强调了入口的存在,也保护用户免受室外气候条件的影响。事实上在病患入口处也采用了相同的设计思路,因为这里都是人流最密集的区域。此外,在太平间出口处使用金属凉亭,可以将其隐匿于周边环境之中。

也就是说,所有的材料应用都是为了以简洁明了、清晰易懂的方式来突出建筑的外形与体量。


Architects: SARAIVA + ASSOCIADOS

Location: Aldeia de Juso, Cascais, Portugal

Project Year: 2012

Photographs: João Morgado

The present Project consists in the Architectural construction of a Medium to Long-Stay and Convalescence Health Care Unit. It was implemented in the existing building, the Headquarters of “Standard Eléctrica” (Electric Factory), located in Aldeia de Juso (Portugal).

One of the main concerns of this Project was the maintenance of the volumetric characteristics, and therefore the chosen intervention reveals mainly in the interior spaces, in the new exterior finishes and in the integration of all essential requirements for the good functionality of a Health Care Unit.

The building is composed of 5 above-ground and one underground storeys and it has a capacity of 73 beds. Since it is about the regeneration of an existing building, the necessity fell in with the creation of a modern and sober image. therefore, the investment focused on the study of constructive solutions which would guarantee thermal insulation in facades, windows/ doors and roofs. These systems should contribute decisively for the resistance, durability, hygiene and easy maintenance of the entire complex. The new image of the Building results from the interpretation of various formal elements of the existent versus the aimed functionality of the program versus the various legislations in regard to specialities.

The result is verified in the reduction of windows, creating openings which were enough to illuminate each compartment and which allowed the creation of facades that were rhythmically marked by ‘rips’. This game offered a harmonious and contemporary visual to the building. All entrances have enhanced features either at a visual level or at a functional level. For instance, the peak that is associated to the main entrance does not only emphasize it, but also protects the users from outdoor climatic conditions. The same idea is actually applied to the entrance of patients since they are most frequented exterior areas. Furthermore, the use of a metallic pergola right at the exit of the mortuary house hides it from the closest surrounding areas.

That is to say that all materials were applied with the target of highlighting each form and volume of the Building by making the general reading clear and simple.