伊朗,德黑兰,Danial公寓 / Reza Sayadian + Sara Kalantary

建筑师:Reza Sayadian + Sara Kalantary

地点:伊朗德黑兰

参与设计建筑师:Hamidreza Razmaria

项目年份:2012

项目面积:1344sqm

施工方:tdcoffice

结构:Mohammad Fathi

客户:Nazila Ansari

摄影:Alireza Behpour

Danial公寓位于德黑兰东北区,它所处的区域曾经建造有夏日小屋和花园。随着德黑兰不断发展,花园被毁,树木被建筑所取代。因此,建筑师决定恢复这里的自然环境,大胆设计,提醒人们记住那些曾经失去的自然。

整个外立面由20块如同树木一般的板材构成,每一层立面有四块,两两一组,所有板材都安装在两根滑道上,可以沿着滑道水平手动移动,为住户提供无限种选择来从内部控制板材。

立面形状多种多样,再加上阳光照射角度不同,在室内形成了独特的效果,每挪动一步都会形成新的光影交错效果。建筑师利用阴影的概念设计了天花板和墙体,如图片所示。第二层立面覆盖的是大型窗户,与城市形成了紧密联系。

Danial公寓矗立在320平方米的矩形土地上。计划兴建一座七层建筑,共1344平方米,其中包括五户公寓,每户165平方米。停车场和主入口设置在一层,娱乐设施(室内游泳池、桑拿浴池和按摩浴缸)设在地下室。


Architects: Reza Sayadian + Sara Kalantary

Location: Tehran, Iran

Associate Architect: Hamidreza Razmaria

Year: 2012

Area: 1,344 sqm

Construction: tdcoffice

Structure: Mohammad Fathi

Client: Nazila Ansari

Photographs: Alireza Behpour

Danial apartment is located in North east district of Tehran. The neighborhood that Danial is constructed used to be summer houses and gardens and as Tehran expanded, the gardens were destroyed and trees where replaced by buildings. SO We decided to put back nature, being bold and remind people of lost nature.

The whole exterior facade is consisting of 20 tree-like panels. Each floor’s façade is covered by 4 of the panels which complete each other two by two, all installed on two rails which can be moved manually all along the rails horizontally, providing infinite choices to the resident who can control the panels from inside.

The variety in shapes of facade ,added by sunlight angels, have an unique effect on the interior,since by every inch of movement we have a new lighting and shadow dancing. We used the idea of shadow to design the ceiling and walls as you can see in the picture. The second layer of façade is covered by large windows, permitting a close connection to the city.

Danial is set on 320 square meter rectangular shaped land. The plan was constructing a 7 –story building covering 1344 sqm, including 5 residential apartments in 5 volumes, each volume covers 165 sqm. Parking and main entrance are located on Ground floor and recreation facilities (indoor pool, sauna and Jacuzzi) are set in the basement