西班牙,Mirasol社交中心的改扩建工程 / ONL Arquitectura

建筑师:ONL Arquitectura

地点:西班牙Sant Cugat del Vallès(圣库加特德尔巴雷斯)

合作者:Llorenç Vallribera

施工方:Construcciones J.A. Barbany, S.L.

结构设计:BIS Arquitectes

设备:Font I Armengol Enginyers

赞助人:Ajuntament de sant Cugat del Vallès

工程预算:€ 1,577,896

项目面积:1,250 sqm

项目年份:2008

摄影: Marcela Grassi

原有的社交中心经过扩建,增加了第三座体量,位于综合建筑的南面。这座新的侧翼建筑重新界定了两个独具特色的庭院:第一个庭院四周有围合,具有回廊的特点;第二个庭院则更加开放且充满活力。

扩建后的建筑有三个结构:第一个与内庭院相连,容纳了这个项目的标准房间;第二个由最重要的房间和休闲房间组成,俯瞰着外庭院;第三个位于二者之间,是两排房间之间的互动区域,更具代表性特点,也可以作为进入这些房间之前的入口大厅。这条中央走廊成为一个多功能的空间,联系着不同的活动和所有房间自然的延伸区域。展览、非正式聚会和其他集体活动等临时活动也可以在这个空间举行。

在建筑的西南角,走廊逐渐变宽,这里被改造成咖啡厅和集会地点,通过门廊与外面的庭院相连。

建筑的剖面图成为这个项目空间设计的重点。屋顶升高,从而使漫射光线可以照射到中央空间,解决了建筑进深大和结构紧凑的问题。


Architects: ONL Arquitectura

Location: , Spain

Collaborators: Llorenç Vallribera

Constructor: Construcciones J.A. Barbany, S.L.

Structure: BIS Arquitectes

Installations: Font I Armengol Enginyers

Promotor: Ajuntament de sant Cugat del Vallès

Budget: € 1,577,896

Area: 1,250 sqm

Year: 2008

Photographs: Marcela Grassi

The existing Social Center expands with a third new volume located at the south area of the building complex. This new wing redefines two patios of distinct character: the first courtyard is an enclosure and has a cloister character, and the second one is more opened and dynamic.

The extension is organized in three bars.  While the first one is associated with the inside courtyard and contains the standard rooms of the program, the second one is formed by the most significant and leisure rooms overlooking the outdoor patio. Between both we find the third bar which consists of the interaction area between all the rooms, with a more representative character, which also functions as an entrance hall for them. This central corridor becomes a multifunctional space that links the various activities and the natural expansion for all the rooms. Temporary activities can also be set in this area such as exhibitions, informal gatherings and other collective activities.

On the south-west corner, the corridor widens to be converted into a café area and a meeting point related to the outside patio through a portico.

The section plan of the building becomes the spatial leitmotif of the project. The roof rises to allow a diffuse light to illuminate this central space, solving the deepness and compact character of the building.