澳大利亚,墨尔本,博马里斯住宅 / Maddison Architects

建筑师:Maddison Architects

地点:澳大利亚墨尔本

设计组:Drew Carling, Peter Maddison, Petra Mueller

摄影:Gerrard Warrener, Rhiannon Slatter

在设计中,建筑的方位和观景视野发挥了重要作用。皇冠格罗夫公寓建在博马里斯最高档的海滨地带之一,拥有270度的广阔视野,可饱览菲利普海湾美景。然而由于景观位于项目的南面,故而这些条件便呈现出了一个重大分歧。要想让南部的生活空间捕捉到绚丽的景色,就不得不与所有ESD(可持续发展的环保设计)原则背道而驰。

设计师制定的战略是将整栋建筑分成两个单元,一个是朝向南侧的悬臂式生活单元,立面覆盖镀锌面板;另一个是朝向北方的两层高卧室单元,砌体立面。流通区域将这两个单元分离开来,同时在流通区域上方的屋顶被掀起,让北边的阳光可以照射到生活区当中。一层有许多连桥结构横跨在这两个单元之间,进一步将它们在内部分离开来。

住宅位于市郊,我们对这里的历史也进行了一定程度上的了解。博马里斯始建于上世纪五六十年代,拥有那个时期实验建筑遗留下来的印记。上世纪50年代的博马里斯,就如今天的莫宁顿半岛一样。诸如Mcglashan and Everest、Chancellor and Patrick、Mockridge Stahle and Mitchell、David Godsell以及后来的Neil Clerehan和Baird Cuthbert Mitchell这样的建筑事务所,他们创造了具有深刻意义的原有建筑。因此我们的设计也秉承了这种历史文脉。

作为支撑骨架的PFC钢架呈现在建筑物内外之中,这也使开口部分变得突出。钢架性能卓越,在外观上也特别引人注目。这种具有表现力的钢结构的应用沿袭了上世纪50年代的传统,当时钢架作为一种价格低廉的挤压型材,得到了广泛应用。建筑结构中的“外罩”悬挂在皇冠格罗夫公寓的PFC结构上。面北的卧室单元拥有雪花石膏砌体外层,单元的框架与支撑结构采用了PFC钢。设计师突出了这栋建筑中的窗户部分,这些窗户安装有250mm深的角度尖锐的窗框。这些窗户共同形成了鲜明的水平开窗形式。

黑色的镀锌面板环绕在抬高的南部生活单元周围。这种悬臂式“管道”悬停在巨大的通用槽钢中。这种单元造型实现了它的观景用途。倾斜的覆层和倾斜的末端赋予结构动态之美,同时也对应了北边卧室单元中砌体结构的静态之美。中间的空间大体采用斑皮桉鱼鳞板衬板覆盖。

在循环通道空间内延续采用了PFC结构和混凝土砌块,这就在建筑物内部进一步强调了经过深思熟虑得出的南北建筑单元理念。在建筑设计与室内设计上,建筑师强调了设计需要有凝聚力,材料从内到外均需要无缝结合。考虑到海边建筑的耐用性问题,建筑师也需要思考材料的其他特质。因而在所有的材料和饰面选择上提出了更为实用的覆层选择方案。

建筑中也包含了可持续发展原则。屋顶的北侧被升高,为生活空间提供了可控制的自然光照条件。同时建筑中也采用了热风筒。在夜间通过远程控制窗户也能够净化住宅的空气。外部可操作式铝合金百叶窗能够为所有东北向和西向的窗户提供遮阳控制,以便于最大限度地减少热负荷以及对内部饰面的伤害。地热孔用来给游泳池和内部空间加热。20000升的地下水罐用来收集所有从屋顶流下来的水。C级总线照明控制系统贯穿整栋建筑,以便于尽量减少电力的使用。低辐射玻璃、低耗能LED、荧光灯照明光源和当地的植物也用在了整栋建筑当中。

该项目的成本由屋主管理,所有选用的物品都要有可替代的材料、配件和设备。因此,该项目的成本经过细致的审核,同时也没有违背最初的设计意图。


Architects: Maddison Architects

Location: Melbourne, Australia

Design Team: Drew Carling, Peter Maddison, Petra Mueller

Photographs: Gerrard Warrener, Rhiannon Slatter

The orientation and associated views played a major part in the design response. The Coronet Grove Residence is built on one of the most elevated seaside locations in Beaumaris, having 270-degree views of port Philip Bay. These conditions presented a major dichotomy however as the view is to the south. The imperative to therefore place living spaces on the south to capture the view is counter to all ESD (Environmentally Sustainable Design) principles.

A strategy was developed to split the building into two elements, a south facing cantilevered zinc clad living element and a two-story north facing masonry bedroom element. These two elements are pulled apart with a circulation zone and the roof is prised up over between these areas allowing north sun to penetrate into the living zones. The building elements are further pulled apart internally with first floor bridges spanning between them.

We had an awareness of the history of the suburb within which the house is located. Beaumaris was established in the 1950’s and 60’s and has a heritage of experimental architecture from that period. Beaumaris was in the 50’s, the Mornington Peninsular of today. Architects such as Mcglashan and Everest, Chancellor and Patrick, Mockridge Stahle and Mitchell , David Godsell and later Neil Clerehan and Baird Cuthbert Mitchell created incisive original architecture. Our design response therefore acknowledges this historical context.

A skeletal PFC steel frame is expressed internally and externally to accentuate openings. This steel frame provides a fineness and legibility. The use of expressed steel work has its heritage in the 50’s when steel framing became available as an affordable extruded section. A ‘cloak’ of building fabric is hung from the PFC frame in the Coronet Grove Residence. The north facing Bedroom element has its alabaster sawn block work framed and supported by the PFC Steel. Windows in this building part are accentuated with 250mm deep incisive window frames. These provide a strong horizontal window composition.

Black zinc cladding wraps around the elevated southern living element. This cantilevered ‘tube’ hovers on an enormous Universal Steel Channel. The form of this element responds to the lookout nature of its use. The inclined cladding and inclined ends imply movement and provide a counterpoint to the static nature of the block work northern bedroom element. Intermediary spaces are generally clad in spotted-gum ship lap lining boards.

The concept of discreet North and South building elements is further emphasized internally with the PFC expression and concrete block work continuing in the circulation spaces. An emphasis was placed on embracing a cohesive response between the architecture and interior, where a materials run seamlessly from outside to inside. Other prerogatives regarding durability were also considered given the seaside location. This provided a further pragmatic overlay to all material and finished selections. All finishes had to pass strict minimal maintenance criteria.

Principals of sustainability include. The northern portion of the roof is lifted to allow a controlled sun penetration into the living areas. A thermal chimney is employed. The house can be purged through remote controlled highlight windows at night. External operable aluminium louvers provide sun control on all northeast and west windows and therefore minimise the heat load and damage to finishes internally. A geo-thermal bore is used to heat the swimming pool and internal spaces. A 20,000-litre subterranean water tank is used to collect all roof water runoff. A C bus lighting control system is used throughout to minimise power use. Low e glass is used throughout. Low energy led and florescent lighting sources are used throughout. Native planting is used throughout.

This project was cost managed by the builder owner with alternative materials, fittings and fixtures being requested for all selections. Accordingly, the project has been carefully cost scrutinized without loss of the original design intent.