加拿大,多伦多,泰伦斯·唐纳利健康科学院 / Kongats Architects

建筑师:Kongats Architects

地点:加拿大多伦多,米西索加

项目建筑师:Alar Kongats

项目经理:Danielle Lam-Kulczak

设计组:Philip Toms, David Sasaki, Sukie Leung, Alessia Sopplesa, Dieter Janssen, Andrea Ling, Tyler Walker, Derek McCallum, Eric Van Ziffle

结构:Halsall Associates Limited

机电:Crossey Engineering Ltd.

客户:University of Toronto

面积:6,000 sqm

年份:2011

摄影: Shai Gill

多伦多大学米西索加校区的泰伦斯·唐纳利健康科学院综合楼(TDHSC)为新医学院提供了教学与科研设施。该校园的设计众所周知与自然环境亲密无间,并且风格前卫。

TDHSC的功能型设计方案主要支持以下三大用户群体:米西索加校区新医学院、生物医学通讯系,以及法医与人类学系。该方案包括视频会议预备阅览室、教室、研讨室、教职员工办公室和行政办公室,还有教学和研究实验室。

这三个用户群体各自都有不同的空间、邻接方式和个性要求。一系列“盒子”堆叠起来,每个“盒子”都逐层缩小或扩大,以求实现所需的项目邻接方式要求,同时还能最大化扩大视野,增加自然光线。在堆叠的“盒子”之间创造户外空间,这里有便于人们通行的露台,俯瞰着栽满本土植物的花园。教室、办公空间和实验室仿佛漂浮在绿色植物的海洋上。

TDHSC坐落在倾斜的地面上,从校外的环形公路逐渐升高至建筑所在地,同时也是未来规划的Academic Quad(学校庭院)入口处的标志性建筑。TDHSC各个楼层面积大小的交替让人联想到场地西侧与南侧的自然景观,而建筑的北立面对齐设计,朝向Academic Quad展现了一个正式的立面外观。褶皱不锈钢立面既能捕捉自然光线,也能反射柔和的人造光线,确保其地标建筑的地位。

不锈钢板的构造是根据15、30、60、90度这四个角度组成的序列决定的,使能反映校园优美自然风光的立面覆层呈现出变化莫测的特质,同时还能在设计上最大化地减少玻璃区域的太阳得热。不锈钢板的反射特性及其构造也具有生物气候学方面的优势:在夏季能减少建筑外围护结构的太阳得热,在冬季,板内夹着温暖的空气为整个外层提供了一层调节气候的隔热毯。

为了遵循多伦多大学的可持续建筑要求,健康科学院综合楼是按照LEED金牌认证的标准来设计的。

Significant sustainable design features are as follows:

TDHSC将拥有直接通往公共交通线路的路径。将来会拆除建筑场地北部现有的地面停车场,取而代之的是拟建中的Academic Quad。

TDHSC采用中央区域能源系统,不再设立独立的锅炉、冷水机和冷却塔。区域能源利用方式不但减少了建筑占地面积和建筑物的碳足迹,也降低了位于校园主要公共区域的户外冷却塔造成的噪音。

多伦多大学米西索加校区坐落在祈德河流域。该所大学致力于通过一系列澄清池有效管理流向祈德河的雨水径流。TDHSC的雨水管理设计将利用绿化屋顶控制雨水径流,建造雨水贮水池利用中水冲洗所有洗手间,从而进一步将建筑物对于现有防暴雨基础设施的影响降至最低。

TDHSC所采用的建材超过15%都是民用与工业的二手可回收建筑材料。该项目还将超过75%的建筑垃圾从填埋场转移到了回收设施中。

TDHSC的外部表皮被设计为双重表皮系统:首先是一层密封防水的绝缘表皮,然后是独立的第二层表皮,利用不锈钢面板反射热量和外部百叶窗遮挡玻璃区域来减少太阳得热。

TDHSC的每层楼板都是成比例设计的,以确保所有办公室都能拥有可开启的窗户,便于自然通风。所有的阅览室、教室、实验室、研讨室和公共走廊都能直接或间接地获得自然光线。

所有功能空间都将安装单独的照明传感器和操控装置。

所有功能空间都将安装单独的供暖与制冷控制装置。

TDHSC经过完善的装配,可以回收来自所有机械排风系统的热量,包括实验室排气系统。


Architects: Kongats Architects

Location: Toronto, Mississauga, Canada

Project Architect: Alar Kongats

Project Manager: Danielle Lam-Kulczak

Design Team: Philip Toms, David Sasaki, Sukie Leung, Alessia Sopplesa, Dieter Janssen, Andrea Ling, Tyler Walker, Derek McCallum, Eric Van Ziffle

Structural: Halsall Associates Limited

M & E: Crossey Engineering Ltd.

Client: University of Toronto

Area: 6,000 sqm

Year: 2011

Photographs: Shai Gill

The Terrence Donnelly Health Sciences Complex at the University of Toronto Mississauga accommodates teaching and research facilities for the new medicalschool to be based at the Mississauga campus. The campus is known for theintimate relationship it has with its beautiful natural setting and its forward-thinking design.

The functional programming of TDHSC supports three primary user groups: the newMississauga Academy of Medicine, the Department of Biomedical Communicationsand the Department of Anthropology and Forensics. The program at TDHSC includesvideo conference-ready lecture theatres, classrooms, seminar rooms, faculty andadministrative offices, and instructional and research laboratories.

Each of the three user groups has very distinct space, adjacency and identityrequirements. A series of stacked ‘boxes,’ where each ‘box’ shrinks or enlargesfrom floor to floor to best facilitate desired program adjacency requirementswhile maximizing views and access to daylight. The outdoor spaces createdbetween the stacked ‘boxes’ accommodate accessible terraces overlookinggardens of indigenous planting. The teaching, office spaces and laboratoriesfloat in greenery.

TDHSC is situated on sloped terrain rising up from the outer campus Ring Road,and will landmark the entrance to a future proposed Academic Quad. The shiftingfloor plates of TDHSC accentuate the soft landscape to the east south and westwhile the building’s north face, in its vertical uniformity, will provide a formal façadeto the Academic Quad. The faceted stainless steel façades capture both naturaland ambient artificial light ensuring its landmark presence is articulated 24/7.

The configuration of the stainless steel panels is determined by an arithmeticsequence of angles 15-30-60-90 that imposes both a varied appearance to thecladding that acknowledges the Campus’ admired natural setting and strategicallyminimizes solar gain at the glazed areas. The reflective properties of the stainlesssteel panels and their configuration also has a bioclimatic benefit; in the summersolar heat is deflected from the building envelope and in the winter the warm airtrapped within the panels provides an insulating blanket of tempered air aroundthe building envelope.

In keeping with the University of Toronto’s mandate for sustainable building, theHealth Sciences Complex has been designed for LEED Gold certification.

Significant sustainable design features are as follows:

The TDHSC will be provided with direct access to public transit. In the future the existing surface parking on the north portion of the construction site will be eliminated and replaced by the proposed Academic Quad.

The TDHSC is serviced by a central district energy plant eliminating the requirement for independent boilers, chillers and cooling towers. The district energy source reduces both the physical and carbon footprint of the building and the noise levels associated with exterior cooling tower on a site designated as the campus’ principal public realm.

The University of Toronto Mississauga Campus is situated within the Credit River watershed. The University has demonstrated a commitment to effectively managing storm water run-off to the Credit River through a series of retention ponds. The TDHSC’s storm water management design will further minimize the building’s impact on the existing storm water infrastructure by the employment of vegetative roofs to control storm water run-off and storm water cisterns to utilize gray water for all washrooms.

The TDHSC will be constructed of building materials where the post-consumer and post-industrial recycled content exceeds 15%. The project will also divert more than 75% of its construction waste from landfill sites to recycling facilities.

The TDHSC’s exterior envelope is designed as a dual skin system: an insulated and water tight primary skin and an independent second outer skin to reduce heat gain utilizing stainless steel panels to reflect heat and exterior louvers to shade glazed areas.

The TDHSC’s individual floor plates are proportioned to ensure all permanently occupied offices are provided with operable windows for natural ventilation. All lecture theatres, classrooms, labs, seminar rooms and public corridors have access to direct or borrowed natural light.

All occupied spaces will be provided with have individual lighting occupancy sensors and controls.

All occupied spaces will be provided with individual heating and cooling controls.

The TDHSC is equipped to reclaim heat from all mechanical exhaust air systems including lab exhaust air.