新西兰,惠灵顿,Telecom Central办公楼/ Architecture +

建筑师: Architecture +

地点:新西兰惠灵顿

设计团队:Stuart Gardyne, Stephen Poulopoulos, Michael Bennett, Andrew Camberis, Iain Hibbard, Arnie Makan, Nick Whiting, Claudio Holzer, Mervyn Rothwell, Ben Crichton, Lucy McAuliffe, Bridget White, Kim Manford, Rachel Logie, Kirsty Chamberlain, Craig Thomson

面积:35,000 sqm

年份:2011

摄影: Paul McCredie

Telecom Central办公楼是一栋14层的商业办公建筑,面积为35000m²(包括停车区域),它建造在惠灵顿市中心一片面积为3660 m²的区域内,其设计荣获了新西兰绿色建筑委员会颁发的五星级绿色环保建筑的殊荣。该栋建筑于2011年12月份竣工,包括两栋高层办公楼:一栋位于威利斯大街,另一栋位于邦尔科特大街,两栋建筑中间连接着南北走向的中庭。位于威利斯大街的建筑包含钢筋加固的结构构架,这些结构构架源于现存的上世纪80年代的办公建筑(航空大厦),建筑师对其进行了扩建,同时建筑也涵盖了Tisdalls大厦遗留下来的大部分历史痕迹,包括立面和历史悠久的内部楼梯。

该栋建筑在地下停车场有75个停车位,同时也包括一系列从威利斯大街和邦尔科特大街可以直接进入的零售租赁商店。建筑物内部的行人通道连接着城市的两个交通要道。

该栋建筑采用了一系列的建筑创新设计,包括使用有色的阳极氧化铝遮阳屏,这些遮阳屏既可以为北侧区域提供遮阳保护,同时也是南北侧立面的强烈视觉元素。遮阳屏呈现出的形态取决于观察者的位置,当观察者从两侧看过去时,遮阳屏便以金色实体构件的形式呈现出来,当观察者直视前方时它便是透明的。这也为边界立面增添了动态质感。

东西侧镶有玻璃的街道立面包括了组合玻璃幕墙装配系统,横跨在各个楼层之间。每层的这些系统都有400毫米厚,或是垂直的,或者朝内外倾斜,以一系列垂直玻璃带的形式呈现出来。尽管这些玻璃拥有明显的视觉功效和显著的热力性能,但它们的透明度仍然非常高,当过路的行人朝建筑物看时,能够清楚地看见建筑物内发生的一切。

另一个主要的建筑创新之处是中央中庭区域,它可以通向办公楼层,办公楼层安装了玻璃栏杆或落地玻璃(非Telecom公司的楼层)。这个空间有十层楼高,形成了显著的视觉戏剧化效果,同时也非常狭窄,这样便能够保持楼层间的高度视觉联系,使自然光线可以渗入到办公楼层中,为南侧和北侧提供了美丽的景致。

在开放的规划办公区中,吊顶不再需要,同时呈现出经过深思熟虑的设计方案,此外还安装了集成的冷梁HVAC系统,这些都极大地提升了人们对空间和高度的感知能力。

该栋建筑在80%的可用办公空间内,几乎将1800名Telecom惠灵顿公司的员工全部容纳进来。7至11层约2500至2800平方米的大面积楼板使Telecom公司有机会大大提高空间的使用效率。

此外,该栋建筑还为规模较小的公司机构提供了空间,这些组织分布于约1150平方米的商业办公区域和各种各样的街头零售商店内。


Architects: Architecture +

Location: Wellington, New Zealand

Design Team: Stuart Gardyne, Stephen Poulopoulos, Michael Bennett, Andrew Camberis, Iain Hibbard, Arnie Makan, Nick Whiting, Claudio Holzer, Mervyn Rothwell, Ben Crichton, Lucy McAuliffe, Bridget White, Kim Manford, Rachel Logie, Kirsty Chamberlain, Craig Thomson

Area: 35,000 sqm

Year: 2011

Photographs: Paul McCredie

Telecom Central is a 14 storey 35,000m² (including car parking) commercial office building built on a 3660m² site in central Wellington and designed to a 5 NZGBC Green star rating for design. The building was completed in December 2011, and features two office towers, one on Willis and one on Boulcott streets, joined with a north-south orientated atrium. The Willis building comprises the reinforced structural frame of an existing 1980’s office building (the Airways Building) which has been added to and extended, and also incorporates the majority of the heritage listed Tisdalls Building including thefaçade and historic internal stairway.

The building accommodates parking for 75 cars in a basement car park and a range of retail tenancies accessible directly off Willis and Boulcott streets. An internal pedestrian link through the building connects both city thoroughfares.

The building incorporates a number of architectural design innovations including the use of coloured anodized aluminium screens which provide both sun screening to the north and a strong visual element to the north and south façades generally. Depending on the location of the observer the screen can appear as a solid gold coloured element when viewed at an oblique angle and almost transparent when viewed from straight ahead. This adds a very dynamic quality to these boundary façades.

The glazed street façades to the east and west comprise a unitized curtainwall glazing system spanning floor to floor. This is either vertical or sloping inwards or outwards by 400mm per floor, set as a series of vertical glass ribbons. The glazing, although providing significant visual and thermal performance, is highly transparent, offering a clear view of activities within the building when viewed by passersby.

The other major architectural innovation is the central atrium, which is open to office floors with either a glazed balustrade or full height glass (in the case of non Telecom tenants). This space is up to 10 stories high, offering significant visual drama whilst still being narrow enough to maintain a high degree of visual connection between floors, allowing natural light to filter into the office floors and providing dramatic views to the south and north.

The perception of space and height in the open plan office areas has been greatly enhanced by eliminating the need for suspended ceilings, exposing the carefully considered and set out integrated chilled beam HVAC system.

The building accommodates nearly all of Telecom’s 1800 Wellington staff in 80% of the available office space. The large floor plates of approximately 2500 – 2800m² at levels 7 to 11 provide the opportunity for Telecom to realise significant accommodation efficiency gains.

In addition the building also offers the opportunity for smaller organizations to be accommodated on commercial office floors of approximately 1150m² and a variety of street level retail tenancies