法国,讷维尔,文化中心 / Ateliers O-S architectes

建筑师:Ateliers O-S architectes

地点:法国讷维尔

设计团队:Vincent Baur, Guillaume Colboc, Gaël Le Nouëne, Aurélie Louesdon, Kit Chung

项目面积:1,613 sqm

项目年份:2012

摄影: Cecile Septet

城市与景观序列

本案文化中心位于讷维尔一个重建区域的中心,是一个向周围居民开放的公共设施,将容纳当地组织机构。

建筑必须发展区域形象。建筑北面为Lyauteyto大街,西面和南面是经过翻新的住宅,东面是新住宅,这样的位置将预先确定公共空间的组织布局,

项目的主要部分围绕一个中央庭院被组织在两个楼层上,庭院在中央为建筑带来光线与凝聚力。建筑包括:

·一个220座的多功能厅(表演和音乐会)

·舞厅

·工作室和会议室

·教育性质的托儿所

建筑概念

该建筑的设计和建造基于两个原则:对城市来说密度较高,对用户来说空间宽敞。

根据文化中心及整个项目的战略地位,建筑师设计了一个紧凑又宽敞的项目,作为公共空间的延伸,提升了周围区域的整体形象。

建筑前有一个广场,是娱乐和会面的空间,广场与宽大的开放式楼梯相连,一直延伸到建筑中,楼梯就像可以俯瞰附近区域的集市。

宽敞的双层高大厅通往一层和二层。一层设置了多功能厅、托儿所、工作室,通过庭院采光,光线充足,立面上开有多个洞口,交通流线围绕中央庭院组织布局。

与室外楼梯相连的开放式楼梯通往二层,二层有舞厅和会议室。地方组织机构人员可以进入一个私人露台。

这座混凝土框架结构的建筑外面覆盖了高压灭菌木板,旨在在恶劣的环境中创造一个友好的环境。


Architects: Ateliers O-S architectes

Location: Nevers, France

Design Team: Vincent Baur, Guillaume Colboc, Gaël Le Nouëne, Aurélie Louesdon, Kit Chung

Area: 1,613 sqm

Year: 2012

Photographs: Cecile Septet

URBAN AND LANSCAPED SEQUENCE

Located in the middle of a restructured district in Nevers, the new Cultural Centre is a public facility open to the neighborhood, which will host local organizations.

The building must develop the identity of the district. The location of the building will preconfigure the organization of the public space, surrounded by the Avenue Lyauteyto the north, renovated housing to the west and the south and new housing to the east.

The main elements of the program are organized on two levels, around a federative patio bringing light and cohesion in the heart of the project:

ARCHITECTURAL CONCEPT

The building was designed and built based on two principles: density and generosity for the city and for users.

The strategic position of the Cultural Center and the program led us to design a compact and generous project, as an extension of the public space enhancing the identity and image of the neighborhood.

A square is created in front of the building. Space of conviviality and meeting, it climbs over the project with a wide open staircase, like an agora overlooking the neighborhood.

A wide double height hall provides access to the ground floor and the second floor. On the ground floor are located the multipurpose room, the childcare structure and working rooms generously lighted by the patio and openings on the facades Fluid and circular flows are organized around  the central patio.

Related to the outdoor stair, an opened staircase leads to the upper level which hosts the dance hall and meeting rooms. A private terrace is accessible to users of local organizations.

This concrete building frame is covered by a wooden autoclaved cladding, intended to create a friendly environment in a tough environment.