瑞典,哥德堡,Kuggen办公大楼 / Wingårdh Arkitektkontor

建筑师:Wingårdh Arkitektkontor

地点:瑞典哥德堡Lindholmsplatsen

建筑师负责人:Gert Wingårdh and Jonas Edblad

承包商:PEAB

客户:Chalmersfastigheter AB

项目面积:5350

项目年份:2011

摄影: Tord-Rikard Soderstrom, Lindman

这座坐落于城镇广场中心的与众不同的圆柱形建筑是以意大利文艺复兴为主题的城市规划的一部分。它的形式以最小的裸露外墙表面获得了最大的使用面积,每层楼都比下面一层出挑一部分,南面比北面出挑更多,因此太阳高照时建筑能有一部分为自身提供遮阳。上层则根据太阳围绕建筑照射的轨迹设置了旋转的遮阳板。

三角形的窗户能将阳光引入到最需要光线的地方,并通过天花板照射到建筑核心筒的最深处。光滑陶土板的图案根据观看角度的不同和日光照射的变化而呈现出不同的外观效果。红色参考了码头和港口常用的工业漆的颜色,其中还不时夹杂着一些绿色作为对比色,就好像是秋天的树叶。这些细节使建筑的每一面都有不同的特点,并随着一天中时间的不同不断变化。

设计这座建筑的目的是给人们提供更多非正式会面的机会。下面两层是一个科学园,学生们在这里可以遇见商界的代表。三层也用作公共空间,交通流线为建筑使用者和参观者提供了最大的交流机会,还能作为展览空间使用。上面两层基本都是出租办公室。整座建筑只有一部电梯,因此走楼梯就成了垂直交通的主要方式,不但促进了人们之间的交流,还有利于身体健康。建筑内安装了人体感应控制照明和通风系统,能量只用在真正需要的地方。这样的设计使得建筑每年能耗总量低于每平方米55千瓦时。


Architects: Wingårdh Arkitektkontor

Location: Lindholmsplatsen, Göteborg, Sweden

Architect In Charge: Gert Wingårdh and Jonas Edblad

Contractor: PEAB

Client: Chalmersfastigheter AB

Area: 5350 sqm

Year: 2011

Photographs: Tord-Rikard Soderstrom, Lindman

A cylindrical, distinctive building in the middle of the town square is an urban planning motif with roots in the Italian Renaissance. The form offers lots of floor space in relation to the amount of exposed exterior wall surface, and the upper floors project out over the lower—more on the south side than on the north, so that the building partially shades itself when the sun is high in the sky. A rotating screen shades the top floors, following the sun’s path around the building.

The triangular-shaped windows let in the light where it’s needed most—by the ceiling, from where it can reach deep into the core of the building. Finally, its brocade of glazed terracotta panels takes on different appearances depending on our viewing angle and the changing daylight conditions. The red colors refer to the industrial paint that was closely associated to the wharfs and the harbor. Here and there they meet a contrasting green patch, as in an autumn leaf. These details change the building’s character from one side to another, and over the course of the day.

The plan is designed to foster opportunities for informal meetings. The lower floors house a Science Park where students can meet with representatives of the business community. The second level is also designed for public use, with its circulation paths providing the most intense interaction between the building’s occupants and its visitors—they can even be used as exhibition spaces. The floors above have general-use leasable offices. The building has only one elevator, making the stair the primary means of vertical circulation, which promotes contact between people and is also good for their health. By equipping the building with motion-activated lighting and ventilation sys¬tems, energy is used only where it is really needed. The result is a building with a calculated energy consumption under 55 kWh/sqm annually.