美国,德克萨斯州,达拉斯,佩罗自然科学博物馆 / Morphosis

建筑师: Morphosis

地点:美国德克萨斯州,达拉斯

技术与BIM总监:Synthesis

参与设计建筑师:Good Fulton & Farrell

结构工程师:Datum Engineers

结构工程设计咨询:John A. Martin Associates, Inc.

机电暖通工程师:Buro Happold

土木工程师:URS Corporation

面积:16,722 sqm

年份:2012

摄影: Iwan Baan, Courtesy of Morphosis

博物馆作为社会集体经验和文化表达的核心,呈现出了诠释世界的全新方式。博物馆蕴含了丰富的知识、保存了浩瀚的信息,同时也传递了各种思想;它激发了人们的好奇心,提高了人们的认识,也为交流创造了机会。作为教育和社会变革的工具,博物馆有潜力去塑造我们对于自己的认知,同时也在塑造着我们生活的这个世界。

全球环境正面临着越来越严峻的挑战,因此对于我们的生存和发展来说,广泛理解自然系统之间的相互依存关系正变得越来越重要。致力于自然和科学方面的博物馆在扩大我们对于这些复杂系统的理解方面发挥了重要作用。

全新的佩罗自然科学博物馆位于达拉斯的胜利公园,它将呈现出博物馆的不同身份特征,增强达拉斯建筑的突出效果,丰富不断发展的城市文化结构。建筑师希望该博物馆能够吸引大量的参观者,激发年轻人的思想,同时也能够激发参观者在日常生活中的好奇心。该博物馆将会让参观者拥有无法忘怀的体验,这段经历将会在游客的脑海中烙下深深的印记,最终也将会扩展个人和社会对自然及科学的认知。

博物馆力求实现该类型建筑物可能达到的可持续发展的最高标准。凭借高品质的设计,结合最先进的技术,建筑师将会打造出一栋全新的建筑,这栋建筑将会最大限度地减少对环境的影响。

身临其境以及营造出能够互动的环境都会深深地吸引着参观者,顶级的设施也会激发人们对科学的认识。拒绝将博物馆的建筑设计理念作为展览的暗淡背景,新建筑自身也成了科学教育的积极工具。通过整合建筑、自然和技术,整栋建筑也会呈现出科学的理念,在自然环境中激发我们的好奇心。

参观者一进入博物馆,便可以在城市范围内身临其境地感受自然的魅力,博物馆带领人们领略到两处德克萨斯州当地的生态环境:一处是当地的大型冠层树种森林,另一处是当地沙漠节水型园艺平台。这片利用节水型园艺技术打造的平台缓缓地向上倾斜,与博物馆标志性的石屋顶连在一起。整个建筑体被看作是一块大型的立方体漂浮在建造地点的园景基座上。高低起伏的屋顶景色包含了岩石和当地抗旱的草坪,呈现出拉达斯当地的地质情况,也展现出一个随着时间推移历经自然演变的生命系统。

这两片生态区域的交叉点形成了主入口广场,这个广场是为游客们设计的聚集和活动区域,同时也是达拉斯市的户外公共空间。绿化屋顶从广场处升起,吸引游客从局促的空间过渡到更宽敞的入口大厅。大厅天花板波澜起伏的形态反映出外部景观表面的勃勃生机,淡化了内外之间的差异,同时也将自然与人工制品连在了一起。

从入口狭小空间不断移动,游客的视线透过光线明亮的中庭那高耸开阔的体量也在不断向上移动,中庭是建筑物光线充足的主要流通空间,这里容纳了建筑物的楼梯、自动扶梯和电梯。从一层开始,一系列自动扶梯可以将游客从中庭送达博物馆的最高层。游客将到达全景平台,这个平台比城市地平线要高出很多,能够鸟瞰拉达斯市中心的景色。游客可以从这个天空平台通过长廊沿着顺时针方向的螺旋状小路继续向下前进。这种动态的空间行进布局为游客带来了一种影响内心的体验,也与博物馆中让人身临其境的建筑环境和自然环境建立了直接的联系。

通过博物馆的长廊,从顶层不断下降的小路环绕在建筑物主要的流通中庭内外,交替地将游客与博物馆的内部世界以及上方的城市外部生活连在了一起。游客也成为建筑的一部分,因为面对角落的建筑物东侧部分向拉达斯市中心敞开,展示了内部的活动。因此,博物馆也成了一座基本的公共建筑,这栋建筑能够对外开放,属于这座城市,并能够不断激发这座城市的活力;最后,公众之于博物馆是不可或缺的,正如博物馆之于城市一样。


Architects: Morphosis

Location: Dallas, Texas, USA

Director Of Technology & Bim: Synthesis

Associate Architect: Good Fulton & Farrell

Structural Engineer: Datum Engineers

Consulting Structural Engineer: John A. Martin Associates, Inc.

Mechanical Electrical Plumbing Engineer: Buro Happold

Civil Engineer: URS Corporation

Area: 16,722 sqm

Year: 2012

Photographs: Iwan Baan, Courtesy of Morphosis

Museums, armatures for collective societal experience and cultural expression, present new ways of interpreting the world. They contain knowledge, preserve information and transmit ideas; they stimulate curiosity, raise awareness and create opportunities for exchange. As instruments of education and social change, museums have the potential to shape our understanding of ourselves and the world in which we live.

As our global environment faces ever more critical challenges, a broader understanding of the interdependence of natural systems is becoming more essential to our survival and evolution. Museums dedicated to nature and science play a key role in expanding our understanding of these complex systems.

The new Perot Museum of Nature and Science in Victory Park will create a distinct identity for the Museum, enhance the institution’s prominence in Dallas and enrich the city’s evolving cultural fabric. Designed to engage a broad audience, invigorate young minds, and inspire wonder and curiosity in the daily lives of its visitors, the Museum will cultivate a memorable experience that will persist in the minds of its visitors and that will ultimately broaden individuals’ and society’s understanding of nature and science.

The Museum will strive to achieve the highest standards of sustainability possible for a building of its type. High performance design and incorporation of state of the art technologies will yield a new building that will minimize its impact on the environment.

This world class facility will inspire awareness of science through an immersive and interactive environment that actively engages visitors. Rejecting the notion of museum architecture as neutral background for exhibits, the new building itself becomes an active tool for science education. By integrating architecture, nature, and technology, the building demonstrates scientific principles and stimulates curiosity in our natural surroundings.

The immersive experience of nature within the city begins with the visitor’s approach to the museum, which leads through two native Texas ecologies: a forest of large native canopy trees and a terrace of native desert xeriscaping. The xeriscaped terrace gently slopes up to connect with the museum’s iconic stone roof. The overall building mass is conceived as a large cube floating over the site’s landscaped plinth. An acre of undulating roofscape comprised of rock and native drought-resistant grasses reflects Dallas’s indigenous geology and demonstrates a living system that will evolve naturally over time.

The intersection of these two ecologies defines the main entry plaza, a gathering and event area for visitors and an outdoor public space for the city of Dallas. From the plaza, the landscaped roof lifts up to draw visitors through a compressed space into the more expansive entry lobby. The topography of the lobby’s undulating ceiling reflects the dynamism of the exterior landscape surface, blurring the distinction between inside and outside, and connecting the natural with the manmade.

Moving from the compressed space of the entry, a visitor’s gaze is drawn upward through the soaring open volume of the sky-lit atrium, the building’s primary light-filled circulation space, which houses the building’s stairs, escalators and elevators. From the ground floor, a series of escalators bring patrons though the atrium to the uppermost level of the museum. Patrons arrive at a fully glazed balcony high above the city, with a bird’s eye view of downtown Dallas. From this sky balcony, visitors proceed downward in a clockwise spiral path through the galleries. This dynamic spatial procession creates a visceral experience that engages visitors and establishes an immediate connection to the immersive architectural and natural environment of the museum.

The path descending from the top floor through the museum’s galleries weaves in and out of the building’s main circulation atrium, alternately connecting the visitor with the internal world of the museum and with the external life of the city beyond. The visitor becomes part of the architecture, as the eastern facing corner of the building opens up towards downtown Dallas to reveal the activity within. The museum, is thus, a fundamentally public building – a building that opens up, belongs to and activates the city; ultimately, the public is as integral to the museum as the museum is to the city.