波兰,西里西亚大学科学信息中心与大学图书馆 / HS99

建筑师:HS99

地点:波兰卡托维兹Bankowa

设计组:Dariusz Herman, Piotr Smierzewski, Wojciech Subalski

年份:2011

面积:2,910 sqm

结构设计:Jan Filipkowski, Joanna Jacoszek, Jerzy Rawski, Mariusz Staszewski

合作者:Rafal Sobieraj, Adam Kulesza, Jacek Moczała, Wojciech Słupczyński

客户:Consortium of the University of Silesia and University of Economics in Katowice

摄影:Jakub Certowicz, Tomasz Zakrzewski

2002年,波兰西里西亚大学为学校的新图书馆发起了一次设计竞赛,该图书馆将担负起世界级科学研究的重任。在获得建设批准之后,获胜提案经过进一步修改,在不影响其外观形式的前提下又将经济学院的改造包含在内,其设计灵活性已不言而喻。以科学信息中心与大学图书馆(在波兰语中首字母缩写词为:CINiBA)为压轴项目,这项新校园重建计划预计将在未来几年内实现。

校园的主干线为东西向轴线,南北向轴线将河边的休闲场地与今后大学扩建的预留土地连接了起来,图书馆就坐落在东西向轴线与南北向轴线的交汇点,突出了原本衔接并不完善的校园轴向系统。FORUM——大学的中央广场位于图书馆下方,形成了一个公众聚会的场所,并且面对着图书馆雄伟的三层高中庭。

图书馆的高度由校园建筑物的平均高度决定。面向FORUM广场的北立面明显超过了这个高度,其内部为图书馆的核心书库。这个立面强调了FORUM广场的社会地位与功能,同时还与东西向轴线两端的原有高层建筑互为呼应。

盛产的kahan红色砂岩以重复的方式砌筑在图书馆的立面上,让人不由得与附近建筑外表的生黏土砖产生联系,不过后者墙上的每块砖在尺度设计上并无深意。外墙的处理方式抽象化地表达出该建筑的功能就是条理分明地收藏图书,而且还能引入一种与书籍密不可分的神秘概念。

由于缺乏明显的规模辨别标志,从远处望去,图书馆如同一块巨石,越走近,越熟悉。从下往上逐渐变小的立面红色砖块、砂岩石板的不规则切面,以及精心嵌入墙内的窗户,建筑的种种细节在眼前逐渐清晰起来。

这种特殊的开窗方式使FORUM广场在晚上呈现出一种如同满地拼贴画一般的令人惊叹的灯光效果,在白天还能让光线从各个方向渗透进图书馆阅览室。因此,图书馆的地面创造出一种非常含蓄的内部结构,让人在平静的空间内能集中注意力到书本上。部分与外界隔绝不仅影响到了馆内的氛围,也让人感觉这里的时间仿佛静止一般,脱离了周围城市的节奏。


Architects: HS99

Location: Bankowa, Katowice, Poland

Design Team: Dariusz Herman, Piotr Smierzewski, Wojciech Subalski

Year: 2011

Area: 2,910 sqm

Structural Design: Jan Filipkowski, Joanna Jacoszek, Jerzy Rawski, Mariusz Staszewski

Collaborators: Rafal Sobieraj, Adam Kulesza, Jacek Moczała, Wojciech Słupczyński

Client: Consortium of the University of Silesia and University of Economics in Katowice

Photographs: Jakub Certowicz, Tomasz Zakrzewski

In 2002 a competition was launched by the University of Silesia for the design of a new library that would provide a world-class didactic facility for scientific research. The flexibility the winning proposal offered proved to be its major strength when, after securing a building permit, the program was modified to also include the collections of the University of Economics with no changes to the exterior form. The Scientific Information Centre and Academic Library (Polish acronym: CINiBA) anchors the new campus redevelopment plan to be implemented in the coming years.

Located at the intersection of the east-west axis that forms the spine of the campus, and the north-south axis which connects the recreational grounds by the river to land set aside for further university expansion, the library reinforces the axial organization which has so far been poorly articulated. A central university square at the foot of the library, the FORUM, generates a civic gathering place that opens onto the library’s grand three storey atrium.

The height of the library has been determined by the average height of buildings on the university campus. The north elevation surpassing this height is directed towards the FORUM and houses the library’s closed stacks. This elevation emphasizes the rank and function of the FORUM and is in dialogue with the existing tall buildings which close the east-west axis.

The facades, clad in a repetitious fabric of rich kahan red sandstone, relate to the raw clay bricks on the neighbouring buildings without the connotation of scale inherent to a singular brick element. The exterior treatment abstracts the building’s function of organized book storing while introducing a notion of mystery inseparably connected to books.

The lack of discernible scale produces a monolith when seen from afar that is gradually familiarized. Details such as the decreasing proportions of the façade tiling, the irregular cut of the sandstone slabs, as well as the windows carefully nested inside become visible.

The fenestration projects a stunning patchwork of light onto the FORUM at night, yet in the daytime allows diffused light to permeate into the library’s reading rooms. The resulting strongly introverted interior composition of the library floors focuses one’s attention onto the books while calming the space. Partial isolation from the external world not only influences the atmosphere within but also introduces a flow of time detached from the pulse of the surrounding city.