中国,台湾省,台南市,裕文图书馆 / MAYU architects

建筑师:MAYU architects

地点:台湾省台南市

建筑师负责人: Malone Chang & Yu-lin Chen

项目团队:Kwantak AUYEUNG, Jin-de HSU (项目团队), Dong-long WU (施工监理)

结构工程师:Tien-Hun Engineering Consultant Inc.

项目面积:2,965 sqm

项目年份:2012

摄影:Guei-Shiang Ke

台南市裕文图书馆位于台南市东区。基地四周为宽12米至20米的街道,周围环绕公共设施:北面是小学,东面为社区中心,南面有公园。西面的裕信路是该区主要的南北向干道。图书馆为四层的混凝土结构,基地面积2965平方米,总楼面面积3144平方米。计划藏书量11万册。工程预算约为1.22亿美元。

图书馆是阅读的地方。但在如今这个信息时代,数字媒体和视音频资源已经成为图书馆馆藏的重要部分。因此,在当代的图书馆内,书籍的阅读、网页的浏览和屏幕的凝视等视觉行为导致相互参考的网络的产生,从而形成了主客体的流动关系。为了捕捉这种当代现象,建筑对凝视与观看的诠释就成为本案项目的主导概念。

凝视与观看:混凝土体量作为视觉引导工具

由于基地与多座具有较高公共价值的都市功能建筑相邻,因此,建筑师设计了一座低矮的混凝土体量,一方面能与城市活动相互协调,另一方面有利于组织内部功能空间。与混凝土板和雨篷连接在一起的大大的开窗都设在重要的位置:街角的窗户面对小学(儿童图书馆),正面的窗户朝向社区中心(年轻人—成人区),凝视窗户从公园可见(阅览室),最后是沿着大道的水平窗户(大厅及新书展示区)。这些象征性的洞口传达出图书馆的公共特性,市民从任何角度都能透过外墙看到图书馆的内部。大面积混凝土墙和大面积洞口的共同存在暗示着建筑魅力十足,能吸引市民前来探索图书馆内的知识。

同时具备图像性与透明性:木质体量象征书籍

图书馆在历史和社会文化背景中有着重要的地位,因此总是需要使用象征性的形式语言。建筑师在低矮的混凝土体量上半嵌入了一个木质体量:这个体量中容纳了众多人类的知识,外面覆盖竖直的木百叶。这是对书籍的隐喻与诠释。木质体量的形式特点是有四个极具雕塑感的曲面,与众不同且具有图像性。在建筑内部,木百叶和大面积玻璃窗的结合产生了透明宽敞的空间,充满了散射的日光。在这里,凝视与观看的愿望被降到最低,剩下的就只是最原始的阅读行为。


Architects: MAYU architects

Location: Tainan, Taiwan

Architects In Charge: Malone Chang & Yu-lin Chen

Project Team: Kwantak AUYEUNG, Jin-de HSU (Project team), Dong-long WU (Construction supervision)

Structural Engineer: Tien-Hun Engineering Consultant Inc.

Area: 2,965 sqm

Year: 2012

Photographs: Guei-Shiang Ke

Tainan Yuwen Library is located in the East District, Tainan City. The site is bounded by streets ranging from 12m to 20m widthwise and also surrounded by public facilities: elementary school to the north, community center to the east, and the park to the south. The Yu sin Boulevard to the west is the main south-north corridor in the area. The library is a 4-story concrete construction on a 2965 m2 site with 3144 m2 total floor area. The projected collection capacity is 110,000 books. The construction budget is around NY$122,000,000.

Library is a place of reading. However, in this information age, digital media and visual-audio resources have formed significant parts of any library collections. Therefore, in contemporary library, the visual acts of reading, browsing, and gazing create a web of inter reference, resulting a fluid relationship of subjects and objects. In order to capture such contemporary phenomenon, the architectural interpretation of gaze and looking becomes guiding concepts of this project.

Gaze and looking: Concrete volume as visual vehicle

The site is adjacent to several urban programs with high public value; therefore, a concrete lower volume is proposed to negotiate those urban events on the one hand, and organize internal functions on the other. Large fenestrations articulated with concrete panels and canopies are located at dramatic moments: street corner facing elementary school (children’s library), frontal view toward community center (young-adult area), gaze window viewable from the park (reading room), and finally the horizontal glazing along the boulevard (lobby and new arrival). These symbolic openings convey the public character of the library, allowing citizens’ gaze penetrates the library boundaries from all angles. The coexistence of the expansive concrete walls and openings suggests enough aura that lures citizens to explore the knowledge inside.

Simultaneously Iconographic and transparent: Wood volume as symbol of books

The significant position of Library in the historical and social-cultural context always calls for symbolic formal language. A wood volume is half-lodged on top of the lower concrete volume: this volume contains collective human knowledge and clad in vertical wood louvers. It is the metaphor and representation of books. Characterized by four carved in curves, the form of the wood volume is distinct and iconographic. Internally, the combination of louvers and expansive glazing generates a transparent and universal space full of diffused sunlight. Here, the desire of gaze and looking is minimized; what is left is the very original act of reading.