中国,成都,天空别院 / Höweler + Yoon Architecture

建筑师:Höweler + Yoon Architecture

地点:中国成都

项目年份:2012年

项目面积:20 000平方英尺

摄影:Yihuai Hu, Courtesy of Höweler + Yoon Architecture

天空别院是一个20 000平方英尺的企业会所,其中包括短期住房、办公空间和娱乐设施,采用了庭院和坡屋顶的逻辑进行设计。项目将几个庭院设计在一个固定的场地内,在不同的庭院之间利用坡屋顶容纳不同的功能空间,从上面看,这是一个完全由庭院组成的项目。整座建筑没有围绕一个中心而设计,而是由多个中心、多条道路、多个边缘和多种线条组成了一个网络。贯穿这些区域的序列形成了一系列围绕室外空间设置的多层次空间,而且从一个庭院可以穿过周围的空间看到另一个庭院。

室内和室外的多层次在整座建筑内创造了一种变化的序列。屋顶的几何形式由一系列向内倾斜的坡屋顶构成。屋顶形状各异,创造了一种山峰山谷景观的印象。主要屋脊线倾斜角度的交替变化形成了变化的屋顶景观,并使屋顶平面发生扭转。连续的屋檐线和不断变化的周边线使屋顶的每一个平面都成为双曲直纹曲面。屋顶使用了瓷砖,利用不同瓷砖单元之间的缝隙和瓷砖精细的端面来调节不平整的屋顶条件。瓷砖固有的吸收能力能调节瓷砖单元之间的误差,因此大量的瓷砖可以形成扭转的屋顶景观。该项目利用一种特定的建筑材料,实现了较大的几何形式效果。


Architects: Höweler + Yoon Architecture

Location: Chengdu, China

Year: 2012

Area: 20,000 sq ft

Photographs: Yihuai Hu, Courtesy of Höweler + Yoon Architecture

Sky Courts is a 20,000 sqf corporate club house that incorporate short-term housing, office space, and entertainment facilities utilizing the logics of the courtyard and sloped roof. The project packs several courtyards into a defined perimeter and utilizes the sloped roof to accommodate program in the wedge between courtyards, allowing the project to read as 100% courtyard from above. The complex lacks a single center; instead it is a network with multiple centers, and multiple paths, edges and liners. The sequence through these precincts creates a series of layered spaces that line exterior spaces, and views from one courtyard might look through perimeter spaces and into other courtyards.

The layering of interiors and exteriors creates a varied sequence through the complex. The roof geometry consists of a series of inward sloping roofs. The roof profile varies to create the impression of a landscape of peaks and valleys. The alternating inclinations of the major ridge lines produce a varied roofscape and cause the roof planes to twist. By maintaining a constant eave line and varying the perimeter, each plane on the roof is a hyperbolic ruled surface. The use of a ceramic tile uses the gap between units as well as the fine grain of the tile, to absorb the non planar roof condition. The ceramic tile, with a built in capacity to absorb tolerance between units aggregates to produce a twisting roofscape configuration. The project exploits a specific building material to achieve a larger geometrical effect.