中国,山东省日照市,兰桥会所 / HHD_FUN Architects

建筑师: HHD_FUN Architects

地点:中国日照

土木工程师:H&J International

摄影: Courtesy of HHD_FUN Architects

兰桥会所坐落于中国东部城市日照的山海天海滨公园2公里长的海岸线南部。这座占地1150平方米的建筑包括桑拿浴室、咖啡馆和一个露天游泳池。每个功能设施都能独立发挥作用,合并起来就能为游客带来全方位的观光体验。

除了海滩之外,公园的一大特色在于其中栽种了有着50年历史的黑松林,设计面临的挑战就是尽量减少施工对自然环境的影响。因此,这座建筑位置更加靠近大海,从而保护了森林,而为融入自然环境,最大化地精简了建筑的造型,同时也能获得最佳观景视野。游泳池有意设在建筑与海滩之间的缓冲区域,游客在这里也能欣赏到美妙的景色。

为适应复杂的建筑造型,采用了特殊的钢结构设计,同时创建了大跨度的无柱空间。在整个设计过程中都采用了参数化设计技术,即造型设计、结构优化、立面处理、工程文件等,确保当地的技术水平不高的制造商也能完成这个复杂的形状。“低技术参数化设计”也是我们面对中国国内施工条件所采取的特殊经营战略。


Architects: HHD_FUN Architects

Location: Rizhao, China

Civil Engineer: H&J International

Photographs: Courtesy of HHD_FUN Architects

LanQiao clubhouse is located on the south part of the 2km long Shanhaitian beach park in Rizhao, east China. The 1150 square meter building includes saunas, cafe, and an outdoor swimming pool. Each facility is uniquely functioned so together can provide a complete touristic experience to its visitors.

Alongside the beach, the key feature of this park is its 50 year old black pine forest and the design challenges are to minimize the construction impact to the natural environment. As a result, the building was pushed towards the sea to preserve the forest and the form of the building was minimized in order to fit into their natural environment while at the same time to gain the best vista. The swimming pool was strategically positioned in the buffer zone in-between the building and the beach which provide fantastic view to its guests.

Special steel structure was designed to fit the complex building from at the same time create big span column free space. Parametric design technique has been adopted throughout all design process i.e. form finding, structure optimization, facade penalization and construction documentation, which make sure the complex shape can be “made” by local low technology manufacturer.  “Low Technology Parametric Design” is our strategy to face China’s current construction situation.